Menu

Kolik stojí rekonstrukce koupelny a na co si dát pozor?

25.10.2022

Koupili jste byt s umakartovým jádrem nebo starší domek a rádi byste jej nechali kompletně revitalizovat? V tomto článku si řekneme, kolik stojí rekonstrukce koupelny a upozorníme, na co si dát pozor při stavebních, bouracích a instalatérských pracích.

Kolik stojí rekonstrukce koupelny a na co si dát pozor?
12 minut čtení
Bydlení

Představa větších stavebních úprav v bytě či domě může být děsivá. Předem si proto ujasněte, zda chcete vyměnit jen vanu či sprchový kout, anebo vybourat i obklady s dlažbou a provést kompletní změnu. Tato investice bude sice radikálnější a dražší, nicméně vám vydrží i desítky let. Snažte se proto nemyslet na průběh revitalizace, ale soustřeďte se na výsledek. Také si podrobně nastíníme kolik stojí rekonstrukce koupelny položka po položce.

koupelna

Kolik stojí rekonstrukce koupelny?

V případě revitalizace umakartového bytového jádra musíte počítat s větší investicí. Záleží samozřejmě na tom, jak velká je vaše koupelna, a kolik jste ochotni do ní vložit financí. A kolik stojí rekonstrukce koupelny? Cena se skládá za dvou částí, těmi jsou materiál a práce. Můžete se snažit ušetřit na zařízení a obkladech, ale rozhodně se nesnažte ušetřit na řemeslníkovi. Špatně odvedená práce vám ve výsledku může způsobit mnoho potíží. Běžná koupelna bez luxusního vybavení přijde přibližně na 80.000 až 130.000 Kč. Luxusnější varianta může stát i půl milionu korun. 

Nezapomeňte na finanční rezervu

Přibližně polovina investované částky je za práci. Cenu za materiál bude hlavně určovat obložení, dlažba, vana, umyvadlo či sprchový kout. Pro jistotu počítejte ještě s 15 % navíc z celkové sumy pro případ, že se během prací objeví nečekané komplikace.

Tip! Cena materiálu se neustále zvyšuje, proto s přestavbou koupelny neotálejte. Pokud plánujete financovat rekonstrukci hypotékou, porovnejte zdarma nabídky bank a zjistěte, kde právě teď dostanete ty nejlepší podmínky:

Najděte nejlepší hypotéku

umyvadlo

Cenový rozpočet – materiál

V tabulce můžete vidět cenovou kalkulaci na rekonstrukci koupelny o velikosti 3 m². Údaje jsou orientační, pohybují se v různých cenových hladinách od běžné varianty, až po luxusní řešení. 

Položka Cena
Zařízení (umyvadlo, WC atd.) 5.000 - 40.000 Kč
Sprcha nebo vana 3.000 - 30.000 Kč
Osvětlení 2.200 - 8.800 Kč
Koupelnový radiátor 1.100 - 6.600 Kč
Vodovodní baterie 2.500 - 25.000 Kč
Obklad 5.600 - 50.000 Kč
Dlažba 1.050 - 5.000 Kč
Dveře s obložkami 4.400 - 10.000 Kč
Malba 500 - 1.500 Kč

Věděli jste, že... si můžete vybavení do koupelny pořídit přes cashback? Je to služba, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Koupelnový nábytek, obklady, dlažbu a vodovodní baterie najdete například na:

Siko.cz - až 5 % z nákupu zpět
Svet-koupelny.cz - až 7,2 % z nákupu zpět
Levna-koupelna.cz - 5,6 % z nákupu zpět

koupelna

Cenový rozpočet – práce

Ceny jsou přibližné. Někteří řemeslníci pracují hodinově, jiní úkolem. Obkladači si většinou účtují za pokládku obkladu a dlažby za m², najdou se i tací, kteří fakturují práci jiným způsobem. Také myslete na to, že hodinová sazba práce se může lišit podle lokality až o 20 %.

Popis práce Cena 
Bourací práce 150 - 300 Kč / 1 hod.
Zednické práce 250 - 350 Kč / 1 hod.
Instalatérské práce 250 - 350 Kč / 1 hod.
Elektrikářské práce 200 - 450 Kč / 1 hod.
Obkladačské práce 350 - 1000 Kč / 1 m²
Malířské práce 15 - 30 Kč / 1 m²

Tip! Financování rekonstrukce koupelny můžete vyřešit i půjčkou. Tu nejlepší najdete srovnáním aktuálních nabídek bank a dalších finančních institucí:

Porovnej půjčky

koupelna

Na co si dát pozor při renovaci koupelny?

Potkat vás při rekonstrukci může ledasco. Než se do ní pustíte, promyslete si výběr řemeslníků, podmínky smlouvy se stavební společností nebo živnostníkem i výběr materiálu. Více vám napoví následující kroky:

1.) Dejte si pozor při najímání řemeslníků

Řemeslník, který je příjemně levný, vás může přijít ironicky pěkně draho. Ovšem příliš drahý pracovník bez referencí je obdobně nevhodný. Pokud nechcete za pár let řešit utajené nedostatky odbyté rekonstrukce koupelny, spolehněte se na doporučení nebo hledejte firmu s nejlepšími recenzemi.

2.) Smlouva k rekonstrukci koupelny

Legální smlouva dle Občanského zákoníku musí obsahovat hned několik informací. Konkrétně se jedná o: informace o stavební firmě a o vás, předmět smlouvy, cenovou nabídku včetně rozsahu práce, adresu stavby, termín zahájení a ukončení, případné penále a pokuty.

Dále se ujistěte, že smlouva obsahuje informace o celkové ceně revitalizace koupelny včetně DPH, splátkový kalendář, záruky, podmínky provedení díla a v neposlední řadě i možnosti odstoupení od smlouvy. Kvalitní smlouva vás ochrání od nepříjemností a neshod s firmou či řemeslníkem, který bude mít vaši koupelnu na starost.

3.) Záloha na materiál

Záloha na materiál je položka, kterou po vás může firma vyžadovat ještě před samotným zahájením prací. V případě, že by chtěla i částečné úhrady za práci, domluvte se na splátkovém kalendář. Samozřejmě za předpokladu, že budete s prací opravdu spokojeni.

4.) Stavební povolení na rekonstrukci koupelny

Stavební povolení není potřeba hned v několika případech. Konkrétně pokud rekonstrukce koupelny nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nezmění vzhled a užívání stavby.

Dále nemusíte řešit povolení, pokud není potřeba posouzení vlivu na životní prostředí či vaše stavební úpravy neovlivní požární bezpečnost stavby. Pokud byste ovšem rekonstruovali kulturní památku, pak byste si stavební povolení museli zajistit.

5.) Myslete na odpad

Kontejner na odpad jistě oceníte ve chvíli, kdy bude samotná přestavba rozsáhlejší. Stačí si objednat vanový kontejner na stavební suť v požadované velikosti. 

Při renovaci dbejte hlavně na kvalitní výběr řemeslníků. Předem si také dobře spočítejte, kolik stojí rekonstrukce koupelny. Zároveň si odložte i finanční rezervu navíc, kdyby byly stavební úpravy či výběr zařízení nákladnější.

Ještě by se vám k rekonstrukci koupelny mohlo hodit...

* Vana nebo sprchový kout? Které řešení je nejlepší pro vás?
* S jakými typy podlahových krytin se snese podlahové vytápění?
* Jak zrekonstruovat panelákový byt?

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.