Menu

Vana nebo sprchový kout? Podívejte se, které řešení je nejlepší pro vás!

Aktualizováno dne 5.2.2024

Rekonstrujete svoji koupelnu? Tak to jistě stojíte také před otázkou, zda je lepší zvolit vanu nebo sprchu.

Vana nebo sprchový kout? Podívejte se, které řešení je nejlepší pro vás!
6 minut čtení
Bydlení

Každý z nás je jiný, a proto také každému z nás vyhovuje něco jiného. Zatímco jeden rád ušetří trochu místa, další si neumí představit večer bez teplé vany. Váháte, jestli je pro vás lepší vana nebo sprchový kout? Už nemusíte, poradíme vám.

velká koupelna

Velikost koupelny hraje velkou roli

Zcela zásadní roli při zařizování vaší koupelny bude hrát její velikost. Pokud toužíte po vaně, ty nejmenší můžete sehnat o rozměrech 120 x 70 cm. To sice není úplně moc, ale ani málo.

I proto ve spoustě koupelnách najdeme právě sprchový kout – ten totiž může mít rozměry od 80 x 80 cm. V případě, že máte tu možnost, volte vám příjemnější variantu. Dokonce i sprchový kout může mít nejrůznější tvary. A je jen na vás, který vám bude vyhovovat. Nečastěji má sprchový kout tvar obdélníku či čtverce, výjimkou však není ani čtvrtkruh.

Pokud hledáte kompromis mezi vanou a sprchou, můžete si pořídit ergonomicky řešenou vanu, která má dost místa na odpočinek, ale i na obyčejné sprchování.

Tip! Pokud si chcete vzít na rekonstrukci koupelny hypotéku, porovnejte si nejdříve aktuální nabídky trhu:

Porovnej hypotéky

výběr vany

Na co nesmíte při výběru vany nebo sprchy zapomenout:

  • Na způsob údržby
  • Na dispozici koupelny
  • Na design vaší koupelny
  • Na vaše prostorové možnosti
  • Na vaše preference
  • Na umístění pračky a sušičky – nebude jim vana překážet?

Tip! Abyste ušetřili na nákupu vybavení do koupelny, můžete si ho pořídit i přes cash - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Nevěříte? Vyzkoušejte tyto eshopy:

* Siko.cz - 5 % z nákupu zpět
* Svet-koupelny.cz - 5 % z nákupu zpět

sprchový kout

Proč si vybrat sprchový kout?

Sprchový kout šetří nejen váš prostor, ale také čas a peníze. Na trhu se však můžete setkat také se sprchovými kouty, v nichž se můžete vykoupat téměř stejně pohodlně jako ve vaně.

Vanička je zde sice menší než u běžné vany, přesto se zde posadíte. Tyto sprchové kouty mají často také různé masážní trysky a podobně. Obecně platí, že při sprchování spotřebujete méně vody než ve vaně – pokud se sprchujete přiměřeně dlouhou dobu. U sprchového koutu však musíte počítat s vyššími pořizovacími náklady a složitější instalací.

Sprchový kout s vaničkou nebo bez ní?

Sprchový kout oceníte zejména tam, kde žijí starší osoby nebo osoby s pohybovým omezením. A to zejména variantu sprchového koutu, kdy je voda odpouštěna odtokovými dlažby v dlažbě, sprcha jako taková je umístěna v rohu místnosti, kde je umístěna zástěna. Součástí těchto bezbariérových sprchových koutů je často sedátko a madlo.

vana v bytě

Proč si vybrat vanu?

Vana je volbou každého milovníka odpočinku – není nic příjemnějšího, než si po dlouhém dni lehnout do horké vody a užívat si chvíle relaxu. Vanu pak oceníte také v případě, že máte zdravotní obtíže, které vyřeší koupele s různými přísadami.

Dále ji pak oceníte v rodině s malými dětmi nebo v případě, kdy se vám porouchá pračka. Obzvlášť pak ve chvílích, kdy ručně čistíte něco objemného – například velkého plyšového medvěda.

Proč si nevybrat vanu?

Nevýhodou vany je její složitější údržba a vyšší spotřeba vody. Té ale můžete zabránit pořízením menší vany.

Ať už si vyberete vanu nebo sprchový kout, přejeme šťastnou ruku při jejich instalaci i údržbě. A pokud máte problém vyznat se v ročním vyúčtováním za vodu a elektriku, podívejte se do našeho průvodce Všechno, co jste chtěli vědět o ročním vyúčtování elektřiny a vody.

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.