Menu

Nejlepší spoření 2022: Velké srovnání možností

Aktualizováno dne 17.1.2022

Jaké novinky přináší spořicí účty v roce 2022? Která finanční instituce vám nejlépe zhodnotí vaše úspory? Využívají vůbec Češi možnost spořit nebo je to přežitek? Podívejte se na nejlepší spoření 2022 a mnohem více!

Nejlepší spoření 2022: Velké srovnání možností
8 minut čtení
Spoření

Úspory jsou důležité pro zajištění rezervy, kdyby se přihlásily nenadálé výdaje. Nechávat peníze jen tak volně ležet na běžném účtu může ale být zbytečná chyba. Okamžitě k dispozici je můžete mít i na spořicím účtu, a to s lepší úrokovou sazbou. Vyšší zhodnocení nabízí také termínované vklady, s penězi však nemůžete volně disponovat.

Není na čase přesunout peníze z běžného účtu na místa, kde mohou vytvářet další peníze? Podívejte se na naše užitečné tipy a nejlepší spoření 2022.

spořicí účty 2021

Kolik si Češi spoří?

Finanční rezerva by měla v ideálním případě dosahovat šestinásobku měsíčního příjmu. Jako naprosto minimální rezerva se uvádí 3 měsíční příjmy. Na úspory si nemusíte z výplaty dát bokem ihned všechno kromě nezbytných výdajů. Stačí, když si budete střádat pravidelně 10 % z vašich příjmů.

Podle ekonomů jsme během pandemie, tj. od začátku března 2020 do konce února 2021, šetřili 4krát více, než je běžné. Nicméně tato skutečnost ještě pořád nedosahuje na rezervu, kterou bychom měli mít v záloze.

"V přepočtu na obyvatele tak koncem letošního února Češi meziročně uspořili průměrně 26 867 korun, nejvíce v historii," uvedl ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda pro Aktuálně.cz.

vyhledávání na internetu

Kde najdu nejlepší spoření 2022?

Podívejte se na aktuální produkty některých poskytovatelů spoření 2022. Je vidět, že se nabídky velmi liší a některé opravdu vyčnívají. Pokud tedy máte k dispozici prostředky, které byste chtěli zhodnotit, jsou na trhu možnosti, které se vyplatí.

Finanční instituce Účet Úroková sazba
Equa Bank Spořicí účet HIT až 1 %
Air Bank Airbank spořicí účet až 0.6 %
UniCredit Bank Spořicí účet PRIMA až 0.05 %
Waldviertler Sparkasse Bank Spořicí účet SYMPATIK až 0.01 %
Československé úvěrní družstvo Termínovaný vklad až 3 %

Jak si můžete z uvedených příkladů v tabulce povšimnout, v případě, že hledáte nejvyšší úrokovou sazbu, budou pro vás termínované vklady typicky nejlepší spoření 2022.

Tip! Podívejte se na tyto i další desítky spoření v našem nezávislém srovnávači nabídek trhu:
Porovnej spořicí účty

novinky 2022

Novinky ze spoření 2022

Nový rok přinese zajisté změny a nové produktové nabídky u mnoha finančních institucí. Stávající trend naznačuje, že půjde hlavně o další kolo digitalizace a pomoci na investičním poli. Konkrétně si banky připravily:

1.) Expobank

Od 10. ledna 2022 Expobank představila navýšení úrokové sazby u NEO účtu na krásných 3,01 % ročně.

2.) Fio banka

Fio banka začala již vloni nabízet možnost koupě vlastních dluhopisů s fixním ročním úrokem 5 %. Tuto možnost můžete využít i letos. 

3.) Moneta Money Bank

Moneta letos slibuje extrémně jednoduchou možnost založení rodinného účtu a přidání dětí jen na základě jejich rodného listu a pasu nebo občanského průkazu. Každý potomek k běžnému účtu automaticky dostane i spořicí účet. Ten bude podle všeho plně kontrolovatelný online a dcera nebo syn si tak může postupně šetřit přehledně na cokoliv.

možnosti

Alternativy ke klasickému spoření

Před tím, než si založíte spořicí účet, měli byste zvážit, jestli je pro vás skutečně tou nejlepší možností, jak co nejlépe zhodnotit našetřené peníze. Zvažte také:

1.) Stavební spoření

Stavební spoření je jedním z nejoblíbenějších finančních produktů na českém trhu a to nejen díky zajímavým příspěvkům od státu. 

Tip! Více o stavebku najdete v našem průvodci zde.

2.) Penzijní spoření

Penzijní spoření je důležitý finanční produkt pro ty, kteří myslí na zabezpečení na stáří. I na něj přispívá stát.

Tip! Zajímá vás tato možnost zhodnocení financí? Projděte si naše články:

* Jaké penzijní spoření vybrat a jak z něho získat co nejvíce?
* Předdůchody: Odpovědi na nejčastěji kladené otázky
* Důchody 2022: Penzisté dostanou přidáno hned dvakrát!

3.) Investice

V případě, že se vám nezamlouvá 3 % úroková sazba, kterou při troše štěstí najdete u nejlepšího spoření, sáhněte po investicích.

Tip! Vyzkoušejte srovnávač investičních možností a zjistěte, kam je právě teď nejvýhodnější investovat:
Porovnej investice

Pokud chcete finanční prostředky přesunout z běžného účtu do výnosnějších míst, ale žádná nabídka vás nepřesvědčila, dejte si čas pár měsíců. Pravidelně sledujte nabídky, objevují se velmi zajímavé akce, které se vyplatí využít. Tak můžete najít nejlepší spoření 2022.

Mohlo by vás zajímat

nákupy online
Milujete nákupy online? Jak ušetřit v Lidlu, Mallu, Notinu a dalších eshopech?
20.11.2023

Jak ušetřit při nákupu online? Získejte více za své peníze pomocí cashbacku, věrnostních programů a exkluzivních nabídek v populárních eshopech.

investiční aplikace
Online investice: Kde zhodnotit peníze pár kliky?
31.8.2022

Chcete rychle a jednoduše zhodnotit své volné finanční prostředky bez toho, abyste vycházeli z domu? Pak jsou pro vás těmi pravými online investice, které umožňují investovat odkudkoliv prostřednictvím počítače nebo třeba mobilního telefonu.

protiinflační dluhopisy
Kde koupit protiinflační dluhopisy?
25.8.2022

Nechat ležet peníze na běžném účtu, nebo je investovat? Velká část Čechů se přiklání k investování a jedním z nejoblíbenějších investičních nástrojů jsou dluhopisy. V souvislosti s dluhopisy si mnozí pokládají otázku, kde koupit protiinflační dluhopisy.

investice
Spoření vs. investice: Jakou variantu zvolit?
23.8.2022

Vzhledem k rekordní výši inflace nemalé procento Čechů uvažuje nad tím, jak zhodnotit své volné finanční prostředky. Nabízí se možnost spoření nebo investice. Pro jakou variantu se ale rozhodnout a co všechno vzít při rozhodování v potaz?