Menu

10 tipů, jak efektivně ušetřit peníze z výplaty a nestrádat

Aktualizováno dne 29.10.2020

Peníze jsou běžnou součástí našich životů, a abychom je mohly efektivně využívat, musíme s nimi také umět hospodařit. Jestli se vám nedaří za měsíc uspořit skoro nic, možná nastal čas na změnu přístupu. Připravili jsme pro vás osvědčené triky na šetření peněz.

10 tipů, jak efektivně ušetřit peníze z výplaty a nestrádat
13 minut čtení
Životní styl

Víte, jak ušetřit peníze z výplaty, bez toho abyste trpěli hlady nebo zimou? Hlavní trikem pro šetření peněz je objektivní vymezení toho, co potřebujete a co nepotřebujete. Pokud si nejste jistí, jak by určení takových priorit mělo vypadat, vyzkoušejte níže uvedené rady.

peníze z výplaty

1.) Motivace, jak ušetřit peníze

V první řadě si musíte určit, za jakým cílem chcete peníze odkládat a udělat z toho svůj cíl. Nejlepší jsou cíle, které v sobě mají silnou emocionální hodnotu jako například šetření pro případ nouze (abyste neměli obavy z budoucnosti), šetření na dovolenou snů (toužíte si splnit dlouholetý sen), na novou střechu (konečně budete mít klid), na nové auto (usnadní vám cestování a budete moci jezdit, kam si přejete).

Cíl, kterého chceme dosáhnout, pro vás musí být tak důležitý, že dokáže vést vaše kroky i několik měsíců či dokonce let. Správná motivace vás snadněji přiměje své spoření dotáhnout do konce. Cíle mohou být krátkodobé i dlouhodobé a na každý můžete šetřit zvlášť, dle jejich důležitosti.

rozpočet domácnosti

2.) Rozpočet domácnosti

Dalším krokem je vytvoření rozpočtu domácnosti. Pomocí účtenek, výpisů z bankovních účtů a složenek si udělejte měsíční rozpočet domácnosti. Zjistěte položky, za které utrácíte hodně, a určete, co byste mohli dokázat omezit. Dokonce i položky, které neberou tolik z rozpočtu, v sobě mají často části, na kterých můžete něco ušetřit. Pak si stanovte rozpočet na příští měsíc.

Můžete dokonce mít rozpočet na každý týden a ten se snažit dodržovat. Rozhodně se však snažte vyhnout tomu, aby vám šetření bylo nepříjemné, protože pak můžete snadno sklouznout k utrácení „za odměnu za šetření”. Každý měsíc proces opakujte, ať víte, kde se ještě můžete polepšit.

bez dluhů

3.) Umoření dluhů

Snažte se své případné půjčky umořit co nejdříve. Pokud jich máte více, zkuste je konsolidovat. Jakmile splatíte dluhy, tak vám nejen bude lépe, ale zároveň budete moci lépe šetřit. Samozřejmě můžete naše rady použít i na splácení dluhů.

Tip! Konsolidace půjček je jednodušší, než jste si mysleli. Stačí, když do našeho porovnávače konsolidací vložíte potřebnou částku. Do minuty pak zjistíte, kde vám půjčky zkonsolidují za nejvýhodnějších podmínek. 
Najděte nejvýhodnější konsolidaci

nákupy přes cashback

4.) Chytré nákupy

Ve velkých nákupních centrech psychologie člověka bohužel funguje tak, že často nakoupí i věci, které nepotřebuje. Můžete tomu zamezit tak, že budete postupovat přesně podle nákupního seznamu nebo budete nakupovat v časovém presu. Nebutete tak mít čas přemýšlet nad tím, co by se ještě mohlo hodit. Nakupujte také za hotové peníze. Když si dáte do peněženky jenom váš týdenní rozpočet, tak nikdy nebudete moci utratit víc, než kolik máte naplánováno.

Co se týče oblečení buď kupujte kvalitní nebo nakupujte v second handech. A nejlépe jen, když ho opravdu potřebujete. Musíte se rozmyslet, zda chcete vypadat v souladu s nejnovější módou, nebo raději mít splněný svůj sen. Na elektroniku a další věci se vyplatí sledovat různé slevové akce. Ovšem zase si dejte pozor, abyste nekoupili to, co opravdu nepotřebujete.

Tip! Oblečení se rozhodně vyplatí nakupovat i přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Zajímavé cashbacky teď najdete v obchodech jako jsou:

* Zalando-Lounge.cz - 6 % z nákupu zpět
* AboutYou.cz - až 15 % z nákupu zpět
* Lindex.com - 8 % z nákupu zpět

levné jídlo

5.) Jak ušetřit na jídle a stravování

Skvělý způsob, jak ušetřit peníze, je omezením stravování v restauracích. Jestliže budeme počítat 100 Kč na polední menu, tak za 20 pracovních dní utratíte 2 000 Kč. Když si budete vařit doma a jídlo do práce nosit, cena porce se může pohybovat okolo 50 Kč. Ve výsledku tak snadno můžete získat peníze k dobru.

Tip! Chcete vědět, jak ušetřit na jídle krok za krokem? Podívejte se do našeho průvodce 8 tipů, jak ušetřit na jídle až 20 000 Kč ročně!

jak ušetřit

6.) Jak ušetřit na energiích

Další efektivní způsob, jak ušetřit peníze, je ekologické chování. Nenechávat téct vodu při umývání nádobí, sprchování se místo napouštění si vany, vypínání světel v místnostech, ve kterých nejste, vytahování nepoužívaných přístrojů ze zásuvek apod.

Dále můžete zalévat dešťovou vodou nebo topit jen v místnostech, ve kterých jste, případně si pořídit závěsy, které zastrčíte za topení, aby bylo teplo lépe drženo v místnosti. Existují různé možnosti a nápady, jak ušetřit peníze za bydlení, a k tomu navíc být ekologický.

Tip! Spočítejte si, kolik můžete ušetřit za elektřinu v naší kalkulačce:

Porovnejte dodavatele elektřiny

diy

7.) Zlaté české ručičky a domácí výroba

Kutilství dokáže ušetřit spoustu peněz. Domácí poličky, regály ale třeba i stoly. Domácí výroba se také může vztahovat na pěstování plodin. I když nemáte zahradu, na balkoně nebo na parapetu se dají pěstovat různé druhy zeleniny, které vám uspoří velkou část peněz. A co budete mít navíc, můžete zavařit na zimu.

Díky vlastním rukám můžete i ušetřit na Vánoce. Stačí když podle návodů dárky vyrobíte doma. Nejenže vytvoříte originální dárek od srdce, ale současně ušetříte.

Tip! I nářadí na domácí kutilství si můžete pořídit přes cashback - službu, která za nákupy vrací peníze:

* Baumax.cz - 3,5 % z nákupu zpět
* Kutil.cz - až 6 % z nákupu zpět

půjčka přátelům

8.) Nepůjčujte peníze

Bezúročná půjčka přátelům může zatížit váš rozpočet a v případě krize, byste tyto peníze neměli k dispozici. Ještě horší jsou příklady přátel, kteří už půjčky nikdy nevrátí. Pokud opravdu chcete někomu půjčit, rozhodně se nebojte pro klid vás obou sepsat smlouvu o půjčce.

Tip! Pokud přátelé hledají půjčku, můžete jim doporučit srovnání půjček. Aktuálně je v něm možné najít půjčku i ve výši 30 000 Kč a to bez úroku!

Najděte nejvýhodnější půjčku

jak investovat

9.) Investice

V případě dlouhodobých plánů zvažte setkání s finančním poradcem a pořízení investičních fondů. Finanční poradce by měl být schopný vám na míru vybrat vhodný produkt. Rozhodně si však něco zjistěte dopředu a nikdy se nenechte přesvědčit ke smlouvě, pokud si nejste jistí všemi detaily. Investičními fondy můžete v horizontu několika let získat více peněz, než když pouze necháte své finance ležet na účtu.

Tip! Věděli jste, že můžete investovat i malé částky? Podívejte se, kde nejlépe zhodnotíte třeba i 2 000 Kč:
Najděte nejlepší investici

káva s sebou

10.) Přemýšlení nad každým nákupem

Jestli budete své šetření brát vážně, tomuto bodu se nemůžete vyhnout. Shrnujte v sobě mnoho předchozích, ale zároveň upozorňuje nad tím, že nakupujeme nejen jídlo a oblečení. Ale i věci na památku, ozdoby, vybavení do kuchyně, materiál pro opravy domu, věci na zahradu, předplatné časopisů nebo třeba i každodenní káva z automatu. Přemýšlení nad tím, jak ušetřit peníze se stane běžnou součástí vašich dní a vy tak snadněji dosáhnete svých snů bez utrácení za zbytečnosti.

Tip! Před tím, než zavítáte na svůj oblíbený eshop, stáhněte si ZDE SLEVOVÝ KUPÓN.

Rad a návodů, jak ušetřit peníze je mnoho, ale nejdůležitější je vaše odhodlání. Přejeme vám, ať si vaše sny brzy splníte.

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.