Menu

11 x nejlepší snowpark v Čechách a na Slovensku

Aktualizováno dne 9.12.2021

Na hory se v zimě už dávno nejezdí jen za sjezdovým lyžováním. Velmi oblíbený je také snowboarding. To je vidět i na tom, že mistrně upravený snowpark už dnes najdete v každém větším zimním středisku u nás i na Slovensku a také nabídka služeb pro snowboardisty se neustále rozšiřuje.

11 x nejlepší snowpark v Čechách a na Slovensku
17 minut čtení
Cestovní pojištění

V České republice máme sjezdovky ve srovnání s Rakouskem nebo Švýcarskem výrazně kratší. Přece jenom tu nemáme Alpy. Všechno má ovšem své pro a proti. Skipasy vás vyjdou levněji doma a navíc vám doprava do vaší zimní destinace nezabere tolik času.

Pokud přece jenom toužíte po výrazně vyšších horách než jsou ty české, stačí vyrazit k našim východním sousedům. Slovensko poskytuje v zimě skvělé zázemí pro snowboarding. Navíc vás taková zimní dovolená jistě nebude stát tolik, jako pobyt v Alpách. Zajímá vás, který snowpark opravdu stojí za to navštívit? Přinášíme vám přehled těch nejlepších u nás i na Slovensku.

snowboardisti

Historie snowboardingu

První pokusy o snowboarding se datují do roku 1920. Tehdy se mu ovšem říkalo surfování na sněhu, právě kvůli podobnosti se surfováním na vodě. Za zlomový je ve snowboardingu povážován rok 1965, kdy Sherman Poppen spojil dvě lyže a vytvořil tím první model snowboardu. Důležitým milníkem je také rok 1981 a první snowboardové závody v Coloradu. Historicky první snowpark je Bear Valley v Kalifornii. Jezdí se tam už od roku 1989.

snowboardista

Snowboardové disciplíny

Jízda na snowboardu se dělí do dvou základních skupin. Alpské disciplíny vychází z těch lyžařských a poměřují se časy závodníků. U freestylu se pak hodnotí náročnost, provedení a originalita předvedených triků.

Alpské disciplíny

Název Popis
Paralelní obří slalom Závody dvou závodníků ve sjezdu mezi brankami.
Paralelní slalom Závody dvou závodníků ve sjezdu mezi brankami.
Big air Skoky s akrobatickými triky.
U-rampa Jízda na rampě ve tvaru písmene U s předvedením triků.
Slopestyle Jízda po překážkové dráze.
Snowboardcross Skupinové závody ve sjezdu.
Obří slalom Závody ve sjezdu mezi brankami.

Freestyle disciplíny

Název Popis
Snowboardcross Sjezd ve skupině s překážkami.
Quarter-Pipe Skoky na rampě.
Jibbing Jízda po zábradlí.
Freeride Jízda mimo sjezdovky.
Backcountry Freestyle mimo sjezdovky.

Nejběžnější typy překážek

Název Popis
Handrail/rail Kovová trubka, případně dvojtrubka.
Box Široká překážka.
Kinked/Double kinked Lomená překážka/dvakrát lomená překážka.
Duha Překážka ve tvaru oblouku.
Céčko Překážka do zatáčky.
Wallride Překážka ve tvaru skoro kolmé stěny.

Tip! Chcete na nákupu vybavení ušetřit, pořiďte si ho přes cashback. Cashbacky na snowboardové vybavení a doplňky teď najdete například na:

* BezvaSport.cz - až 8 % z nákupu zpět
* Alpinepro.cz - 6 % z nákupu zpět
* Lyzelyze.cz - 6 % z nákupu zpět

snowpark

Jak poznáte kvalitní snowpark?

Jedním z nejdůležitějších faktorů je to, zda se snowpark upravuje denně a velkou výhodou je jeho oddělení od sjezdovek. Neplatí ovšem, že čím větší ski areál, tím lepší snowpark. Často můžete narazit na snowparky v malých střediscích, které dosahují kvality těch větších. Každého snowboardistu samozřejmě zajímá i to, jaké překážky si ve snowparku může užít.

Tip! Ať už se chcete věnovat jakýmkoli sportům, neměli byste zapomínat na úrazové pojištění. To nejvýhodnější najdete porovnáním nabídek trhu:

Úrazové pojištění od 160 Kč/měsíc

u rampa na sněhu

Snowparky v ČR a na Slovensku

Stále více lidí vyráží na hory za freestylem. České skiareály se tomuto trendu přizpůsobují a my musíme uznat, že jim to jde báječně. Ačkoliv nejsme světová špička, tak některé tuzemské areály nabízí opravdu kvalitní snowboardové zázemí.

1.) Snowpark Pec pod Sněžkou

Největší český snowpark v České republice mají na sjezdovce Javor. Je rozdělený na tři části a každá z nich je určena pro jinak zkušené snowboardisty. Vyřádit se můžete na boxech, railech, terénních vlnkách i skocích, které jsou tu hned 4. Pokud vás ani po celodenním ježdění prkno neomrzí, užít si ho můžete v Peci i po setmění díky umělému osvětlení.

  • Cena: 480 Kč na den
  • Překážky: kluziště (6 m), flat down box (3 a 5 m), speed box (6 m), box (4 a 10 m), skok (3, 5, 8, 10 a 15 m), speed PVC roura (6 m), plynovka (6 m), flat down plynovka (5 m), rail (8 m), PVC roura (6 m), speed rail (6 m)

2.) Snowpark Špindlerův mlýn

Skiareál ve Špindlu vyhledávají snowboardisté i lyžaři především kvůli naprosto špičkovým snowparkům. Mají v areálu hned 3 a jeho součástí je i největší český Half Pipe (dvě čtvrtkruhové rampy stojící naproti sobě), který najdete na Svatém Petru. Ti, kteří vyhledávají spíše boule, raily a podobné překážky, by měli zamířit do Hromovky nebo na Horní Mísečky.

  • Cena: 1190 Kč (jednodenní skipass)
  • Překážky: boule, vlny, klopené zatáčky, half pipe, kolejnice, krabice

3.) Snowpark Paprsek

Ski areál leží nedaleko Starého Města a jen malý kousek od polských hranic. Pyšní se titulem největšího a nejdelšího snowparku na Moravě. Tady si skvěle zajezdí děti, začátečníci i zkušení jezdci. Čeká na vás kilometr dlouhá trať plná překážek a skoků. O kvalitě místního snowparku svědčí i to, že zde trénují reprezentační snowboardové a freeski týmy ČR.

  • Cena: 450 Kč na den
  • Překážky: kicker (4, 5, 8 a 12 m), gap (19 m), downrail (8 m), rainbow rail (8 m), lomená bedna (6 a 8 m), doubleking rail (11 m), doubleking box (11 m), piknick table (2 x), dancefloor (1 x 6 m), wave box (10 m), kolo traktoru (2 x), fluted tube (ø30, ø40 a ø60), barely (3 x), spin tube (6 m)

4.) Snowpark Deštné v Orlických horách

Tento snowpark patří k největším u nás a láká především na své freestylové zázemí. K dispozici je tu velké množství nejrůznějších překážek od railů až po skoky. Údržba tu probíhá denně a překážky se navíc v průběhu sezóny obměňují.

  • Cena: 590 Kč na den
  • Překážky: raily, bedny

5.) Snowpark Klínovec

Freestylové vyžití nabízí i nejvyšší hora Krušných hor. Ve snowparku najdete řadu boxů, railů a trubek. Patří rozhodně k těm nejlépe udržovaným v České republice. Těšit se můžete například na skoky o velikosti 3 až 10 metrů.

  • Cena: 920 Kč (jednodenní skipass)
  • Překážky: skoky (9 x), raily (5 x), bedýnky (2 x), funbox

6.) Snowpark Vítkovice

Zázemí tohoto snowparku, který patří ke skiareálu Aldrov, se každým rokem zvětšuje. Díky rozdělení do tří sekcí podle náročnosti, je vhodný pro začátečníky, pokročilé i jezdce na vysoké úrovni. Čeká tu na vás 40 překážek a několik skoků různých délek a obtížností. Park bojuje se všedností a překážky často obměňuje.

  • Cena: 590 Kč (jednodenní skipass)
  • Překážky: skoky (6 x) a další

7.) Snowpark Malá Úpa

Lyžařský areál v Malé Úpě je spíše pro děti, nenáročné jezdce nebo začínající snowboardisty. Právě pro ty jsou tu připraveny základní překážky jako rail box a skoky. Perfektní místo pro rodiny, které chtějí především pohodu a krátké fronty u vleků.

  • Cena: 880 Kč (jednodenní skipass při nákupu online)
  • Překážky: raily, box, skoky

8.) Snowpark Donovaly

Snowpark Donovaly se řadí k nejlepším slovenským snowparkům. V provozu je od prvního do posledního dne sezóny. Jezdit se tu dá 4 měsíce v kuse. Najdete tu přes 30 pevných překážek a 4 až ​6 skoků různých velikostí. Překážky jsou samozřejmě denně upravované.

  • Cena: 15 EUR + 10 EUR (registrační poplatek)
  • Překážky: kicker (jump/ramp), raily, slidy, boxy, wallride, corner/hip

Tip! Pokud se rozhodnete vycestovat na na slovesné hory, najděte si to nejvhodnější cestovní pojištění, které pokryje všechny vaše potřeby. Do našeho porovnávače nabídek trhu stačí zadat jen několik parametrů a obratem objevit relevantní možnosti. Navíc se můžete jednoduše připojistit právě na zimní sporty nebo COVID-19. Zkuste to zde:

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

9.) Snowpark Jasná v Nízkých Tatrách

Největší ski areál u našich východních sousedů se směle vyrovná těm alpským. Zde se také nachází nejdéle fungující snowpark na Slovensku. K dispozici jsou v Jasné snad všechny klasické překážky, ke kterým každoročně přibývají nové.

  • Cena: 33 EUR (jednodenní skipass při nákupu online)
  • Překážky: skoky (2 x 10 m, 1 x 12 m), jibové překážky (9 x), raily, boxy, malé skoky, klopénky, vlny, tunel

10.) Snowpark Štrbské pleso

Dokonalý snowboardový zážitek v obklopení vysokých štítů hor zažijete jednoznačně ve Vysokých Tatrách. Pokud patříte mezi milovníky snowboardování a freestylu, tady si rozhodně přijdete na své. Připraven je zde pro vás špičkový K2 Snowpark. Svoje schopnosti si můžete prověřit na překážkách různých délek i obtížností.

  • Cena: 41 EUR (jednodenní skipass)
  • Překážky: street rail, kink T box, flat T box, C box T

11.) Snowpark Lučivná

Středisko nabízí vynikající lyžařské podmínky a výhodnou polohu v blízkosti Vysokých Tater. Čekají tu na vás 4 lyžařské vleky a 1,5 km sjezdových tratí. Vyhlášená je tu škola snowboardingu. Pokud hledáte místo, kde se snowboardingem začít, tady vás naučí vše od základů tohoto sportu až po carvingové oblouky nebo freeridovou jízdu v hlubokém sněhu.

  • Cena: 19 EUR (jednodenní skipass)
  • Překážky: Žádné! Snowpark Lučivná není skutečným snowparkem s překážkami, název střediska je jen marketingovým.

Letošní zima má zatím skvělý nástup. Nezbývá než doufat, že sněhu bude dost i v následujících měsících. A pokud ne, všechny zmiňované snowparky samozřejmě v sezoně zasněžují. Kvalitní snowboardový zážitek tak máte v těchto destinacích zaručený.

Ještě by vás mohly zajímat... naše další tipy na místa, kde si úžít zimní radovánky:

* Rakouské Alpy a nejlepší lyžařská střediska, která byste měli letos navštívit
* Nejlepší hory: Francie 2021/22
* 15 tipů, kde oslavit Silvestr v zahraničí

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…