Menu

15 tipů, co dělat, když se nudím doma

Aktualizováno dne 23.3.2022

Jste právě doma v karanténě nebo je jen ošklivé počasí a není, kam jít? Děsíte se toho, že se doma mezi čtyřmi stěnami zblázníte nudou? V tomto článku vás přesvědčíme o opaku a zkusíme na této nepříjemné situaci najít pozitivní věci. Podívejte se na našich 15 tipů, co dělat, když se nudím.

15 tipů, co dělat, když se nudím doma
23 minut čtení
Životní styl

Snad každý z nás má ve zvyku zajít si občas do kina, do fitness centra, či posedět s přáteli v hospůdce. Co ale dělat, když jste v karanténě, máte zlomenou nohu, zastihla vás střevní chřipka nebo je prostě počasí, co by nevyhnalo ven ani psa? Zkuste se na dobu, kterou budete muset trávit ve svých domovech dívat pozitivněji a vytěžit z ní maximum. Přinášíme vám 15 tipů, co dělat, když se nudím doma. Nechte se jimi inspirovat...

karanténa s rodinou

1.) Co dělat, když se nudím doma s rodinou?

Následující dny budete s vaším partnerem a dětmi trávit hodně času. Je jen na vás, zda tento čas budete trávit každý sám s očima přilepenými na displej telefonu, anebo si váš společný čas užijete jinak.

Ruku na srdce - znáte skutečně vaši rodinu? Jaké starosti v dnešní době trápí vaši dceru, jaké má životní plány váš syn? Je znepokojující, že v dnešní době se řada rodin zná jen povrchně, protože v kolotoči každodenního života nemají čas si pořádně popovídat. Nyní máte šanci to napravit.

Uspořádejte večer deskových her ve vašem obýváku, promítněte si fotky z všech vašich dovolených nebo si dopřejte „černou hodinku,“ jako to dělávali naši předkové. Dříve se rodiny v podvečer scházely, aby si navzájem v úzkém rodinném kruhu popovídaly. Uvařte či upečte si něco dobrého a udělejte si povídací večer. Budete překvapeni, kolik nového se dozvíte o vašich rodinných příslušnících.

Nejoblíbenější deskové hry v ČR:

Podle testovacího serveru Rankito Češi nejčastěji bojují s nudou pomocí následujících deskových her:

  • Dobble
  • Krycí jména
  • Osadníci z Katanu
  • Ubongo
  • Kamionem po Evropě

Tip! Tyto a další deskové hry můžete chytře pořídit přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashbacky na deskovky teď najdete například na:

* Albi.cz - až 10 % z nákupu zpět
* KnihyDobrovsky.cz - až 20 % z nákupu zpět
* AgatinSvet.cz - 11,5 % z nákupu zpět

co dělat v karanténě

2.) (znovu) Objevte svou vášeň

Ptáte se, co dělat, když se nudím? Spousta lidí prožije celý život, aniž by zjistili, co je skutečně baví. Pokud jste ještě nenašli činnost, která vás naplňuje a ve které se cítíte sami sebou, nyní máte šanci. Vytáhněte staré temperové barvy a začněte malovat, nebo zasedněte k počítači a zkuste sepsat povídku. Internet je plný příběhů, jak se lidé z čínského Wu-Chanu v době karantény naučili:

  • malovat
  • šít oblečení
  • fotografovat
  • vyrábět šperky
  • programovat

Online kurzy zdarma

Bezplatné online kurzy k těmto a dalším činnostem najdete například na:

jóga doma

3.) Zlepšete svou fyzickou kondici

Nemáte v každodenním uspěchaném životě čas na pravidelný pohyb? Nyní jej budete mít dost. Na internetu najdete spoustu online lekcí jógy, posilování či návody na taneční choreografie, díky kterým si můžete udělat tělocvičnu z vlastního obýváku.

Oblíbené online kurzy jógy

Co dělat, když se nudím doma na gauči? Zvedněte se a vyzkoušejte některý z následujících kurzů zdarma:

Tip! Jóga vám nic neříká a raději byste si volnou místnost v domě vybavili posilovacími stroji? Pořiďte si je chytře přes cashback:

* inSPORTline.cz - až 3,5 % z nákupu zpět
* Electronic-star.cz - 3 % z nákupu zpět

karanténa

4.) Vyzkoušejte online událost

Řada akcí se díky pandemii COVID-19 přesunula do online světa. Nově tak můžete navštívit spoustu událostí ve formě online meetingu. Může se jednat o konference, kdy spolu lidé chatují o konkrétním tématu přes webkamery, nebo živé streamování nějaké přednášky, koncertu či jiného uměleckého vystoupení. Tyto akce snadno najdete na internetu.

Dlouhodobé online události zdarma

Jak jsme již zmínili výše, hodně akcí se koná v živém přenosu, ale to neznamená, že si nemůžete užít permanentní online události. Během lockdownu získaly na popularitě:

domácí karanténa

5.) Dopřejte si mentální relax

Vyzkoušejte si život, jakým se žilo třeba před dvě stě lety. Poklidné žití, kdy člověk kromě obstarání vlastních životních potřeb nemá na práci nic jiného. Schválně, kdy naposledy jste si našli čas na to posedět si v odpoledním slunci na balkoně, nebo si dopřáli relaxační koupel ve vaně?

V dnešní uspěchané době není čas na žádné zastavení, což se negativně odráží na psychické kondici lidí. Karanténa nebo ošklivé počasí pro vás může být příležitostí, jak se zklidnit, zpomalit své životní tempo a konečně si odpočinout. Po těch několika tichých a neuspěchaných dnech se možná budete cítit odpočatěji, než po dovolené v Karibiku.

Relaxační hudba zdarma

K úplnému uvolnění se vám bude hodit některý z následujících oblíbených kanálů:

karanténa

6.) Uspořádejte si své věci

Máte nějaké resty, které neustále odkládáte a nikdy na ně nemáte čas? Nyní máte příležitost je vyřešit. Právě teď je ten vhodná příležitost na třídění důležitých dokumentů, přetažení fotek z mobilu do počítače, přišití odpadnutých knoflíků na oblečení a další záležitosti, na které jste dřív neměli čas.

v karanténě

7.) Vyřešte vaše finance

S uspořádáním věcí jde ruku v ruce dělání pořádku ve finančních otázkách. Možná jste si už tisíckrát slíbili, že budete víc šetřit. Nyní máte dostatek času na to, abyste si prošli váš bankovní účet a prozkoumali důkladněji vaše finanční návyky.

Klíčem k tomu, abyste ročně dokázali uspořit tisíce až desetitisíce korun, je najít položky, za které utrácíte poměrně dost peněz a které celý váš finanční plán táhnou dolů. Projděte si historii vašeho bankovního účtu za posledních 6 -12 měsíců a zkuste přijít na to, jaká položka či položky to jsou. Sepište si je, spočítejte si, kolik za ně ročně či měsíčně utratíte, a stanovte si plán, jak je nahradit levnější alternativou, případně úplně vynechat.

Pravidelné platby, na kterých můžete ušetřit

Nejčastěji si lidé jako vy porovnávají levnější varianty těchto pravidelných výdajů:

Tip! Neodkládejte tyto a další úspory na zítra. Začněte s hledáním levnějšího dodavatele elektřiny ještě dnes zde:

Najděte nejlevnějšího dodavatele elektřiny

karanténa v době koronaviru

8.) Naučte se něco nového

Váš pobyt doma je skvělou příležitostí, jak se naučit nový cizí jazyk nebo užitečnou profesní dovednost. Díky tomu můžete zlepšit své uplatnění na trhu práce a dosáhnout vyššího platu, nebo získat novou a lepší práci.

Učení nové dovednosti přitom vůbec nemusí být těžké. Na internetu najdete spoustu webinářů, které vás budou edukovat o znalostech v oblasti marketingu, účetnictví nebo jakékoliv jiné oblasti. Tudíž můžete najít webinář přímo na míru vašemu profesnímu zaměření.

Chcete se naučit nový cizí jazyk? Stáhněte si třeba aplikaci Duolingo, která vás naučí zábavnou formou cizí jazyk od úplných základů. Vybírat můžete ze známých i méně známých světových jazyků:

  • angličtina
  • španělština
  • němčina
  • francouzština
  • nizozemština
  • švédština, aj.

Tip pro zdokonalení

Pokud už nějakou znalost jazyka máte, ale nikdy jste neměli čas si jej zdokonalit, předplaťte si televizní službu Netflix. V nastavení profilu si můžete přepnout do vámi zvoleného cizího jazyka a učit se cizí jazyk sledováním filmů. Spousta lidí se tak v krátké době dokázala mnohem více, než sezením nad učebnicemi gramatiky. Výhoda Netflixu je i v tom, že jej máte první měsíc úplně zdarma.

covid 19

9.) Objevte zázračný úklid

Většina lidí má doma mírný chaos, který jednou za pár dnů či týdnů přeroste ve větší nepořádek, který je potřeba uklidit. Určitě už jste někdy věnovali nejedno dopoledne třídění a uklízení věcí.

Věděli jste, že... díky správnému úklidu jde věci roztřídit jednou provždy a už nikdy v životě nemuset uklízet?

Pokud chcete mít domov neustále naklizený jako z fotografií v katalogu o bydlení, zkuste nový trend uklízení KonMari, který si oblíbily miliony lidí po celém světě. Naučíte se jej v knize Zázračný úklid od Marie Kondo. Tato autorka se úklidem zabývá ze systematického a psychologického hlediska a odhaluje nejčastější příčiny, proč se lidem nedaří doma udržovat pořádek. 

Díky tomuto propracovanému a zároveň jednoduchému návodu povyhazujete spoustu zbytečných věcí a uděláte ze svého domova útulné místo, ve kterém bude prostor jen pro věci, které skutečně milujete. Tento styl úklidu vyzkoušelo velké množství lidí na celém světě a mnozí z nich ve svém životě pociťují změnu v podobě menšího stresu, zlepšení spánkových návyků a větší radosti ze života.

karanténa

10.) Staňte se kulinářským mistrem

Právě teď je vhodný čas na to naučit se nové recepty a obohatit tak váš jídelníček. Možná už delší dobu plánujete naučit se nějaký konkrétní recept, ale neměli jste na to čas. Nyní jej máte, tak se můžete s chutí pustit do experimentování. Co třeba zkusit uvařit nějaký exotický pokrm, nebo upéct nový druh moučníku?

Oblíbené kurzy vaření

Zdarma se můžete proletět po kulinářském světě při sledování následujících kanálů:

jarní procházka

11.) Projděte se přírodou

Pokud nejste na smrt nemocní nebo venku nezuří vychřice, stojí za to alespoň vykouknout ven. Procházku si můžete užít jak sami, tak s přáteli, kterým bude stačit napsat jen krátkou zprávu.

virtuální cestování

12.) Cestujte virtuálně

Chtěli byste se podívat do zahraničí? Díky službám Google Earth a Google Maps můžete prozkoumávat třeba Himaláje, nebo se „projíždět“ ulicemi New Yorku a mnoha dalších měst na světě.

co dělat v karanténě

13.) Staňte se návrhářem

Ještě stále si říkáte: "Co dělat, když se nudím?" Na internetu najdete spoustu návodů, jak vaše staré oblečení předělat na originální oděvní kousky. Punc novoty a originality můžete dopřát i vašim botám. Pokud vás toto příliš neláká, staňte se bytovým návrhářem. Zrovna teď máte spoustu času změnit uspořádání nábytku ve vašem bytě a vyzkoušet nespočet kombinací, až najdete tu, která vám bude vyhovovat nejvíc.

Inspirace od světových návrhářů

Tu pochytáte sledováním některých z následujících kanálů, které se věnují interiérovému designu:

Tip! Potřebujete nakoupit nový nábytek nebo bytové doplňky? Tyto obchody vám vrátí peníze z každého nákupu:

* Sconto.cz - 2,5 % z nákupu zpět
* IDEA-nabytek.cz - 10 % z nákupu zpět
* Butlers.cz - 7 % z nákupu zpět

koronavirus

14.) Pomozte někomu jinému

Zamyslete se nad tím, zda nemáte staršího souseda nebo známého, kterému byste mohli obstarat nákup nebo vyvenčit psa, aby nemusel chodit mezi lidi a riskovat nákazu koronavirem.

Další důležitá pomoc, kterou můžete poskytnout, je uprchlíkům před Putinovou válkou na Ukrajině. Nabízí se zde jak finanční, tak i jiná pomoc, např. v podobě výuky českého jazyka. Podívejte se na:

videohovor

15.) Upevněte vaše sociální vazby

Možná máte přátele, s kterými jste dlouho nebyli v kontaktu. Anebo lidi, kterým jste v poslední době zapomněli odepsat na zprávy či emaily. Nyní máte šanci obnovit vztahy s těmito osobami, které máte rádi, ale kvůli nedostatku času jaksi vypadli z vašeho života. Stačí jim napsat a zeptat se, jak se mají oni, nebo si zavolat. 

Tip! Aby vás všechny hovory nezruinovaly, přesvědčte se, že máte ten správný tarif.
Porovnej operátory 

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.