porovnej24 logo
test

Co kryje povinné ručení? Zjistěte, na co všechno máte nárok

5. 2. 2021 | Aktualizováno: 11. 2. 2021
|
Délka čtení: 12 min.

Povinné ručení nepatří zrovna k nejoblíbenějším výdajům. Když už jej však platíte, byla by škoda nevyužít jej na maximum. Mnozí řidiči totiž platí z vlastní kapsy výdaje, které by si mohli nárokovat z povinného ručení. Co kryje povinné ručení a jak jeho ochranu vztáhnout i na vlastní automobil?

Podle pojišťovny Allianz se 40 % automobilových škod se přihodí na parkovišti. Může za ně neopatrné couvání nebo jiné manévry při parkování auta. Mnozí řidiči je však platí ze své kapsy, nebo od nich jednoduše ujedou. Ujetím však riskují, že je policie vypátrá a budou platit tučnou pokutu.

Pokud máte uzavřené povinné ručení, kvůli takovým malichernostem, jako je ťuknutí do sloupku nebo odření jiného automobilu, se vůbec nemusíte stresovat.

Co kryje povinné ručení?

Podívejte se na přehled toho, co kryje povinné ručení:

  • Škodu na majetku, způsobenou při provozu automobilu. Ať už se jedná o poškození cizího automobilu při autonehodě, nebo poškození svodidel, sloupků a jiného majetku, tyto škody jsou kryté z povinného ručení.

  • Škodu na zdraví. Při silničním provozu občas dojde nejen k poškození majetku, ale bohužel i zdraví. Poškozený účastník autonehody po viníkovi může požadovat odškodnění nejen za zdravotní výdaje, ale i zhoršené společenské uplatnění a ušlý zisk. Toto odškodné se může šplhat i do řádu milionů Kč. Povinné ručení kryje i případy, kdy ke zdravotní újmě přijde spolujezdec.

  • Asistenční služby. V rámci povinného ručení máte nárok na telefonickou pomoc od vaší pojišťovny, která vám poradí, jak v dané situaci postupovat a pošle k nehodě servisního pracovníka, který vám v dané chvíli pomůže s opravou, nebo zařídí odtah. Telefonní čísla a odkazy na možnost nahlášení škody online najdete v našem novém článku ZDE.

Rozsah asistenčních služeb se liší v závislosti na konkrétním pojistném balíčku a konkrétní pojišťovně. Jaké pomoci se můžete dočkat u různých pojistných firem?

PojišťovnaOprava na místě asistenční službouNáhradní dílyOdtah vozidlaÚschova nepojízdného vozidla

Allianz

Ano

Ne

Ano

Ano

ČPP

Ano

Ne

Ano

Ano

Direct

Ano

Ne

Ano

Ano

fallback mark

Ano

Ne

Ano

Ano

Kooperativa

Ano

Ne

Ano

Ano

ČSOB

Ano

Ne

Ano

Ano

UNIQA

Ano

Ne

Ano

Ano

HVP (Hasičská vzájemná pojišťovna)

Ano

Ano

Ano

Ano

Generali Česká pojišťovna

Ano

Ne

Ano

Ano

Tip!

Chcete porovnat ceny jednotlivých pojišťoven? Vyzkoušejte náš nezávislý porovnávač povinného ručení:

Výluky z povinného ručení

Ani povinné ručení není všemocné. V jakých situacích na něj spoléhat nemůžete?

  • Řízení pod vlivem alkoholu a jiných omamných látek.

  • Škody, způsobené nevhodným používáním vozidla (například přetěžováním vozu, nebo používání jej v terénu, na který není určen)

  • Střet vozidel, které jsou ve vlastnictví jednoho majitele. V případě takové srážky je škodu možné nárokovat jen tehdy, pokud jde různé provozovatele vozidel zúčastněných na vzniku škodné události a jestliže není současně tato osoba provozovatelem vozidla, na němž byla tato újma způsobena.

  • Jízda vozidlem, které nesplňuje normy STK.

  • Škoda na palivu.

  • Škody, způsobené funkčním namáháním nebo konstrukční vadou vozidla.

Škoda na vlastním automobilu

Přestože povinné ručení je primárně určeno pro krytí škod, způsobených na majetku jiné osoby, díky připojištění můžete být chráněni i pro případ škod na vlastním automobilu.

Není však připojištění jako připojištění. Některé vám můžou pomoct, jiné jsou jen vyhazováním peněz. Připojistit se lze na ledasco:

1.) Střet s volně žijícími zvířaty

Věděli jste, že i srážka s menším zvířetem (zajíc) vám může pořádně pošramotit kapotu? V takové situaci hraje roli rychlost, v jaké se zvíře s automobilem střetne. Výsledná škoda se může pohybovat v řádu desetitisíců. Pojištění střetu se zvěří se rozhodně vyplatí sjednat a nejen obyvatelům velkoměst. Natrefit na zajíce můžete nejen na Vysočině, ale i na okraji Prahy.

2.) Odcizení

V Česku je celkem vysoká míra kradenosti automobilů, proto se vyplatí do povinného ručení zahrnout toto připojištění.

3.) Pojištění skel

Možná se vám už přihodilo (nebo v budoucnu přihodí), že vám odlétnutý kamínek způsobil nepěknou pavučinu na skle. Taková situace je zapeklitá z jednoho důvodu - není znám viník. Na vozovce bývá těžké dokázat, od čího kola kamínek odlétl, a bez viníka nelze škodu nárokovat z povinného ručení. Díky připojištění skel lze škodu nárokovat, aniž byste znali viníka.

Tip!

4.) Škoda, způsobená živly

Kroupy, povodeň a jiné přírodní katastrofy znamenají pro automobil hotovou pohromu. Díky tomuto užitečnému připojištění můžete být kryti pro širokou škálu přírodních pohrom.

Tip!

Na kroupy vám pomůže vyzrát náš průvodce Jak ochránit auto proti kroupám?

5.) Úrazové pojištění

Řada lidí neodolá obsáhlým pojistným balíčkům a sáhne po úrazovém pojištění. Tato volba není tak výhodná, jak se na první pohled zdá. Úrazové pojištění sice kryje situace, kdy řidič nebo posádka přijde k úrazu, problém však spočívá v omezení pojistných událostí pouze pro případ autonehody. Výhodnější je sjednat si samostatné úrazové pojištění, které pokrývá širší škálu pojistných událostí.

Tip!

Nejvýhodnější úrazové pojištění najdete na našem srovnávači:

6.) Pojištění zavazadel

Ano, při autonehodě zřejmě vaše osobní věci nezůstanou vcelku. Vyplatí se připojišťovat si zavazadla? Kromě faktu, že pokud člověk přežije autonehodu, poničený telefon ho asi bude trápit jen minimálně, skýtá toto připojištění celou řadu výluk. Některé pojišťovny neproplácí škodu na věcech, používaných pro pracovní účely (máš smůlu, firemní notebooku), nebo elektroniku jako takovou.

Jak na povinném ručení ušetřit?

Zajímá vás nejen to, co kryje povinné ručení, ale jak za něj platit co nejméně? Běžný člověk se příliš neorientuje v cenách a různých připojištěních. Způsobem, jak najít nižší cenu, je udělat si okamžitý přehled o cenových nabídkách na trhu. Cenové rozdíly můžou být překvapivě velké.

V tabulce zjistíte, jak se liší nejdražší a nejlevnější ceny na trhu. Kalkulaci jsme provedli pro řidiče z Prahy, kterému je 40 let a řídí automobil Volkswagen Polo (ročně najede do 20.000 km).

Typ pojištěníNejdražší nabídkaNejlevnější nabídkaMožná roční úspora

Základní povinné ručení (limit krytí 35 milionů Kč)

6889 Kč

2280 Kč

4609 Kč

Povinné ručení s připojištěním skel do 10000 Kč (limit krytí 35 milionů Kč)

8044 Kč

3174 Kč

4870 Kč

Povinné ručení s připojištěním skel, střetu se zvěří a živelné pohromy (limit krytí 35 milionů Kč)

9815 Kč

4334 Kč

5481 Kč

Tip!

Chcete si spočítat na kolik vyjde nejdražší a nejlevnější pojištění právě vašeho vozu? Zadejte pár údajů a během minuty porovnejte ceny pojišťoven zde:

Sdílet článek

Související články

  • dalnice-z-mostu
    01. února 2024|Porovnej24
    Jízda po dálnici bez známky? Co vám hrozí? (ručně vytvořeno)

    V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí povinnost pro všechny?

  • test
    29. ledna 2024|Porovnej24
    Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?

    Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených pojištění.

  • test
    27. prosince 2023|Porovnej24
    Plná čára není zeď. Existuje hned několik případů, kdy ji můžete beztrestně přejet

    Pro většinu řidičů je plná čára pomyslnou zdí, kterou nesmí překročit, jinak by jim hrozila vysoká pokuta. Není to ale vždycky pravda, existuje totiž hned několik případů, kdy ji lze beztrestně přejet a ještě si ušetřit nějaký ten čas.

  • test
    20. prosince 2023|Porovnej24
    Našli jsme 5 kombíků s největším kufrem: Favoritem je vlajkový model od Škodovky

    Víte, které auto má největší kufr? Někdo si vybírá nový vůz podle vzhledu, jiní zase podle motorizace či ceny. Nicméně pro mnoho z nás je nejdůležitější velikost zavazadlového prostoru.

  • test
    18. prosince 2023|Porovnej24
    Znáte všechny dopravní značky? Představíme vám ty nejzáludnější, které si lidi nejčastěji pletou

    Dopravní značky a organizace silničního provozu – klíčový pilíř bezpečnosti všech jeho účastníků. S většinou dopravních značek se seznámíte už v autoškole. Na některé ale brzy zapomeneme, nebo si je řidiči pletou s jinými.

  • test
    16. října 2023|Porovnej24
    Pokuta za stání na invalidech, přechodu pro chodce nebo v zákazu stání. Co vám hrozí?

    Nedostatek parkovacích míst vede řidiče k různým pokusům o odstavení auta. S myšlenkou “na těch pár minut to snad nevadí” nechávají auto v zákazu stání, na méně frekventovaném přechodu pro chodce a vyhrazených stáních. V dnešním článku se podíváme na pokutu za stání na invalidech.

  • test
    11. října 2023|Porovnej24
    Kruhový objezd: Vcelku banální věc zatápí mnoha řidičům

    Kruhový objezd – Češi se často dopouští chyb, jako nedání přednosti, nevhodné použití směrovek nebo zbytečné zdržování. 

  • test
    25. září 2023|Porovnej24
    Jak opravit plynové vzpěry? Vyplatí se oprava svépomocí?

    Rádi si usnadňujeme život. Někdy stačí drobnost, jindy jde o složité vynálezy. Plynová vzpěra je jeden z nenápadných pomocníků. Zvládá přitom těžkou práci. Jak opravit plynové vzpěry, abychom se na ně mohli dále spoléhat?

  • test
    06. září 2023|Porovnej24
    Jak správně postupovat při odstoupení od kupní smlouvy auta? 3 nejčastější důvody

    Ze zákona máte jako kupující nárok odstoupit od kupní smlouvy. Toto právo nesmí být spojeno s žádnou sankcí. Odstoupení od kupní smlouvy auta není výjimkou. Pojďme se podívat na detaily tohoto kroku.

  • test
    04. září 2023|Porovnej24
    Přechod pro chodce: Pravidla, která byste měli znát a dodržovat

    Bezpečné místo pro přecházení silnice. Tak bychom měli vnímat přechod pro chodce, ať už jsme chodci nebo řídíme motorové vozidlo. Skutečnost je ale taková, že si pravidla pro přecházení silnice a používání přechodů vysvětlujeme každý trochu jinak.