Menu

Dovoz aut z USA: Cena, clo a postup

Aktualizováno dne 23.5.2022

Evropská auta jsou fajn, ale máte sen o americkém autě? Dovoz aut z USA je náročný, ale výsledek, který bude stát ve vaší garáži, bude stát za to. Počítejte s vyšší cenou. Zato budete mít unikát, který v Evropě běžně nepotkáte.

Dovoz aut z USA: Cena, clo a postup
10 minut čtení
Povinné ručení

Americké auto nemusí být jen obří sedan z filmů 80. let, který má spotřebu přes 15 litrů na 100 kilometrů. Můžete mít zálusk třeba na obří Dodge Ram, SUV, které utáhne 3 500 kilogramů těžký náklad, ale přitom je uvnitř luxusně a pohodlně vybavené. Dováží se také auta klasická rodinná, nebo sportovní, která se pak speciálně upravují pro Evropu. Příkladem je Chrysler Voyager, Jeep, Chevrolet, nebo Ford Mustang. Dovoz aut z USA nemusí být jen vzdálený sen. Dá se realizovat. Jak?

chevrolet

Dovoz aut z USA

Americký vůz si můžete v některých výjimečných případech koupit bez starosti přímo u nás. Výběr ale není široký. Stejně tak jsou na českém trhu firmy, které se dovozem aut z USA zabývají. Cena už dovezeného vozu bývá minimálně dvojnásobná oproti ceně na americkém trhu.

Rozdíl bývá statisícový. Můžete v sobě zažehnout dobrodružnou povahu a vyrazit do USA pro auto snů sami. Budete mít doma nakonec “auto s příběhem”. Ani to nebude levné, ale rozdíl v ceně je poznat.

Tip! Na cestu do Ameriky si s sebou nezapomeňte přibalit kvalitní cestovní pojištění! U nás si ho vyřídíte pár kliky online a kartičku pojišťovny dostanete emailem.

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

ram náklaďák

Dovoz aut z USA - cena

Dovoz aut z USA je složen z mnoha položek, které nakonec vytvoří konečnou částku. Při nákupu aut v Německu je cena poměrně jasná už při výběru auta na internetu. Do dovozu aut z USA vstupuje hodně proměnných.

Jaké položky se odrazí v ceně?

  • víza, letenky pro vás, ubytování,
  • půjčení levného auta na cestování Amerikou,
  • pořizovací cena automobilu,
  • doprava zakoupeného auta po USA (auto do přístavu nepojede po vlastní ose, pro americké povinné pojištění byste museli mít trvalou adresu v USA),
  • doprava auta lodí z USA do Evropy bez kontejneru (2 000 dolarů),
  • pronájem kontejneru (5 000 dolarů),
  • registrační značky, pokud auto nepřevážíte v kontejneru,
  • clo ve výši 10 %,
  • DPH 21 % z kupní ceny auta,
  • homologace auta pro provoz na českých silnicích,
  • STK, emise,
  • registrace vozidla na obecním úřadě s rozšířenou působností,
  • povinné ručení.

Tip! Ať už je auto dovezeno z Ameriky nebo Německa, vždy potřebujete povinné ručení. Pokud ho nemáte, hrozí vám vysoká pokuta. Stačí pouze pár kliků a uvidíte to nejlepší řešení právě pro vás a váš vůz.

Najděte nejlevnější povinné ručení

Za dopravu nakonec počítejte s cenou minimálně 50 000 korun při dopravě z východního pobřeží, obvykle ale bývá ještě o něco vyšší. Záleží i na pojištění auta pro přepravu a také typu auta. Klidně se můžete dostat na 100 000 korun za dopravu do Evropy.

Provize společností zabývajících se prodejem dovezených automobilů z USA je podle kalkulátoru jedné z nich ve výši 6 % z nákupní ceny včetně dopravy a všech poplatků bez DPH.

jeep auto

Specifika nákupu auta v USA

V Americe se auta běžně kupují na úvěr. S hotovostí se od nás nevozte. Není to ani bezpečné, ani s tím u prodejců neuspějete. I přesto že v Americe nežijete, můžete si vzít úvěr. Stačí mít vybudovaný credit score.

Jde o prokázání, jak jste spolehlivý klient. Není ze dne na den. Ideální je začít s chráněnou kreditní kartou. Čím vyšší credit score máte, tím výhodnější úvěr dostanete. Pokud úvěry nejsou váš styl, mějte připravené na účtu peníze a zaplaťte převodem z bankovního účtu.

Tip! Kreditní karty snadno porovnáte v našem nezávislém srovnávači zde:
Porovnej kreditní karty

Odkud a kam?

Zkušenější doporučují na místě hledat auta z ukončených leasingů, protože mívají menší nájezd. Pokud ale jdete po konkrétním specifickém modelu, asi pro vás takové hledání nebude platit. Zkušenost také říká, že se máte vydat z Evropy na Floridu.

Počasí je zde teplejší a stabilní, auta tak bývají v dobrém stavu. Na Floridě se nachází přístav Jacksonville, který následně můžete využít při převozu auta do Evropy, např. do přístavu Brémy, Hamburg, Amsterdam.

Kdy bude auto v ČR?

Nepočítejte s tím, že dovoz aut z USA zvládnete lusknutím prstu a budete mít auto doma do druhého dne. Nalodění trvá 5 dnů, cesta lodí 6 dnů a na vylodění počítejte minimálně dalších 5 dnů. Dovoz auta z USA je jednoznačně organizačně i časově náročný.

jeep

Jak u nás přihlásit auto z dovozu?

Přivezli vám auto na vleku až k domu? Jezdit s ním ještě nesmíte. Nejprve musíte americké auto upravit podle evropských norem a vyběhat si potřebnou homologaci.

Homologace

Od prodejce budete mít nezbytné doklady (velký technický průkaz, kupní smlouvu nebo fakturu). Při homologaci musíte řešit např. úpravu světel z červených směrových na oranžová, bezpečnostní pásy, pneumatiky apod. Provádí se technické zkoušky, převádí se číselně na evropskou spotřebu paliva, stanoví se vnější hluk. Auta musí mít opěrky hlavy.

Technická způsobilost

Potřebujete-li poradit a co nejvíce usnadnit přechod vozu na české silnice, kontaktujte zkušebny Dekra. Vystaví vám protokol pro schvalování technické způsobilosti, podle kterého je nutné provést technické změny pro splnění evropských norem.

Získáte od nich také doporučení, na koho se obrátit. Pokud je automobil v pořádku, pracovníci provedenou technickou kontrolu a vydají technický protokol "schválení technické způsobilosti jednotlivě dovezeného vozidla".

Výsledná cena za kontrolu plnění evropských norem

Počítejte s cenou až 30 000 korun za provedení testu ve zkušebně (u automobilů, u kterých není plnění evropských norem známo). Pokud se nemusí provádět, vyjde vystavení protokolu na 2 000 korun.

Po vyřízení homologace vás čeká kontrola příslušným úředníkem a vystavení technického průkazu. Pak už si můžete sjednat povinné ručení a vydat se na STK, tedy na technickou kontrolu a měření emisi. Vaše Amerika získá SPZ až zaregistrováním na dopravním odboru obecního úřadu s rozšířenou působností. A tím je cesta z Ameriky až k vám hotová.

Tip! Chcete si na nové auto z USA půjčit peníze? Nejdříve doporučujeme porovnat aktuální nabídky bank a dalších finančních institucí zde:

Porovnej půjčky

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…