Menu

Kam na Velikonoce 2022? 9 tipů, kde si užít jarní svátky na maximum

Aktualizováno dne 27.4.2022

Velký pátek je od roku 2016 uzákoněn jako státní svátek, tudíž si můžete užít čtyřy dny volna bez nutnosti brát si v práci dovolenou. Stále váháte, kde tyto volné dny strávit? Inspirujte se našimi tipy, kam na Velikonoce 2022 v tuzemsku i zahraničí.

Kam na Velikonoce 2022? 9 tipů, kde si užít jarní svátky na maximum
12 minut čtení
Cestovní pojištění

Zatímco Vánoce většinou bývají ve znamení zaslouženého gaučového povalování s talířem cukroví, teplé jarní dny vybízejí k aktivnějšímu odpočinku. Ať už se na Velikonoce 2022 chystáte objevovat krásy Česka, nebo vás to táhne za hranice, máte nespočet možností, jak si vaše volno užít.

velikonoce

Kdy jsou Velikonoce?

Velikonoce jsou stejně jako například Masopust, pohyblivým svátkem. Připadají vždy na první jarní neděli po úplňku. To jednoduše znamená, že si počkáte na první úplněk, který následuje po 20. březnu (Jarní rovnodennost) a hned následující neděli jsou Velikonoce.

Pracovní volno si potom zpravidla užíváme i na Velký pátek (pátek před velikonoční nedělí) a Velikonoční pondělí. Děti si k tomu obvykle přičítají ještě jeden den volna na Zelený čtvrtek. Velikonoce 2022, 2023 a v dalších letech nás čekají následujícím způsobem:

Rok Zelený čtvrtek (volno dětem) Velký pátek (státní svátek) Velikonoční neděle Velikonoční pondělí (státní svátek)
2022 14. dubna 15. dubna 17. dubna 18. dubna
2023 6. dubna 7. dubna 9. dubna 10. dubna
2024 28. března 29. března 31. března 1.dubna
2025 17. dubna 18. dubna 20. dubna 21. dubna
2026 2. dubna 3. dubna 5. dubna 6. dubna

velikonoce v ČR

Kam na Velikonoce 2022 v Česku?

Řada měst organizuje na náměstích své vlastní velikonoční akce. Nuda nebude ani v hradech, zámcích a kostelech.

Věděli jste, že... si můžete pořídit krásnou velikonoční výzdobu přes cashback a dostat část peněz z nákupu zpět? Vyzkoušejte například:
* AliExpress.com - až 15 % z nákupu zpět
* 4home.cz - 4 % z nákupu zpět
* Bonami.cz - 3 % z nákupu zpět

1.) Úštěcké Velikonoce (Velikonoce v Úštěku)

Zajímá vás, kde můžete nasát tu pravou tradiční atmosféru? V obci Úštěk v litoměřickém kraji se koná jedna z největších velikonočních akcí v Česku. Jedná se o velkolepou akci s dobovým jarmarkem, majestátním průvodem a zábavným doprovodným programem.

  • Termín: 9:00 - 18:00, sobota 16.4.2022
  • Místo: Mírové náměstí, Úštěk

2.) Knížecí Velikonoce na Křivoklátě

Tradiční oslavy na hradě Křivoklátě znají pravidelní návštěvníci pod jménem Knížecí Velikonoce. V rámci této události se zde bude konat velikonoční jarmark a užijete si i bohatý kulturní program plný divadelních a hudebních vystoupení.

  • Termín: 9:00 - 17:00, pátek 15.4.2022 - neděle 17.4.2022
  • Místo: Hrad Křivoklát

3.) Olomoucké Velikonoce

Velkolepý velikonoční trh se pořádá také v centru této hanácké metropole. Kromě brouzdání mezi stánky a užívání si hudebního programu můžete v Olomouci ochutnat i tradiční místní speciality.

  • Termín: 10:00 - 17:00, pátek 15.4.2022 - pondělí 18.4.2022
  • Místo: Horní náměstí, Olomouc

4.) Velikonoční Stezka korunami stromů

Představte si procházku nad vrcholky stromů, přičemž se pod vámi se rozprostírá nekonečná lesnatá plocha. Takového zážitku se návštěvníkům dostane, když zavítají na Stezku korunami stromů, což je trasa, vedoucí až do výšky 40 metrů, doplněná 11 zážitkovými body s lanovými prvky.

O Velikonocích se zde navíc koná program pro děti v podobě rukodělných dílen a malování na obličej. Dospělí si užijí hudební, taneční i divadelní program.

  • Termín: 10:30 - 14:00, sobota 16.4.2022
  • Místo: Stezka korunami stromů, Lipno

5.) Velikonoční mše

Velikonoce jsou původně křesťanským svátkem, a i v dnešní době kostely dokážou nabídnout zajímavý program i pro ateisty. Nádherné sborové zpěvy, divadelní představení nebo mše ve tmě s postupně se rozsvěcujícími svíčkami - i toto můžete na velikonoční mši zažít. Nějaká bohoslužba se o Velikonocích odehrává téměř v každém křesťanském kostele. Ty nejvyhledávanější se konají v:

  • Katedrála sv. Víta, Pražský hrad, Praha
  • Římskokatolická farnost, Dětmarovice
  • Biskupství litoměřické, Litoměřice
  • Arcibiskupství olomoucké, Olomouc
  • Římskokatolická farnost, Bílovice a Březolupy

velikonoce v zahraničí

Velikonoce v cizině?

Přestože pro mnoho lidí jsou tyto jarní svátky spjaté s tradičními zvyky a návštěvou příbuzných, někteří toto volno využívají na zahraniční cesty. Za čtyři dny se dá stihnout kratší dovolená, nebo si naopak vzít tři dny volna a získat tak na cestování celý týden. Které destinace přímo vybízí k velikonočnímu cestování?

Tip! Nezapomeňte si do zahraničí přibalit i cestovní pojištění. U nás jej máte od 7 Kč/den.
Najděte nejlevnější pojištění

6.) Dunajská cyklostezka

Co byste řekli na pohodový cyklistický výlet podél poklidných vod Dunaje? Dunajská cyklostezka je nejznámější trasou v Evropě a vede přes tři státy  - Rakousko, Slovensko a Maďarsko. Ať už se rozhodnete zdolat jakýkoliv úsek, čeká na vás cesta zajímavou krajinou a rovinatý terén, který zvládnou i začátečníci.

7.) Velikonoční Španělsko

Možná jste už slyšeli o tradici Semana Santa, která je známá po celém Španělsku. Ulicemi prochází průvody lidí v bohatě zdobených kostýmech, nesoucích svaté sochy. Jedná se o nezapomenutelný vizuální zážitek. V druhé polovině dubna je navíc ve Španělsku už natolik teplo, že se dá opalovat na pláži a koupat (i když voda je ještě trochu studená).

8.) Alpské ledovce

Pokud se nechcete smířit s tím, že zimní radovánky pro tento rok skončily, zamiřte za lyžováním do Alp, kde se obvykle lyžuje až do konce dubna, nebo začátku května. Sázkou na jistotu je například rakouský region Alberg nebo oblast Val d'Isère ve Francii.

Tip! Sepsali jsme pro vás průvodce Alpami, ve kterých se dozvíte vše potřebné! Zastavte se zde:
* Rakouské Alpy a nejlepší lyžařská střediska
* Nejlepší hory: Francie 2021/22

9.) Slovinský Bled

Váháte, zda vyrazit spíš do hor, nebo k vodě? Jezero Bled ve Slovinsku je kompromisem obou variant. Romantické jezero s ostrůvkem uprostřed je obklopeno Julskými Alpami, které nabízí nespočet možností pro horské výšlapy.

Míst, kde si můžete užít skvělé Velikonoce 2022 je opravdu velké množství! Kromě výše zmíněných by se vám ještě mohly líbit následující destinace:

velikonoce 2022

Další velikonoční tipy

Před tím, než v kanceláři vypnete počítač a sbalíte se na prodloužený víkend na chalupě, mohly by se vám ještě hodit naše další velikonoční průvodci:

Užijte si Velikonoce 2022 naplno a neváhejte se podělit o skvělé zážitky z vašeho okolí dole v komentářích! Naše (zaječí) ucho je vždy nastřeženo.

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…