Menu

15 × nejšílenější extrémní sporty světa

Aktualizováno dne 11.2.2021

Pokud se vás někdo zeptá, jaké extrémní sporty světa znáte, možná si řeknete bungee jumping nebo jízdu v peřejích na raftech. Víte však o tom, že existuje mnohem víc sportů, které nejsou jen extrémní, ale třeba i bizardní a pořádně nebezpečné? Dnes vám jich představíme hned 15.

15 × nejšílenější extrémní sporty světa
10 minut čtení
Životní pojištění

Některé extrémní sporty jsou nebezpečné, jiné jsou bizardní a u dalších si zase pokládáte otázku, jak mohl někdo takovou hloupost vymyslet. My vám dnes přinášíme hned 15 tipů na extrémní sporty světa, kde si své najde každý. Máme zde jak něco od bizardních sportů, tak i od těch, kde jde o život – doslova. Ať už se rozhodnete zůstat při českém fotbalu, nebo zkusíte něco jiného, třeba vás inspirujeme.

Ačkoliv se většina nejextrémnějších sportů světa odehrává zejména v zahraničí, jistě víte i o něčem, co baví lidi u nás. Klidně se s námi o své tipy podělte v komentářích pod článkem.

1.) Surfování na sopce

Někdo surfuje na vodě, jiní – ano, čtete správně, na sopce. V Nikarague najdete sopku Cerro Negro, která je aktivní, tudíž z ní může začít chrlit horká láva takřka kdykoliv. Právě zde se každoročně shromažďuje velká spousta lidí, kteří si říkají sopeční surfaři. Ti se spouštějí nejstrmějším kopcem sopky, kdy se snaží vyhýbat padajícím kamenům. Jde o opravdu extrémní sport, který má však spoustu příznivců.

2.) I běhání po letadle je možné

Každý vidět za život alespoň jeden film, v němž hlavní hrdina běžel po letícím letadle. Zatímco ve filmech to hrdinové dělali často kvůli záchraně pasažérů, v realitě se tak děje kvůli sportu nesoucímu název wing walking. Principem tohoto sportu je procházení se po letadle, zatímco letí plnou rychlostí ve vzduchu.

3.) Trochu šílenější bungee jumping

Klasický bungee jumping je pro mnohé nudou, kterou je třeba oživit. A jak? Co kdybyste si skočili do řeky, která je plná hladových krokodýlů? Lano na tento extrémní bungee jumping je dlouhé tak, že hladinu vody, v níž jsou nebezpečná zvířata, minete jen o fous.

4.) Šachbox

Poměrně známým sportem je dnes šachbox. Jak je jasné již z názvu, při sportu se hráči střídají ve hře šachu a boxu. Mezi jednotlivými koly jsou také minutové přestávky. Otázkou zůstává, zda se hráč dokáže soustředit po ráně pěstí.

5.) Nošení manželek

Pokud hledáte něco, co bude patřit mezi opravdu bizardní extrémní sporty světa, je to jistě nošení manželek. Jde o finský sport, kdy se manželka nepřenáší přes práh, ale vleče se po překážkové dráze. Je to velmi oblíbený sport, a to kvůli lákavé odměně. Muž dostane pivo o hmotnosti jeho ženy.

Tip! Ve finském městečku Sonkajärvi se letos Mistrovství světa v nošení manželek odehrává 2. - 3. července. Pokud se za tímto šíleným extrémním sportem plánujete vydat, nezapomeňte si s sebou přibalit cestovní pojištění:

Spočítejte cestovní pojištění

6.) Závody na velbloudech

Závody na velbloudech jsou oblíbeným extrémním sportem na Blízkém východě. Setkat se s ním však můžete také v Austrálii. Závody se většinou konají na pouštních závodních drahách, které jsou dlouhé i 16 kilometrů. Tady byste se opravdu nechtěli ztratit.

7.) Skok přes kanál

Klasický skok o tyči byl zařazen mezi extrémní sporty v Nizozemí. Pokud si myslíte, že je skok o tyči klasikou, zkuste to jako Nizozemci. Ti skáčou přes kanál s pomocí hliníkové tyče. Dokonce se zde každoročně konají závody.

8.) Závod v kadibudce

Tento sport možná není nebezpečný, ale rozhodně jej můžeme řadit mezi extrémní sporty. Závod v kadibudkách se totiž pořádá ve Spojených státech amerických, kdy v kadibudce sedí žokej a ostatní jej táhnou nebo tlačí do cíle.

9.) Skoky v autě

Ve světě motorismu a extrémních výkonů jsou velmi oblíbené skoky autem, které jsou zde snad odjakživa. S tím, jak se zlepšovala technika, se zlepšovaly také délky skoků vozidlem. Rekord byl za poslední roky posunut jen několikrát.

10.) Skok z vesmíru

Mezi extrémní sporty, které jsou velmi nebezpečné, můžeme řadit skok z vesmíru. Ti, které nebavilo skákání z letadel, skal, mostů či mrakodrapů, začalo zajímat, jak posunout jejich hranice na maximum. Jak zdolat co největší výšku a zažít co nejdelší volný pád?

Skoky ze stratosféry jsou však velmi nebezpečné. Kromě poškození skafandru zde hrozí nebezpečná rotace, která v kombinaci s vysokou rychlostí může vést k extrémnímu přetížení. Otázkou zůstává, zda se takový kaskadér vůbec dožije důchodu.

11.) Horský sjezd na jednokolce

Sjíždění hor na obyčejném kole je poměrně velkou šíleností, přesto se najde dost těch, kteří se rozhodnou pro horský sjezd na jednokolce. Kromě dokonalé rovnováhy musí mít účastníci pro extrémní sporty také dostatek odvahy. Ačkoliv jezdci na jednokolce padají více než cyklisti, nejedou naštěstí stejnou rychlostí.

Věděli jste, že... si sportovní vybavení můžete pořídit i přes cashback? Je to služba, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashbacky na sportovní vybavení teď najdete na:

* Hervis.cz - 5 % z nákupu zpět
* 4camping.cz - až 8 % z nákupu zpět
* Huskycz.cz - až 10 % z nákupu zpět

12.) Souboj palců

Mezi extrémní sporty, které jsou bezpečné, jistě patří souboj palců. Zatímco někdo k dokázání své síly používá pěsti, jinde si ji muži dokazují jinak – dolními končetinami, přesněji palci. Ačkoliv má sport kořeny v Anglii, je v současnosti rozšířen do celého světa.

13.) Extrémní žehlení

Ačkoliv by se žehlení samo o sobě za sportovní disciplínu považovat nedalo, extrémní žehlení mezi extrémní sporty světa jednoznačně patří. V principu jde o to, že se lidí snaží žehlit prádlo na opravdu nečekaných, nebezpečných či extrémních místech – na trampolíně, ve skalách, na raftu, ale klidně i ve formuli.

14.) Hod tuňákem

Ačkoliv nejde o nebezpečný sport, jde jistě o sport velmi bizardní, který se nebude líbit ochráncům přírody, jimž se tento sport ještě nepovedlo zarazit. Hod tuňákem se pořádá vždy na festivalu Tunarama v australském Port Lincolnu.

15.) Honba za sýrem

Jde o poměrně nebezpečný závod, jenž s sebou přináší nejen modřiny, ale často i zlomeniny. Horda lidí se zde honí po strmých svazích za kolem sýra. A výhra? Sýr!

Tip! Pokud vám nás seznam zvedl obočí a ponechal vás zamyšlené nad křehkostí života, možná budete chtít zabezpečit jak sebe, tak i svou rodinu. 

Vyzkoušejte porovnávač životního pojištění

Ačkoliv je sport bezpochyby zdraví prospěšný, u výše zmíněných sportů je otázkou, zda u nich nejde spíše o život. I když se zde najde i pár neškodných sportů, jako je přetlačování palci u nohou. Jaké extrémní sporty jsou vaše nejoblíbenější? Čím byste doplnili náš seznam?

Mohlo by vás zajímat

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

dítě bobuje
Bobování se vrací do hry: TOP 10 bobovacích drah v Česku i za hranicemi
4.12.2023

Bobování je opět trendy: Ať už vyrážíte na poslední chvíli, nebo plánujete zimní radovánky a dovolenou v předstihu, zařaďte na program také sáňkování a bobování. Na nejlepších drahách v Česku je to totiž parádní zábava i pro dospělé.

lyžařská škola
Jak se naučit lyžovat? Super tipy pro děti i dospělé!
30.12.2022

Všichni kolem vás tráví báječné zimní dovolené, ale vy jste na lyžích nikdy nestáli? Uvažujete, že by bylo fajn umět lyžovat, ale nemáte výbavu? Nevadí. Poradíme vám, jak se naučit lyžovat klidně i v dospělosti. Důležitý je jen ten první krok – začít.

lyže na koloběžku
Lyže na koloběžku: Ceny, typy a další užitečné informace
28.12.2022

Přes léto jste s koloběžkou jedno tělo. Kamkoliv po městě vyrážíte, tam jede koloběžka s vámi. V zimě to kolečkům na sněhu příliš nejde. Pořiďte si lyže na koloběžku a zkuste to s ní na svahu. S koloběžkou na lyžích si zařídíte úplně nové zážitky.