Menu

Sedadlo smrti vs bezpečná místa: Kam si ideálně sednout v autě, letadle a autobuse?

Aktualizováno dne 22.6.2022

Poradíme vám, jaká sedadla jsou v různých dopravních prostředcích nejbezpečnější. Pokud se posadíte právě na ně, snižujete riziko, které vám hrozí v případě dopravní nehody. Zároveň si představíme, které že je ono "sedadlo smrti" v různých dopravních prostředcích.

Sedadlo smrti vs bezpečná místa: Kam si ideálně sednout v autě, letadle a autobuse?
9 minut čtení
Povinné ručení

Koho neděsí dopravní nehody, ten se buď smířil s krutou realitou života, nebo si možná rizika nepřipouští. Případně se všude dopravuje po svých a dopravním prostředkům se vyhýbá. Jak kromě bezpečné jízdy, sledování okolí a předvídání nepředvídatelného ještě zvýšit naši bezpečnost a bezpečnost dětí během cestování? Například tím, že budete při přepravě vyhledávat bezpečnější místa a nebudete využívat tzv. sedadlo smrti.

zapnuté pásy

Jak snížit riziko úrazu či dokonce úmrtí při dopravní nehodě?

Ochranné prvky v autě

První a hlavní pravidlo zní: být vždy připoutaný. V případě nehody totiž pásy zvyšují šanci na přežití až desekrát. Toto platí i na krátké vzdálenosti. Nikdy nevíte, co se může nacházet za dalším rohem či zatáčkou. Při cestování autem je nutné přizpůsobit jízdu vlastnostem vozidla a jízdním podmínkám. Pak je tu možnost pořídit vůz vybavený více airbagy, či dalšími ochrannými prvky.

Dalším prvkem pro zvýšení bezpečnosti je správná volba sedadla, a to v autě i v autobuse. Takzvané bezpečné sedadlo je prakticky to jediné, čím si můžete v případě dopravní nehody pomoci od úrazu.

Autonehody v ČR

Podle statistik webu iRozhlas.cz to vypadá s aktuální nehodovostí (čísla od začátku roku do 31.5.2022) a nehodovostí za celý minulý rok následovně:

Položka Rok 2021 Rok 2022 (leden - květen)
Počet dopravních nehod 92 681 36 287
Počet mrtvých 462 174
Počet těžce zraněných 1 410 512
Počet lehce zraněných 18 868 7 128
Jízda pod vlivem alkoholu 4 354 1 673
Nedání přednosti v jízdě 10 137 3 842
Nesprávné předjíždění 1 108 405
Nepřiměřená rychlost 12 216 4 311
Celkové škody 7.006.687.000 Kč 2.464.827.000 Kč

Tip! Škodu, kterou při dopravní nehodě způsobíte na něčím voze nebo majetku bude uhrazena z povinného ručení. To nejvýhodnější seženete porovnáním nabídek všech 10 pojišťoven zde:

Povinné ručení od 1009 Kč

dětská autosedačka

Kam umístit dítě v autě, aby mělo co nejbezpečnější jízdu?

Nejbezpečnější sedadlo v autě

Nejenom děti nemusí sedět na proslulém „sedadle smrti”, tj. na sedačce spolujezdce vedle řidiče. Moderní auta jsou však vybavena mnoha airbagy a šance na vyváznutí s menším traumatem se tak zvětšuje.

Pozor na airbag!

Dětskou autosedačku NIKDY nedávejte na místo vybavené airbagem. Nejlepší místo pro ni je zády proti směru jízdy a uprostřed. Je tak chráněno ze všech míst co největším prostorem a dítě má chráněnou hlavu i páteř. Starší děti by pak měly sedět po směru jízdy. V každém případě pozorně prostudujte návod přiložený k sedačce, abyste ji připnuli správně.

Tip! Tu správnou autosedačku najdete třeba u Autohotarek.cz, kde za nákup přes cashback dostanete ještě zaplaceno!

zapnuté pásy v letadle

Kam si sednout v letadle a autobuse?

Bezpečná sedadla v letadle

A co jiné druhy cestování? Nehoda se může stát kdekoliv. Například při létání (které má ovšem nejmenší nehodovost ze všech dopravních prostředků) jsou v takovém krajním případě bezpečná sedadla v zadní části letadla. Ideálně uprostřed.

Bezpečná sedadla v autobuse

Naopak v autobuse jsou bezpečná sedadla ta uprostřed a do uličky. V obou případech je důležité, abyste byli připoutáni, to vaše šance na vyhnutí se úrazu, či dokonce úmrtí, zvyšuje několikanásobně.

Tip! Ať už cestujete kamkoliv, nezapomeňte se pojistit! Nikdy totiž nevíte, co se může stát. Cestovní pojištění si můžete pořídit už od 7 Kč na den:

Najděte nejvýhodnější cestovní pojištění

autonehoda

Sedadlo smrti v různých dopravních prostředcích

Sedadlo smrti v autě

Za sedadlo smrti, neboli nejnebezpečnější místo v autě, se tradičně považuje sedadlo spolujezdce. Nicméně poslední studie IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) ukázala, že nová nejnebezpečnější místa v autě jsou na zadních sedačkách. Sedadlo smrti se tak přemístilo od spolujezdce na zadní sedačky a to hlavně díky ochranným prvkům (airbagy, apod.).

Sedadlo smrti v autobuse

Jak už jsme uvedli výše, statistiky uvádí, že nejbezpečnější sedadla v autobuse jsou uprostřed vozidla. Tradičně je během autonehody nebezpečné sedět hned vedle řidiče, v první a druhé řadě, ve třetí a čtvrté řadě od konce autobusu a u okének. Za sedadla smrti, tedy nejnebezpečnější sedadla vůbec, se zde považují místa na začátku a konci autobusu.

Sedadlo smrti v letadle

Podle FAA (Federal Aviation Authority) a dat, která nashromáždili v letech 1985 - 2020, se nejhorší místa na sezení v letadle nachází uprostřed. FFA uvádí, že při letecké nehodě na nich zaznamenala 44% úmrtnost, zatímco u nejlepších sedadel (v zadní části v uličce) úmrtnost 28 %.

Pokud se tedy budete chtít vyhnout místu označovanému jako "sedadlo smrti", usaďte se v autě ideálně na sedadlo řidiče, v autobuse uprostřed do uličky a v letadle v zadní části do uličky. Zároveň nikdy nezapomínejte na využití ochranných prvků jako jsou bezpečnostní pásy nebo airbagy.

Ze světa automobilů... by vás ještě mohly zajímat naše další články:

* 10 x nejlepší vychytávky do auta
* Dovoz aut z USA: Cena, clo a postup
* Je lepší koupit auto na leasing nebo půjčku?

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…