Menu

Seznam dodavatelů energií, kteří operují v ČR

Aktualizováno dne 7.11.2022

V České republice máme distributory a dodavatele energií. Jedni se starají o přenosové soustavy a ti druzí o dodávky elektřiny a plynu do domácností, úřadů a firem. V posledních letech se seznam dodavatelů energií trochu provětral. Víc než dvě desítky jich skončilo. Kdo tedy dnes funguje?

Seznam dodavatelů energií, kteří operují v ČR
9 minut čtení
Energie

Od podzimu 2021 se trh s energiemi v ČR, a nejen u nás, neustále mění. Nejen, že ceny doslova skáčou směrem nahoru, z trhu zmizelo i poměrně dost dodavatelů. Většina z nich neustála turbulentní vývoj cen. Mohla za to špatně zvolená obchodní politika nákupů energií za aktuální tržní ceny. Ta mohla fungovat v klidných letech. Jakmile ale ceny na trzích rychle vzrostly, dodavatelé měli problém dostát uzavřeným smlouvám s odběrateli. Ty totiž byly na příliš nízké ceny. Jaký je tedy aktuální seznam dodavatelů energií?

větrná elektrárna

Dodavatelé elektrické energie

Dodavatel elektrické energie je obchodník, který nakupuje elektřinu na trhu a prodává ji dále spotřebitelům. Tohoto dodavatele si můžeme sami zvolit, přičemž rozhodujícím kritériem je často cena. Svou roli hraje i spolehlivost. Na trhu s elektrickou energií máme pět velkých hráčů. Patří mezi ně ČEZ, E.ON, Innogy, Pražská energetika a Centropol. Elektřinu ale můžete koupit i od některého z menších dodavatelů. Těch u nás operuje několik desítek.

Seznam dodavatelů energií – elektřina

Na českém trhu je nadstandardní množství společností, které obchodují s elektrickou energií. Následující seznam dodavatelů energií vybírá velké a střední společnosti a nejznámější jména.

Tip! Podívejte se, jak můžete na elektřině maximálně ušetřit. Úspory na elektřině můžete dosáhnout i změnou smlouvy. Vyzkoušejte náš nezávislý srovnávač a podívejte se na nejdražší a nejlevnější dodavatele právě ve vašem kraji:

Porovnej dodavatele elektřiny

 plynový sporák

Dodavatelé plynu

U dodavatele plynu je to podobné jako u elektřiny. Dodavatelem je obchodník, který plyn nakupuje na volném trhu a dodává ho konečnému spotřebiteli. Tím můžete být domácnost, firma nebo třeba státní instituce. I u plynu patří k největším hráčům Innogy, ČEZ, E.ON, Centropol a Pražská plynárenská.

Seznam dodavatelů energií – plyn

V Čechách má licenci na prodej plynu několik desítek společností. Často mohou mít zajímavé cenové nabídky, ale je potřeba dobře si pohlídat smluvní nastavení. Poučení z posledních měsíců je jasné. Základem je srovnávat nabídky na trhu, hledat výhodnou cenu, ale také si dobře pročítat smlouvy.

Tip! Ceny energií letí nahoru a každý hledáme cesty, jak lépe hospodařit. Máme pro vás tipy, jak šetřit vodou, elektřinou i plynem. V našem nezávislém srovnávači dodavatelů také během chvilky zjistíte, kdo disponuje nejlevnějším a nejdražším plynem ve vašem kraji. Rozdíly se pohybují okolo 7.000 Kč, které můžete snadno ušetřit. Začněte zde:

Porovnej dodavatele plynu

elektrárna

Seznam dodavatelů energií, kteří ukončili činnost

V říjnu 2021 došlo na českém trhu s energiemi doslova k zemětřesení. Ze dne na den skončilo několik poměrně velkých dodavatelů a spousta zákazníků se ocitla u dodavatele poslední instance. Nasmlouvané ceny přestaly platit, dramaticky vzrostly zálohy. Došlo k tomu, protože cena energií na světových trzích skokově vzrostla a obchodní politika některých dodavatelů to nebyla schopna zvládnout. Následující seznam zkrachovalých dodavatelů energií uvádí všechny, kteří skončili v posledních dvanácti měsících.

  • A-PLUS Energie obchodní, a.s.
  • Blue-Gas s.r.o.
  • BOHEMI ENERGY entity s.r.o.
  • COMFORT ENERGY s.r.o.
  • CONTE spol. s r.o.
  • CORASTA s.r.o.
  • Czech Energy s.r.o.
  • Český Energetický Dodavatel a.s.
  • EAGLE ENERGY a.s.
  • Energie ČS, a.s.
  • Energie pro Tebe a.s.
  • Energie s Rozumem, s.r.o.
  • ENERGO LaR s.r.o.
  • Europe Easy Energy a.s.
  • Františkovy Energie s.r.o.
  • Kolibřík energie a.s.
  • Lumius, spol. s r.o.
  • Manta Commodities SE
  • Microenergy s.r.o.
  • Nezávislá energie s.r.o.
  • První moravská plynární s.r.o.
  • Ray Energy a.s.
  • SVINOS s.r.o.
  • X Energie, s.r.o.

Zdroj: Dodavatelé energií – seznam společností, které ukončily činnost od října 2021 do konce října 2022, ERU.cz

macbook

Jak změnit dodavatele a neprodělat?

Důležité je mít přehled, co se na trhu s energiemi děje. Neznamená to, že byste museli každý den sedět u zpráv a číhat na každou, která se bude týkat plynu nebo elektřiny. To vůbec ne. Daleko lepší je pravidelně používat online kalkulačky, které umí porovnat nabídky na trhu a vybrat tu nejvhodnější pro vás. 

Při výběru nového dodavatele elektřiny a plynu vám přejeme šťastnou ruku. Je to náročné období, ale s rozumným nastavením domácího hospodaření s energiemi, pomocí od státu a případnou rychlou pomocí v podobě půjčky, to zvládnete.

Tip! Hledáte rychlou online půjčku? V našem nezávislém porovnávači bankovních i nebankovních společností snadno zjistíte, kdo vám právě teď poskytne tu nejlepší:

Najděte nejlepší půjčku

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.