Menu

Co je americká hypotéka a komu se vyplatí?

Aktualizováno dne 23.12.2020

V životě občas nastane situace, kdy potřebujete půjčit trochu víc peněz. Na rekonstrukci bytu, nové auto, nebo na něco úplně jiného, o čem se vám nechce před bankéřem mluvit. To je v naprostém pořádku, nemusíte to říkat nikomu. V tom spočívá jedno z kouzel americké hypotéky.

Co je americká hypotéka a komu se vyplatí?
12 minut čtení
Hypotéky

U půjček malých objemů je člověku hej. Když mu nezbydou peníze do výplaty, nebo si chce udělat radost novým televizorem za pár tisíc, hned ochotně přiskočí desítky poskytovatelů drobných úvěrů a s radostí mu půjčí online s doručením peněz až do domu. Hůře se však shání úvěry v rámci statisíců a výše. Právě pro tyto účely slouží speciální typ půjčky.

americká hypotéka

Co je americká hypotéka?

Jedná se o úvěr vyšších objemů (v rámci statisíců korun), u kterého žadatel nemusí sdělovat, na jaký účel peníze potřebuje.

Tento pojem nyní lidé vyťukávají do internetových vyhledávačů mnohem horlivěji, než kdy dřív. Je to způsobeno zpřísněním podmínek pro získání klasických hypotečních úvěrů, které vešlo před dvěma lety v platnost. Pro mnohé rodiny tudíž tento typ úvěru představuje jedinou možnost, jak dosáhnout na vlastní bydlení.

Co je americká hypotéka jsme si už řekli. Nyní se zaměřme na její výhody a možná úskalí.

Jaké výhody přináší americká hypotéka?

  • Žadatel nemusí sdělovat, na jaký účel hypotéku potřebuje. Tato skutečnost je užitečná třeba pro zájemce o alternativní typ nemovitostí, na které by běžná banka nemusela schválit klasickou hypotéku. Po tomto úvěru sahají rovněž zájemci o koupi jiného majetku, než je nemovitost (například automobilu).
  • U některých bank existuje možnost úvěr předčasně splatit bez sankcí. Zatímco u klasické hypotéky je předčasné splacení velkým problémem (klient musí čekat do konce fixačního období, aby se vyhnul vysokým sankcím), u americké hypotéky to je naopak. Za předčasné splacení americké hypotéky si banka účtuje jen minimální poplatky.
  • Možnost získat výrazně nižší úrok, než u spotřebitelského úvěru. Zvláště u úvěrů, u kterých žadatel ručí danou nemovitostí, se lze dočkat poměrně zajímavých cenových nabídek.
  • Snadnější vyřízení úvěru. Zatímco získání klasické hypotéky představuje poměrně výraznou administrativní zátěž, americká hypotéka umožňuje o něco snadnější způsob získání peněz.
  • Delší doba splácení. Na rozdíl od spotřebitelských úvěrů si můžete splátky americké hypotéky rozložit na delší dobu, tudíž vás měsíční splátky tolik nezatíží.

Jaké nevýhody skýtá americká hypotéka?

  • Vyšší úrokové sazby než u klasických hypoték.
  • Banky většinou půjčí částku v hodnotě nižšího procenta ceny nemovitosti, než u klasické hypotéky. Zatímco u klasické hypotéky si můžete půjčit na 80 - 90 % kupní ceny, u řady amerických hypoték vám půjčí třeba jen 50 - 70 % kupní ceny.
  • Maximální strop půjčených peněz. Řada poskytovatelů má pevně nastavený strop u poskytnutých úvěrů (například 4 000 000 Kč).
  • Kratší doba fixace. U amerických hypoték se většinou dočkáte kratší doby fixace (v rozmezí 1 - 5 let).
  • Vyšší poplatek za schválení. V porovnání se spotřebitelským úvěrem má americká hypotéka poměrně vysoký poplatek za schválení úvěru. U některých bankovních a nebankovních firem to může být i 1 % z ceny nemovitosti.
  • U americké hypotéky nelze uplatnit daňové úlevy. Klasická hypotéka umožňuje odečíst si část zaplacených úroků z daní, což se netýká hypotéky americké.

americká hypotéka

Za kolik vám banky půjčí na americkou hypotéku?

Výše úroku  závisí hlavně na době fixace - například ČSOB nabízí úrok 4,75 % při fixaci na 5 let. Velkou roli hraje rovněž cenotvorba jednotlivých bank a nebankovních společností.

Chcete zjistit, za kolik vám půjčí? Zadejte do našeho srovnávače peněžní částku, kterou požadujete, a my vám ihned ukážeme, za jaký úrok vám jednotlivé firmy půjčí. Využít můžete i profesionálního poradenství - ve srovnávači na sebe nechte kontakt a úvěrový specialista s vámi pročeše úvěrový trh, aby vám našel tu nejvýhodnější nabídku.

Tip! Zdarma vyzkoušejte nezávislý porovnávač hypoték. Stačí zadat pár údajů. Během chvíle zjistíte, kde právě teď dostanete nejvýhodnější hypotéku:

Porovnej hypotéky

americká hypotéka

Co je potřeba k vyřízení americké hypotéky?

Požadavky se můžou u jednotlivých poskytovatelů úvěrů značně lišit, všeobecně však bývá potřeba doložit:

  • Doklad totožnosti (musí vám být více než 18 let)
  • Potvrzení o výši příjmu (není vždy podmínkou! - viz dole)
  • Výpisy z účtu
  • Dokumenty, upřesňující výši výdajů (například nájemní smlouvy)
  • Případně doklad o pojištění nemovitosti

Americká hypotéka bez doložení příjmu

Někteří poskytovatelé dokonce umožňují poskytnutí této půjčky i bez nutnosti dokládat potvrzení o příjmu. Většinou za cenu nižší procentuální částky z ceny nemovitosti (například 50 % kupní ceny).

americká hypotéka

Kolik vám půjčí u jednotlivých firem?

Úvěrové produkty, které mají přímo v názvu americká hypotéka, nabízí na trhu jen několik bank a nebankovních společností. V přehlendé tabulce uvádíme příklady tuzemských bank a minimální/maximální částky peněz, které v rámci tohoto typu financování poskytují.

Banka Produkt Úroková sazba Kolik si můžete půjčit? Výhody
MONETA Money Bank Americká hypotéka od 2,49 % od 300 000 Kč až do 70 % odhadní ceny nemovitosti Zdarma: odhad nemovitosti, vedení účtu, možnost splatit až 50 % ročně
Sberbank Americká hypotéka od 2,49 % od 300 000 Kč až do 70 % odhadní ceny nemovitosti Výhodné pojištění schopnosti splácet
Mbank mHypotéka neúčelová 3,69 % od 200 000 Kč do 75 % hodnoty zajištěné nemovitosti Zdarma: vedení běžného a úvěrového účtu, možnost splatit až 25 % ročně.
On-line ocenění nemovitosti.
KB Americká hypotéka 3,69 % až do 70 % ceny nemovitosti  
Equa bank Neúčelová hypotéka od 3,79 % až do 70 % ceny nemovitosti Zdarma: mimořádné splátky, vedení a správa úvěru, výpis z katastru nemovitostí, 1. - 4. čerpání úvěru, běžný účet.

Tip! Chcete porovnat více nabídek jednotlivých bank? Vyzkoušejte naši hypoteční kalkulačku.
Hypoteční kalkulačka

americká hypotéka

Pro koho je americká hypotéka vhodná?

Tento typ financování může představovat ideální volbu například pro žadatele, kteří by na klasický hypoteční úvěr nedosáhli. Může se jednat například o

  • Žadatele bez pravidelného příjmu. OSVČ, řidiči kamionů či další typy žadatelů, kteří mají nepravidelný příjem, nebo dostávají část mzdy vyplácený v nepeněžní formě, můžou mít problém dosáhnout na klasickou hypotéku. Jak už jsme zmínili, u některých amerických hypoték není potřeba příjem dokládat.
  • Kupce alternativních typů nemovitostí. Některé banky můžou mít problém poskytnout hypotéku na družstevní byt, mobilní domek nebo třeba atypickou stavbu z námořních kontejnerů či OSB desek. Díky tomu, že u americké hypotéky nemusí žadatel sdělovat účel úvěru, může se mu financování takového objektu poštěstit.
  • Zájemce o rekonstrukci domu či bytu. Pro ty, kteří plánují rekonstruovat své obydlí, představuje hypotéka levnější alternativu než spotřebitelský úvěr.
  • Kupce jiného majetku, než je nemovitost
  • Zájemce o klasickou hypotéku, kterému se ji nepodařilo získat. Americká hypotéka představuje alternativu i pro žadatele, kterým se nepodařilo získat běžný hypoteční úvěr.

Ještě by se vám mohly hodit... naši další průvodci hypotečním světem. Podívejte se třeba na:

* Hypotéka 2021: Novinky a nejoblíbenější banky
* Vývoj cen nemovitostí: Praskla už realitní bublina?

Mohlo by vás zajímat

výpočet hypotéky
Jak na výpočet hypotéky? Maximální částka, kolik můžu dostat, výše úroku, podmínky pro zaměstnance a OSVČ
31.5.2023

Chcete vlastní bydlení a je vám přitom jasné, že se bez hypotéky neobejdete. Vyzkoušejte si výpočet hypotéky v klidu doma a ujasněte si základní pojmy ještě dříve, než se vydáte do banky žádat o úvěr.

hypotéka bez úspor
Hypotéka bez úspor: mýtus nebo realita?
29.5.2023

Bydlení ve vlastním je sen pro mnoho z nás. Současná inflace smrskává naše úspory, ceny nemovitostí míří nahoru a bydlení se stává hůře dosažitelné. Proto se stále více diskutuje hypotéka bez úspor. Je něco takového možné, nebo jde jen o nedosažitelnou…

uplatnění úroků z hypotéky
Kdo má nárok na uplatnění úroků z hypotéky?
24.5.2023

Úvěry, hypotéka. Položky, které na výpisech z účtu nemá rád téměř nikdo. V jednom směru nám život usnadňují, na druhou stranu představují obvykle dlouhodobý závazek. Přitom v obou případech jde dopady těchto výdajových položek zmírnit. Jde o uplatnění…

jak dlouho trvá vyřízení hypotéky
Jak dlouho trvá vyřízení hypotéky? Co celý proces urychlí?
22.5.2023

O sjednání hypotéky podle posledních průzkumů aktuálně uvažuje 13 % Čechů. Chcete si vyřídit hypotéku i vy a být tak zase o krok blíž vysněnému bydlení? Pak vás možná zajímá odpověď na otázku, jak dlouho trvá vyřízení hypotéky.