Menu

Nejlepší vánoční pobyty 2024: Je libo lázně, hory nebo moře?

Aktualizováno dne 7.11.2022

Vypadá to, že vánoční pobyty 2022 by nemusela ohrozit pandemie covidu. Vánoce jsou tak opět příležitostí vyrazit za odpočinkem, sportem nebo třeba znovu objevovat krásu evropských metropolí. Nebo se můžeme zaletět ohřát k moři.

Nejlepší vánoční pobyty 2024: Je libo lázně, hory nebo moře?
18 minut čtení
Cestovní pojištění

Doba je po všech stránkách náročná. Ještě jsme se nevzpamatovali z covidové pandemie a už jsou tady další výzvy v podobě rostoucích cen energií či válečného konfliktu doslova za humny. Pokud to tedy jen trochu jde, je potřeba najít si prostor pro odpočinek. Skvělým tipem jsou vánoční pobyty 2024. Jsou možnosti, jak na chvíli vypadnout z kolotoče všedních starostí a zažít něco nového. Pokud už máte odrostlé děti, můžete si nadělit vánoční pobyt jako společný dárek a zrušit tak běhání po obchodech. Nebo jednoduše sbalíte dárky pro děti s sebou a užijete si Ježíška třeba na pláži.

relaxační pobyt

Relaxační vánoční pobyty 2024

Pobyt v lázních nemusí být jen ordinovaný lékařem. Úplně nejrozumnější je dopřát si ho jednou za čas, aniž by nás k tomu dotlačilo zdraví. Můžete si užívat příjemné lázeňské procedury, wellness péči a dopřát tělu tolik potřebný odpočinek. Česká republika je Mekkou lázeňské péče. Stačí jen zvolit, do kterého lázeňského města se vydáte.

1.) Odpočinkové Vánoce v Mariánských lázních

Kouzelné město Mariánské lázně leží uprostřed Slavkovského lesa. Vybírat můžete z velkých hotelů i malých rodinných hotýlků. A jako vánoční dárek můžete dát některý z nabízených balíčků. Ubytovat se můžete například v těchto hotelech:

  • Falkensteiner Spa Resort Mariánské Lázně
  • Hotel Spa Resort Hvězda
  • OREA Spa Hotel Bohemia

2.) Adventní pobyt v Luhačovicích

V Luhačovicích si můžete užívat všechny lázeňské procedury, nechat o sebe pečovat, popíjet léčivou Vincentku, ale můžete také vyrazit do okolní krásné přírody. Ubytujte se třeba tady:

  • Wellness hotel Ambra
  • Hotel Pohoda
  • Hotel Adamantino

3.) Vánoční lázeňský pobyt v Karlových Varech

V Západních Čechách leží známé lázeňské město. Nabízí příjemný lázeňský život, úžasnou gastronomii místních restaurací, ale také bohatý kulturní program. O Vánocích tady zažijete romantiku v kulisách historických lázeňských domů. Naše tipy, kde se ubytovat:

  • Grandhotel Pupp
  • Parkhotel Richmond
  • Hotel Imperial

 Tip! Víte, že kreditka umí zlevnit Vánoce o tisíce korun? Ty nejlepší kreditní karty nabízí bezúročné období až na 55 dní.

Podívejte se na kreditky

vánoční palma

Vánoční výlety za teplem

Vánoční pobyty 2024 u moře jsou ideální volbou, pokud se potřebujete ohřát. U moře nezažijete typické české Vánoce. Zapomenout musíte na kapra a bramborový salát. Můžete se ale procházet po pláži, koupat se v moři a užívat si dokonalou péči hotelových resortů.

4.) Vánoční oslavy na plážích Kanárských ostrovů

Je to asi nejbližší destinace, kam můžete o Vánocích utéct k moři a bude vám tam příjemně teplo. Moře je na koupání relativně chladné. O to víc si ale můžete užívat přírodních krás ostrovů a báječnou místní kuchyni.

  • Průměrná teplota vzduchu: 19 °C
  • Průměrná teplota moře: 20 °C

Tip! Pokud vás zaujaly Kanárské ostrovy a jejich návštěva během svátků vánočních, bude se vám ještě hodit:

* Cestovní pojištění na Kanárské ostrovy od 13 Kč/den
* Co vidět a dělat na Kanárech v zimě?

5.) Zimní prázdniny v Dubaji

I když je Dubaj v muslimské zemi, můžete zde vyrazit na vánoční prázdniny. Najdete zde klasickou vánoční výzdobu a na mši můžete zajít do některého z místních křesťanských kostelů. Teploty jsou tu příjemné. 

  • Průměrná teplota vzduchu: 21 °C
  • Průměrná teplota moře: 25 °C

Tip! Na zimní prázdniny v Dubaji doporučujeme ještě přibalit:

* Cestovní pojištění do Dubaje od 13 Kč/den
* Cestovatelský průvodce po Dubaji

6.) Vánoce a Silvestr na Zanzibaru

Pokud toužíte po opravdové exotice a chcete o Vánocích teploučko, tento ostrov v Indickém oceánu vám to zajistí. V hotelech na vás čeká speciální vánoční menu. Můžete se:

  • koupat v moři
  • objevovat podmořských svět
  • poznávat místní kulturu

Tip! Na dlouhou cestu do exotického Zanzibaru také jistě využijete našeho cestovatelského průvodce a pojištění:

* Cestovní pojištění do Zanzibaru (Tanzanie) od 17 Kč/den
* Zanzibar: Co vidět? Kam za nej plážemi? Jaké restaurace navštívit?

vánoce na horách

Romantické Vánoce na horách

Vánoce na horách to je sníh, mráz a dokonalá romantika. I na českých horách je šance, že zažijete ty opravdu bílé Vánoce. Minimálně na uměle zasněžené sjezdovce. O vánočních svátcích můžete vyměnit běžný shon za hrníček svařáku, den na svahu nebo výlet po bílé stopě.

7.) Vánoce v (snad) zasněžených Krkonoších

Krkonošská střediska praskají o Vánocích ve švech. Jsou tou nejdostupnější horskou destinací pro našince. Můžete se ubytovat v některém z horských hotelů, pronajmout si apartmán nebo romantickou horskou chalupu. Krkonoše poskytují:

  • 9 lanových drah
  • 900 km pěších tras
  • 7 linek krkonošských autobusů

8.) Vánoční pobyt ve stínu Alpských vrcholků

Pokud nechcete riskovat, že vám sen o bílých Vánocích zkazí vrtochy počasí, přesuňte se na vánoční svátky do Alp. Ve vyšších polohách a hlavně na ledovcích je bílý sníh stále ještě zaručen. Nejblíž to máme do Tyrolska v Rakouských Alpách. Tyrolské Alpy se rozdělují do 5 regionů:

  • Ausserfern
  • Oberland
  • Unterland
  • Innsbruck a okolí
  • Východní Tyrolsko

9.) Lyže a vánoční stromeček v italských Dolomitech

Sbalte lyže, teplé oblečení a dobrou náladu a vyrazte na Vánoce do Itálie. V Dolomitech najdete spoustu úžasných středisek a skvělých sjezdovek, na kterých si užijete báječné bílé Vánoce. Jedním z oblíbených center je město Trentino. A co vás čeká?

  • 8 kultovních drah
  • 1200 km sjezdovek

Tip! Výbavu na vánoční lyžovačku doporučujeme pořídit přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashbacky na sportovní vybavení najdete například v obchodech jako jsou:

* Husky.cz - až 10 % z nákupu zpět
* BezvaSport.cz - až 7 % z nákupu zpět
* Alpinepro.cz - 6 % z nákupu zpět

vánoce v paříži

Vánoční pobyty 2024 ve velkých městech

I městská vánoční turistika má své nezaměnitelné kouzlo. Naplno si můžete užít místní vánoční atmosféru, ale i lokální zvyky. Speciálně hlavní města evropských států jsou plná vánočních trhů, tematické výzdoby, ale i kulturních zážitků.

10.) Vánoce v Londýně

O vánočních svátcích můžete navštívit adventní trh na Trafalgar Square nebo trh Winter Wonderland v Hyde Parku. Doporučujeme procházku po kouzelně nasvícené Oxford Street. A pokud chcete ochutnat typické vánoční dobroty, jděte do restaurací v Covent Garden. A co ještě stojí za to vidět?

  • London Eye
  • SEA LIFE London Aquarium
  • Buckingham Palace

Tip! K vánoční návštěvě Londýna ještě využijete následující:

* Cestovní pojištění do Anglie od 13 Kč/den
* Co navštívit v Londýně: 14 tipů na známá i neznámá místa
* Vánoce v Anglii: Tradice, cukroví a NEJ trhy

11.) Svátky a konec roku pod Eiffelovkou

Paříž je nádherná v každém ročním období. Na Vánoce je to ale snad nejromantičtější místo v Evropě. Pohádková je procházka po nasvícené třídě Champs Elysées, plavba po Seině i kafíčko v kavárnách Latinské čtvrti. A pokud budete mít chuť na malý výlet, doporučujeme vánočně vyzdobené Versailles. A co ještě stojí za to vidět?

  • La Bourse de Commerce - Kolekce Pinault
  • Hôtel de la Marine
  • Fasáda The new Samaritaine

Tip! Eiffelovku, makronky, bagety a další typicky pařížské zážitky si ještě více užijete s:

* Cestovní pojištění do Francie se slevou až 50 %
* Cestovatelský průvodce Paříží

12.) Vánoční pobyty v Římě

Vánoce jsou především křesťanským svátkem. A proto pokud vám nejde jen o světskou stránku oslav, ale chcete se přiblížit centru křesťanství, doporučujeme navštívit Řím. Můžete se vydat přímo na Svatopetrské náměstí ve Vatikánu nebo navštívit výstavu sta betlému v Sale del Bramante na náměstí Piazza del Popolo. Kam ještě zajít? Třeba na:

  • Colosseum
  • Pantheon
  • Trevi Fountain

Tip! Na cestu do Říma si ještě přibalte:

* Cestovní pojištění do Itálie se slevou až 50 %
* Řím: Co vidět, co dělat a kde jíst jako pravý Ital?
* Vánoce v Itálii: Tradice, jídlo a nejkrásnější vánoční trhy

vánoční trhy

Na co nezapomenout u vánočního pobytu?

Chcete-li vyrazit na vánoční pobyty 2024, chce to se připravit. Ano, ušetříte si spoustu starostí s úklidem, běháním po obchodech i vánočními přípravami. Nicméně pokud si chcete pobyt užít v klidu, je lépe následující body nepodcenit:

  • Dárky – Na ty nesmíte zapomenout, zvlášť pokud to má být romantický pobyt ve dvou nebo naopak jedete s malými dětmi. Dárky doporučujeme nakoupit s předstihem, a pokud chcete opravdu klid, je nejlepší vybírat v eshopech na internetu.
  • Kreditní karta – Skvělý pomocník, pokud chybí něco málo v rozpočtu. Důležitá je ale právě pro zahraniční cesty. V mnohých hotelech vám neudělají rezervaci, pokud jim nedáte kreditní kartu.
  • Cestovní pojištění – I když pojedete jen na pár dní a tzv. po Evropě, cestovní pojištění by mělo být samozřejmostí. Zajistí vám klid, když se přihodí nějaká nepříjemnost. Jako je třeba ztráta kufrů nebo nutnost vyhledat lékaře.
  • Úrazové pojištění – Zvlášť pro vánoční pobyty (2024) na lyžích, je úrazové pojištění naprostá nutnost. Zkontrolujte si, co vše kryje vaše úrazové pojištění, a jaká je aktuální nabídka konkurenčních pojišťoven. Ideálním pomocníkem, který zajistí rychlý přehled, je online kalkulačka úrazového pojištění.
  • Výhodné ubytování - ubytování během svátků je o poznání dražší než kdykoliv jindy. Abyste získali, co nejlepší možnou cenu, doporučujeme si ho zarezervovat několik měsíců předem přes cashback - službu, která vám vrátí část peněz z pobytu zpět. Oblíbený ubytovací cashback najdete například na Booking.com.

A pokud zvažujete spíše předvánoční adventní pobyt a na vánoční svátky chcete být raději doma, máme pro vás tipy, jak si zařídit opravdu pohodové vánoce. Využít můžete praktický plánovač Vánoc i rozvrh vánočního pečení.

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…