Menu

Kde je nejlevnější dovolená u moře?

Aktualizováno dne 7.7.2022

Někteří preferují dovolenou v tuzemsku, jiní nedají dopustit na dovolenou v horách a řada z nás tíhne k dovolené na pláži u moře. Patříte i vy k milovníkům moře? Pak si možná také pokládáte otázku, kde je nejlevnější dovolená u moře.

Kde je nejlevnější dovolená u moře?
19 minut čtení
Cestovní pojištění

Pokud jste rozhodnutí, že se letos vydáte na cestu k moři, máte hned několik možností, do jaké země se vydat. My jsme se podívali na to, kde je nejlevnější dovolená u moře a představíme vám hned deset zemí, ve kterých si užijete nezapomenutelné chvíle u moře a navíc za dovolenou neutratíte příliš mnoho peněz. Pojďte se tedy s námi podívat na to, jaká země je vyhlášená nejen svým mořem, ale také relativně nízkými cenami.

krásné pláže

Nejoblíbenější destinace českých turistů

Češi mají pobyty u moře velmi rádi, nejčastěji jezdí k moři do Řecka, Chorvatska, na Kanárské ostrovy a do Egypta. Co se týče ceny dovolené, z průzkumů vyšlo, že jsou Češi ochotní v průměru utratit zhruba 14 až 15 tisíc Kč za osobu. Třetina Čechů v letošním roce plánuje jednu dlouhou, minimálně dvoutýdenní, dovolenou.

Tip! Před tím, než se vydáte na dovolenou k moři, nezapomeňte si zařídit cestovní pojištění. Na celý proces vám postačí 5 minut zde:

cestovní pojištění od 7 Kč/den

letní dovolená

Kde je nejlevnější dovolená u moře?

Ceny dovolené u moře se odvíjejí od celé řady parametrů, asi nejvýrazněji se do ceny dovolené promítá to, jakou zemi plánujete navštívit a také zda se rozhodnete jet s cestovní kanceláří nebo budete cestovat takzvaně na vlastní pěst. Na konečnou cenu zájezdu má také zásadní vliv to, kdy dovolenou zakoupíte.

Ve většině případů se vyplatí sledovat last minute a first minute nabídky, díky kterým můžete zájezd pořídit i o desítky procent levněji. V následujících řádcích si přiblížíme levnou dovolenou u moře v následujících zemích:

  1. Chorvatsko
  2. Polsko
  3. Itálie
  4. Egypt
  5. Turecko
  6. Tunisko
  7. Řecko
  8. Bulharsko
  9. Španělsko
  10. Karibik

dovolená chorvatsko

1.) Levná dovolená: Chorvatsko

Ve chvíli, kdy někdo položí otázku, kde je nejlevnější dovolená u moře, řadě lidí se vybaví Chorvatsko, které je oblíbené zejména vzhledem k tomu, že je do Chorvatska z Česka možné dojet autem. V posledních letech je také velmi oblíbeným způsobem dopravy do Chorvatska vlak.

Co se týče cen v Chorvatsku, jsou velmi podobné cenám v České republice. Například cena za večeři pro dva v restauraci se pohybuje okolo 400 Kč, cena potravin je také velmi podobná jako u nás, o něco vyšší (cca o 1 až 2 Kč) jsou ceny pohonných hmot.

Tip! Před cestou do Chorvatska doporučujeme projít si následující cestovatelské průvodce:

* 6 míst v Chorvatsku, kde nepotkáte davy Čechů
* 10 nejkrásnějších pláží Chorvatska
* Cestovatelský průvodce Splitem
* Na co si dát pozor při cestě autem do Chorvatska?

moře polsko

2.) Levná dovolená: Polsko

Dovolenou u moře si můžete vychutnat i u našich sousedů. Polsko je oblíbené zejména vzhledem k dobré dojezdové vzdálenosti z ČR po německých dálnicích a také relativně nízkým cenám, které jsou ve většině případů stejné, případně o něco nižší než u nás.

Baltské moře mívá v průběhu hlavní turistické sezóny okolo 20 stupňů Celsia a baltské pobřeží charakterizují písčité pláže s pozvolným vstupem do moře.

Tip! I na cestu do Polska jsme si pro vás připravili zajímavé a praktické průvodce:

* Polsko: Baltské moře, nejstarší solný důl na světě a další kouzelná místa
* Povinná výbava auta v Polsku
* Gdaňsk: Co vidět? Kam za nejkrásnějšími plážemi? Kde se najíst jako král?

italské pláže

3.) Levná dovolená: Itálie

Další zemí hojně navštěvovanou českými turisty je Itálie, která se v případě nákupů v supermarketech opět vyznačuje velmi podobnými cenami jako u nás. Je ale třeba říci, že ceny v restauracích jsou výrazně vyšší než v Česku.

Na druhou stranu v Itálii můžete výhodně nakoupit oblečení, zejména v období sezónních slev. Nejnižší náklady za dovolenou v Itálii se pro rok 2022 pohybují okolo 50 EUR na osobu za den.

Tip! Itálie nabízí obrovské množství možností na letní dovolenou. Mezi ty nejvyhledávanější patří:

* Bari
* Řím
* Sicílie
* Sardinie
* Benátky
* Florencie

Egypt moře

4.) Levná dovolená: Egypt

Pobyt u moře na písčité pláži ve čtyřhvězdičkovém hotelu se stravováním all inclusive za cenu okolo 10 000 Kč? Ano, v Egyptě je to v případě nabídek last minute nebo first minute opravdu možné. Obecně můžeme říci, že ceny v Egyptě nejsou příliš vysoké a navíc řada cen v Egyptě není pevně daná, takže můžete ceny ještě snížit smlouváním.

Pokud plánujete na dovolené v Egyptě výlet po okolí, doporučujeme výlet zakoupit od místní agentury, obvykle totiž cena vychází lépe než výlety nabízené cestovní kanceláří.

Tip! Pokud se chcete do Egypta vydat bez cestovky na vlastní pěst, bude vás zajímat:

* Cestovní pojištění do Egypta od 13 Kč/den
* Vízum do Egypta: Kolik stojí? Kde a jak ho vyřídit?
* Egypt a dovolená bez cestovky: Na co si dát pozor a co vidět?

pláže v Turecku

5.) Levná dovolená: Turecko

Levnou dovolenou u moře si řada lidí pojí také s Tureckem, ve kterém jsou ceny srovnatelné jako u nás. Cena dovolené v Turecku se běžně pohybuje podobně jako v případě Egypta, tedy pouze okolo 10 000 Kč za osmidenní all inclusive zájezd s leteckou dopravou. Narazit však můžete i na nabídky pod 8 000 Kč.

Tip! Před tím, než vyrazíte do Turecka, by se vám ještě mohlo hodit:

* Cestovní pojištění do Turecka se slevou až 50 %
* Nejkrásnější pláže a další místa, která byste měli v Turecku navštívit
* Cestovatelský průvodce Istanbulem

pláže v tunisku

6.) Levná dovolená: Tunisko

Velmi podobné ceny all inclusive zájezdů jako v případě Egypta a Turecka jsou spojeny i s Tuniskem, které si vás získá písčitými plážemi, příjemně teplým Středozemním mořem i řadou architektonických památek. Průměrně jsou ceny jídla v Tunisku nižší než u nás a stejně tak jsou nižší ceny i v restauracích. Velmi nízké ceny jsou spojeny i s místní dopravou.

Tip! Na dovolené můžete ještě více ušetřit, když si pořídíte jednotlivé komponenty jako je ubytování, letenky, autobus, atd. přes cashback. Je to služba, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Nejoblíbenější cestovatelské cashbacky právě teď jsou:

* Booking.com - 4 % z nákupu zpět
* Kiwi.com - 3 % z nákupu zpět
* Flixbus.cz - 5 % z nákupu zpět

řecké pláže

7.) Levná dovolená: Řecko

Z České republiky do Řecka každý rok v průměru jezdí zhruba 350 tisíc Čechů, v loňském roce Češi létali k moři nejčastěji právě do Řecka. V případě Řecka Češi dali loni za dovolenou v průměru 17 600 Kč, zájezd do Řecka nebo na některý z řeckých ostrovů je však možné pořídit i levněji, zejména pokud budete sledovat last minute nabídky.

Obecně platí, že čím blíže k hlavní sezóně do Řecka pojedete, tím je cena nižší. Ušetřit však můžete, když se do Řecka vypravíte během jara nebo v září a říjnu. Je ale třeba dodat, že v porovnání s ČR jsou ceny v Řecku vyšší.

Tip! Dovolená v Řecku nabízí nejen úžasné pláže, ale i velký kus historie, skvělé jídlo a báječné zážitky, ke kterým se vám budou hodit naši průvodci:

* 15 nejkrásnějších řeckých ostrovů
* Neznámé ostrovy Řecka a další destinace bez turistů
* Rhodos: Co vidět? Kde skočit do moře? Kdy je nejlepší jet?

dovolená v bulharsku

8.) Levná dovolená v Bulharsku

Nízké ceny v Bulharsku jsou jedním ze zásadních faktorů, které Čechy do této země lákají. V průměru vychází dovolená v Bulharsku ještě o něco levněji než dovolená v Turecku a nejnižší ceny jsou pochopitelně spojeny s vnitrozemím, tedy s městy mimo hlavní turistická letoviska. Mezi turisticky nejvyhledávanější oblasti v Bulharsku patří Slunečné pobřeží, Sozopol, Nesebar a Primorsko (na obrázku vlevo výše).

Tip! Na dovolenou do Bulharska si nezapomeňte ještě přibalit:

* Cestovní pojištění do Bulharska s až 50% slevou
* Co vidět v Bulharsku? Nejkrásnější místa u moře i ve vnitrozemí

pláže ve španělsku

9.) Nejlevnější dovolená: Španělsko

Pokud si chcete pořídit dovolenou ve Španělsku za nejnižší možnou cenu, nabízí se dovolená s vlastní dopravou a ubytováním, které se nachází dále od moře. V případě, že dáváte přednost letecké dovolené, pětidenní zájezd je možné sehnat od 8 000 Kč.

Ve Španělsku jsou ceny v supermarketech srovnatelné s cenami u nás, v restauracích jsou však ceny výrazně vyšší, pokud tedy chcete ušetřit, doporučujeme si kupovat své jídlo a vařit si.

Tip! Mezi nejčtenější cestovatelské průvodce Španělskem patří:

* 15 x nejkrásnější španělské ostrovy
* Eurovíkend v Madridu a dalších populárních destinacích
* Barcelona: Cestovatelský průvodce nejnavštěvovanějším městem Španělska

dovolená v karibiku

10.) Nejlevnější dovolená v Karibiku

Dovolená v Karibiku je pochopitelně dražší než průměrná dovolená ve výše zmíněných zemích. Cenu dovolené v Karibiku ovlivňuje několik faktorů, jedná se zejména o zvolenou destinaci, nabízené služby a dobu, kdy se do Karibiku vydáte. Mimo hlavní sezónu jsou ceny až o polovinu nižší než v hlavní sezóně. Co se týče nejlevnější ceny dovolené v Karibiku, pohybuje se okolo 20 000 Kč.

Nyní už máte lepší přehled o tom, kde je nejlevnější dovolená u moře. Země na našem seznamu jsou ve většině případů spojeny s podobnými cenami jako u nás. Kromě příznivých cen si vás však tyto země získají i svým mořem a nezaměnitelnou atmosférou.

Tip! Dražší dovolenou v Karibiku a dalších destinacích můžete vyřešit i rychlou půjčkou. Tu nejlepší najdete srovnáním aktuálních nabídek trhu zde:

Porovnej půjčky na dovolenou

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…