Menu

Kolik stojí elektrický sporák? Vyplatí se dlouhodobě?

Aktualizováno dne 14.4.2022

V moderních kuchyních se elektrický sporák dostal do pozadí. Většině dominuje nějaký typ varné desky a samostatná pečící trouba. Kdy se vlastně hodí koupit samostatný sporák? A jaké jsou jeho výhody? Sepsali jsme pro vás i několik typů, na co si dát pozor při výběru.

Kolik stojí elektrický sporák? Vyplatí se dlouhodobě?
10 minut čtení
Bydlení

Elektrický sporák, kombinovaný nebo jeho plynová verze byly ještě před pár lety součástí většiny českých kuchyní. Dnes je ale daleko běžnější samostatná varná deska a zabudovaná trouba. Důvody jsou jednoznačné. Samostatná trouba přináší větší pohodlí při manipulaci s horkými plechy. Varná deska dává zase možnost zabudovat ji prakticky kamkoliv, kde se nám bude u vaření dobře stát. Přesto jsou ale místa, kde má sporák stále uplatnění. Kdy se po něm podívat? A na co se při výběru sporáku zaměřit?

elektrický sporák

Co je to sporák?

Pod pojmem sporák bereme kuchyňské zařízení, které kombinuje možnost vaření jídel a zároveň pečení. Má tedy varnou plochu, která je umístěna nahoře, a část k pečení neboli troubu, která je pod varnou plochou. Sporáky známe z minulosti, kdy byly jedinou možností. Dnes už je obvyklejší mít prostor pro vaření a pečení oddělený. Lépe to vyhovuje ergonomii i bezpečnosti.

elektrický sporák

Typy sporáků

Sporák může být volně stojící nebo vestavěný v kuchyňské lince. Další dělení sporáků je už podle zdroje energie pro vaření a pečení.

  1. Elektrický sporák – Jak část pro vaření, tak trouba je napájena elektrickou energií. Jednotlivé sporáky se mohou lišit typem varné plochy.
    • Sklokeramický – Oblíbená hladká plocha, pod kterou jsou umístěny topná tělesa, které ji zahřívají.
    • Indukce – Moderní technologie vaření, která ohřívá přímo hrnce či pánve.
    • Litinové varné plochy – Tradiční sporáky, které ustupují do pozadí především kvůli nízké efektivitě a špatné regulovatelnosti teploty.
  2. Plynový sporák – Varná část i trouba využívají i ohřevu potravin plyn.
  3. Kombinovaný sporák – Jedna část sporáku využívá elektřinu, druhá plyn

Tip! Speciální nádobí pro indukce koupíte na Tescoma.cz, kde můžete využít i cashback 7 % zpět.

designová trouba

Luxusní sporáky do vyladěných interiérů

I sporák může být designovým prvkem kuchyně. Pokud si potrpíte na zajímavé vybavení, může mít sporák nejrůznější netradiční funkce, nebo i část pro grilování. Naprostou vychytávkou pro fajnšmekry jsou pak luxusní sporáky, které kombinují tradiční sporák s kamny na pevná paliva. Jejich cena je poměrně vysoká a jsou tak spíše symbolem luxusu než běžným vybavením kuchyně.

elektrický sporák

Cena elektrického sporáku

Klasický elektrický sporák pro nenáročné se dá pořídit za cenu kolem 8 000 Kč. Tyto typy se hodí pro občasné vaření, mívají vyšší spotřebu. Moderní elektrický sporák se zajímavou výbavou a nižší spotřebou se pohybuje v cenových relacích 14 000 až 21 000 Kč. Většinou nabízí úspornější vaření i zajímavé funkce trouby. Pro luxusní sporáky si připravte úspory ve výši vyšších desetitisíců korun.

Tip! "Vysypal" se vám ten starý a tak si rychle potřebujete vzít půjčku na nový? Vyzkoušejte náš nezávislý porovnávač půjček a zajistěte si ty nejlepší podmínky:

Najděte nejlepší půjčku

elektrický sporák

Elektrický sporák nebo oddělenou varnou desku a troubu?

Sporák volíme většinou, pokud bojujeme s místem v kuchyni nebo s penězi. Samostatně stojící elektrický sporák totiž nebývá drahou záležitostí. Ideální je také pro vaření na chatě či chalupě, kde nechceme zbytečně investovat. Ve všech ostatních případech doporučujeme volit samostatnou varnou desku a k ní pečící troubu, které zajistí větší pohodlí. Navíc při poruše nepřijdete najednou o obě možnosti přípravy jídla. Z dlouhodobého hlediska jsou tak lepším řešením.

Tip! Přemýšlíte, jak byste v domácnosti ještě ušetřili? Změnou dodavatele elektřiny můžete ušetřit téměř 10.000 Kč ročně! Zkuste to zdarma zde:
Porovnej dodavatele elektřiny

elektrický sporák

Na co si dát pozor při výběru sporáku?

Vzhledem k tomu, že elektrický sporák patří k základnímu vybavení kuchyně, je toho hodně, co je potřeba při jeho výběru pohlídat.

  1. Rozměry – Obvyklá hloubka sporáku je 50 až 60 cm, výška 85 cm. Dobře s změřte prostor, kde má sporák stát.
  2. Bezpečí – Moderní elektrický sporák má různé prvky pro větší bezpečí pro užívání - bezpečnostní senzory, „chladné“ sklo trouby, indikátor zbytkového světla, teleskopické výsuvy.
  3. Ovládání – Už dávno nejsou na výběr jen klasické otočné knoflíky. Vyzkoušejte si několik druhů ovládání a vyberete si ten, který vám sedne.
  4. Extra funkce – I samostatné sporáky mají spoustu zajímavých funkcí, které ulehčí provoz - samočištění, zóny pro speciální způsob vaření, časovače.
  5. Energetická třída – Protože vybíráme elektrický sporák, je dobré zaměřit se i na energetickou třídu, protože ta má přímý vliv na to, kolik elektřiny při vaření a pečení spotřebujeme.
  6. Příkon a napájení – Pozor na to, jaké připojení bude sporák vyžadovat. Většina z nich potřebuje napájení na třífázový střídavý proud 380 – 400 V. Koupit se ale dají i elektrické sporáky na 220 V.
  7. Počet, průměr a výkon varných zón desky – Obvyklé jsou 4 varné zóny, ale jsou i modely s 2 či 3 zónami, které jsou fajn pro menší rodinu nebo na chatu.
  8. Objem a vnitřní rozměry trouby – Na výběr jsou trouby s objemem 45 l, 45 – 70 l i trouby nad 70 l. Při výběru se řídíme počtem strávníků v domácnosti.
  9. Cena vs. renomované značky s dobře dostupným servisem – Není dobré za každou cenu šetřit. Při výběru si pohlídejte, aby značka měla servis dostupný v blízkosti vašeho bydliště.

Tip! Při nákupu elektrického sporáku můžete výrazně ušetřit, pokud využijete cashback, neboli peníze zpátky. Vybírejte u těchto eshopů:

* Samostatně stojící sporáky dodává společnost Concept 
* Klasické sporáky i samostatné varné desky vyberete na Okay.cz
* Sporák kombinovaný s kamny najdete na Baumax.cz

Pokud váš elektrický sporák dosloužil náhle, úspory jste využili jinde a v měsíčním rodinném rozpočtu nezbývají finance na koupi nového, může pomoci rychlá půjčka. Spočítejte si v praktické online kalkulačce, na kolik vás vyjde. Výsledek máte během pár vteřin.

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.