Menu

Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně

22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a unikátní země.

Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
9 minut čtení
Cestovní pojištění

Čína je ekonomický gigant a jedním z tahounů technologického pokroku. Kromě toho je to země tradic, odlišností, historických památek, venkovských obydlí a zároveň velkoměst. Můžete zde hledat cokoliv, co vás cestovatelsky láká. Kam byste se měli vydat, pokud jedete do Číny poprvé?

Turisticky oblíbená Čína - Peking a okolí

Pokud vás letenky zavedly přímo do Pekingu, můžete se radovat. Na prohlídku samotného Pekingu si vyhraďte klidně několik dní. Co vás může v Pekingu zlákat?

  • Zakázané město. Palácový komplex s téměř 800 budovami ještě z doby vlády dynastie Ming. Budovy jsou umístěny v rozlehlých zahradách a vše dohromady je obehnáno zdí a vodním příkopem.
  • Mauzoleum Mao Ce-tunga. V mauzoleu se můžete podívat na nabalzamované tělo vůdce Maa. Mauzoleum se nachází na pekingském náměstí Tchien-an-men blízko další úchvatné stavby - brány Nebeského klidu, vstupu do Zakázaného města.
  • Chrám nebes s krásným parkem.
  • Letní palác s dekorativní Mramorovou lodí císařovny Cixi. Sídlo císařů dynastie Quinq, které se nachází cca 15 kilometrů od centra Pekingu.
  • Národní olympijský areál „Ptačí hnízdo", který byl postavený pro letní olympijské hry v roce 2008. Dále pak „Vodní kostka" - národní plavecké centrum, ve kterém se pohodlně vyřádí celá rodina.

Velká čínská zeď

Fascinující je návštěva stavby, která jde vidět i z vesmíru. Velká čínská zeď spojuje 15 oblastí severní Číny a táhne se prakticky z východu na západ. Původně obranná stavba je nyní lákadlem ohromného množství turistů. Představuje jednu z možností, jak přejít část Číny, ale i místo úchvatných výhledů. Nejznámější jsou právě zmodernizované části v okolí Pekingu.

Pokud vás davy nelákají, vystoupejte na tuto památku z některé jiné části Číny. K některým vrcholům vedou dokonce lanovky. Doporučujeme také noční výlet na Velkou čínskou zeď. V noci je totiž příjemně decentně osvětlená.

Tip! Před tím, než se pustíte do prozkoumávání čínské historie a kultury, si pečlivě vyberte cestovní pojištění, které ochrání vaše zdraví i peněženku při jakémkoliv překvapení na cestách. S jistotou v zádech si pak můžete vychutnat každý okamžik bez starostí.

Porovnejte si cenu cestovního pojištění

čína co vidět

Šanghaj: Další velkoměsto Číny

Z Pekingu se můžete vydat do Šanghaje. Trasu mezi Šanghají a Pekingem spojuje nejdelší most na světě. Jeho celková délka je 164,8 km.

Šanghaj je moderní město, kde vás uchvátí vysoké mrakodrapy a ikonická televizní věž Oriental Pearl. Ve čtvrti bank, administrativních budov a hotelů na nábřeží Bund si můžete vyjet do nejvyšších pater některé z budov a pokochat se výhledem na celé město.

Doporučujeme vyjet na vyhlídkovou terasu v tzv. otvíráku lahví, Šanghajském světovém finančním centru. Nábřeží je památkově chráněno a na výstavbu dalších výškových budov je vydán zákaz.

Kromě této moderní čtvrti se můžete podívat k historickým vodním městům a projet jimi lodí nebo se projděte čtvrtí Xintiandi s tradiční šanghajskou architekturou. Extrém zde střídá extrém.

Čína a unikátní Žluté hory

Ze Šanghaje se vydejte za krásami přírody. Huangshan neboli Žluté hory vás uchvátí. Jsou natolik unikátní, že si vysloužily zápis na seznamu světového dědictví UNESCO. Dostanete se sem ze Šanghaje za šest hodin autobusem, nebo za 4,5 hodiny vlakem případně nebo po hodinovém letu.

Jde o jedno z nejpopulárnějších turistických míst a zároveň místo inspirující čínské umělce. Pokud vám vyjde počasí, naskytne se vám krásný výhled na toto snad nejkrásnější pohoří Číny se zvláštně pokroucenými borovicemi.

Výstup na vrchol patří k těm náročnějším. Pod samotný vrchol je ale možné dojet i lanovkou. Počítejte s výletem minimálně na den.

Chengde - letní sídlo císaře

Další zajímavé místo Číny, které můžete v této části navštívit, je Chengde. Jde o bývalé letní sídlo císaře Kangxi. Nachází se v horách. Jeho dominantou je palác Malá Potala a obrovské císařské zahrady, altánky, pagody a jezírka. Od Pekingu je vzdálené 250 kilometrů.

cina kam cestovat

Terakotová armáda 

Chtěli bychom vás nalákat do města Xi’an, které se nachází v provincii Shaanxi. Hlavní lákadlo návštěvy tohoto místa je Terakotová armáda. Místo patří k nejstarším z čínské historie. Hradby i ostatní památky zůstaly po celou dobu dobře zachovány. Právě zde se nachází hrobka prvního císaře dynastie Čchin, Terakotová armáda, tedy obrovské množství soch válečníků a koní v životní velikosti. Tito bojovníci měli chránit svého vůdce i po smrti.

Extrémní zážitek na skále i v mauzoleu

Ačkoliv je město známé právě pro tyto památky, za návštěvu stojí i jiné jeho pamětihodnosti. Město je obehnáno 14 kilometrů dlouhými a 15 metrů vysokými hradbami. V centru zavítejte ke Zvonové věži a věži Bubnu, kolem nich je muslimská čtvrť se zajímavými uličkami a s Velkou mešitou, která na sobě nese čínské prvky.

Odtud se můžete vydat na horu Huashan. Výstup z jižní strany představuje adrenalinový zážitek. Rozvrzané dřevěné lávky a chodníčky, některé části projdete jen s jištěním. U výstupu hrozí pád až do 500 metrů hloubky. Pokud to není nic pro vás, nasedněte na lanovku. Vede pod severní část vrcholu a výhledy jsou v obou případech impozantní.

Jihočínská oblast

Pro milovníky přírody je jasný cíl Jihočínská krasová oblast. Číňany je tato oblast považována za nejkrásnější místo země.

Při svém putování byste neměli vynechat plavbu po řece Li. Na jejím břehu se nachází město Guilin (Kuej-lin). Odtud si můžete dopřát pohled na vesnickou Čínu a rýžová pole. Výhledy z rýžových teras Dračího hřbetu v Longshengu jsou jedinečné.

Nezapomenutelné treky

K treku láká i kopec Sloního chobotu, či Poskládaného brokátu. Vydejte se i do města Yangshuo, které je mezi řekami a zelenými kopci. Tady stojí za to obout pohorky, chodit a objevovat.

Nevynechejte ani velice krásné krápníkové jeskyně. Výběr máte hned z několika. V Číně počítejte s nezvyklým barevným osvícením krápníků a jeskynní výzdoby. Za návštěvu stojí  např. Gold Water Cave. Největší a údajně nejkrásnější je jeskyně Rákosové flétny.

Celou svou výpravu můžete ukončit v Hongkongu, oblíbeném městě nákupů a velkoměstského života. Před cestou si ověřte, zda máte platná všechna pojištění a doporučujeme vám sjednat také cestovní pojištění. Ačkoliv je Čína země vyspělá, zdravotní komplikace a nenadálé situace se lépe řeší s připraveným pojištěním.

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.