Menu

Neplaťte víc, než musíte! 6 tipů, jak ušetřit na povinném ručení

Aktualizováno dne 20.4.2022

Vlastnit automobil není jen tak – neustále něco potřebuje. Sotva vašemu čtyřkolovému mazlíčku dopřejete drahé voskování, hned vzápětí se mu zachce nového obutí či škemrá hlady o benzín. A ty částky za pojištění! Co se poslední položky týče, poradíme vám, jak ušetřit na povinném ručení co nejvíc.

Neplaťte víc, než musíte! 6 tipů, jak ušetřit na povinném ručení
10 minut čtení
Povinné ručení

Povinné ručení patří k jednomu z nejvíc nenáviděných výdajů. Platíte jako mourovatý, a přitom ani ne za potenciální škody na vašem vozidle, nýbrž za ochranu jiných řidičů.

Přestože povinné ručení není moc oblíbenou položkou v rozpočtu, v budoucnu za něj možná budete neskonale vděční. Představte si, že se srazíte s řidičem luxusního BMW, kterému nehoda nejenže rozmašíruje vůz napadrť, ale navíc bude mít ještě do konce života sníženou pohyblivost. Tento těžce zraněný řidič po vás může chtít nejen peníze za zničený vůz, ale i tučné odškodnění za zhoršené společenské uplatnění. Taková škoda se může šplhat i do výše několika milionů a člověku přijde vhod, když ji za něj zaplatí pojišťovna.

Placení povinného ručení se nevyhnete, ale existují fígle a triky, jak platit mnohem méně. Podívejte se na našich 6 tipů, jak ušetřit na povinném ručení:

řidička

1.) Najděte si pojistníka s lepším bonusem

Výše pojistného se odvíjí od toho, jak moc je pro pojišťovnu daný řidič rizikový. Tudíž pokud jezdí spoustu let bez jediného škrábnutí, pojišťovna usoudí, že není moc pravděpodobné, aby najednou zdivočel a při riskantní jízdě způsobil škodu za několik milionů.

Bezproblémové jezdce pojišťovací ústavy odměňují speciálními bonusy. Takový bonus má podobu 5% - 10% slevy z pojistného za každý rok beznehodového průběhu. Tudíž za takových deset či dvanáct let může bonus dosáhnout až svého maxima, což je 60 %. No a řekněte, nelíbilo by se vám platit o víc než polovinu nižší cenu?

Pokud jste řidičem teprve pár roků, nemusíte si nadávat, že jste za volant nezasedli už v osmnácti letech. Jednoduše požádejte nějakého protřelého mazáka, který už silnice brázdí dlouhá léta. Věděli jste, že pokud si pojištění na vaše auto založí on, bonus automaticky můžete využívat i vy? Možná se o tuto laskavost obáváte požádat vašeho tatínka či strýčka v obavě, že jej tímto o jeho pracně vyježděný benefit připravíte. Žádný strach, pojistník má právo tento bonus použít na více vozidel.

Tip! K bonusu u povinného ručení se vám budou hodit naši průvodci:

* Jak zjistit bonus u povinného ručení?
* Povinné ručení jde uzavřít i na příbuznou osobu. Jak na to?

notebook

2.) Získejte slevu za online sjednání

Spousta pojišťoven oceňuje samostatné klienty, kteří nevezmou té hodné paní na pobočce polovinu pracovní doby kvůli tomu, že si neví rady se založením povinného ručení. Když si pojištění sjednáte sami online, můžete se dočkat zajímavé slevy. Zjistili jsme, kolik díky elektronickému sjednání ušetříte u jednotlivých pojišťoven.

Pojišťovna

ČSOB

Generali Česká

Axa

Slavia

Česká pojišťovna

Výše slevy

20 %

20 %

10 %

2 %

20%

Tip! Aktuální nabídky těchto a dalších pojišťoven do minuty srovnáte v našem nezávislém porovnávači povinného ručení. Zkuste ho zde:

Porovnej nabídky pojišťoven

flotilové pojištění

3.) Využijte výhod propojištěnosti

Proč se nenechat odměnit za to, že vaší pojišťovně platíte tolik peněz za životní či jiné typy pojištění? Většina společností jen zajásá, když ke svému seznamu pojistek přidáte ještě další položku. Za to, že jim zůstáváte věrni i co se povinného ručení týká, vám vaše pojišťovna pravděpodobně nadělí nějakou slevu.

Například pokud si u pojišťovny Axa založíte povinné ručení společně s havarijním, získáte slevu 5 %. U Kooperativy je to v závislosti na počtu uzavřených smluv až 8 %.

Tip! Na kolik vás vyjde havarijní pojištění právě na váš vůz si můžete jednoduše zjistit v porovnávači. Stačí zadat pár údajů:
Porovnej havarijní pojištění

platba mobilem

4.) Změňte si frekvenci placení

U některých pojišťoven můžete docílit pohybu ceny směrem dolů i díky tomu, že změníte četnost placení pojistného. U spousty firem platí, že roční způsob placení bývá levnější než čtvrtletní. Například u Allianz díky roční frekvenci placení snížíte cenu o 5%.

vyhledávání na internetu

5.) Zjistěte si ceny na trhu

Když se pomocí internetu pokusíte dopátrat cenově nejvýhodnější nabídky, úplně každá pojišťovna vám bude tvrdit, že to ona je ta nejlevnější. Nedejte na vábné reklamní popisky firem a raději si ceny ověřte sami. Nejlépe přes náš porovnávač, který vám zobrazí ceny jednotlivých nabídek přímo podle typu vašeho auta a dalších parametrů. Díky srovnání cen nejenže najdete nabídku přímo na míru vašim potřebám, ale rovněž můžete ušetřit až 2100 Kč ročně.

Tip! Zkuste srovnávač povinných ručení zdarma a porovnejte aktuální nabídky od 10ti pojišťoven zde:
Porovnávač povinných ručení

kasička

6.) Objevte neveřejné nabídky

Na trhu se občas objevují nabídky, které nejsou přístupné jen tak kdekomu a běžný smrtelník je na internetu nenajde. Tyto supertajné nabídky se vyznačují tím, že jejich ceny jsou rozhodně mnohem zajímavější než běžné povinné ručení. Dobrá zpráva je, že k těmto nabídkám máme přístup. Abyste je také využili, stačí se obrátit na naše call centrum na telefonu +420 810 800 080 nebo emailu info@porovnej24.cz.

Ještě by vás mohly zajímat... naše další články z auto-moto světa:

* Jak vybrat obytný přívěs pro 2 osoby?
* Cena benzínu a nafty v Evropě + tipy, jak ušetřit s autem v cizině
* Jaké koupit auto do 300, 200 a 60 tisíc?

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…