Menu

Jak postupovat při výběru dřevěné podlahy do interiéru?

Aktualizováno dne 30.9.2020

Dřevěná podlaha v interiérech je stále velmi oblíbená. A není divu – působí elegantně, příjemně a luxusně. Jediné, co je třeba dělat, je pravidelně takovou podlahu ošetřovat. A to není nijak složité.

Jak postupovat při výběru dřevěné podlahy do interiéru?
4 minuty čtení
Bydlení

Je dřevěná podlaha v interiéru také vaším snem? V tom případě jsou naše tipy na to, jak postupovat při výběru dřevěné podlahy právě pro vás.

dřevěná podlaha

Kde dřevěnou podlahu použijete?

Dřevo patří mezi materiály s výbornými vlastnostmi – je stabilní, dobře v sobě akumuluje teplo. Jeho nevýhodou je však citlivost k působení vody a výskytu hniloby. Proto dřevěnou podlahu volte raději tam, kde je v průběhu roku stabilnější teplota a nižší vlhkost vzduchu. Koupelnu tedy raději vynechejte.

Pokud se vám na podlahu vylije voda, snažte se podlahu co nejrychleji vysušit. Jinak by dřevo mohlo začít plesnivět. Použitím vhodným udržovacích přípravků můžete životnost podlahy značně prodloužit.

  • Mezi oblíbené typy dřevěných podlah patří: parkety, prkenné podlahy z masivu, plovoucí podlahy, dýhované dřevěné podlahy.

Věděli jste, že... si můžete dřevěnou podlahu pořídit i přes cashback? Je to služba, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashbacky na podlahové materiály teď najdete na:

* Dek.cz - až 6 % z nákupu zpět
* Baumax.cz - 3,5 % z nákupu zpět
* VidaXL.cz - až 8 % z nákupu zpět

dřevěná podlaha

Jak ošetřovat dřevo u dřevěné podlahy?

Chcete, aby vám vaše dřevěná podlaha v interiéru vydržela co nejdéle? V tom případě se zaměřujte spíše na tvrdší dřevo. Mezi ně patří například javor, buk, dub, habr, ořech, jasan nebo akát. Například dřevěné parkety z těchto dřevin jsou méně náchylné k poškození než ty ze dřeva měkkého. Každou podlahu je však třeba pravidelně ošetřovat. Vybírat si můžete mezi laky na dřevo, oleji a vosky.

Lak nebo olej na dřevěnou podlahu?

Pokud podlahu v interiéru nalakujete, bude hezky lesklá. Lak zabrání vniknutí vlhkosti do dřeva, protože na něm vytvoří ochranný film. Za nevýhodu však považujeme snadnou náchylnost k poškrabání nábytkem, ale i nevhodnou obuví.

Vosk nebo olej na dřevo se do podlahy vsáknou, zvýrazní přirozenou strukturu dřeva, navíc zaplní drobnější nedokonalosti. Podlahu je třeba ošetřovat pravidelně.

Nezapomínejte na pravidelnou údržbu

Chcete, aby vaše dřevěná podlaha vypadala stále jako nová? V tom případě se pravidelné údržbě nevyhnete. Nicméně to není žádná věda, stačí se řídit následujícími pravidly:

  • Nikdy dřevěnou podlahu neumisťujte do míst, kde je vysoká úroveň vlhkosti.
  • Pravidelně ji ošetřujte lakem, olejem nebo voskem.
  • Při čištění používejte pouze speciální přípravky určené na dřevěné podlahy.
  • Nový nános vosku, oleje či laku je třeba provést ve chvíli, kdy podlaha začne ztrácet svůj původní lesk.

Tip! Dřevěná podlaha v celém bytě či domě se může prodražit. Pokud plánujete financovat tuto rekonstrukci hypotékou, spočítejte si nejdříve, kde dostanete tu nejvýhodnější. Zabere to jen pár minut:

Najděte nejvýhodnější hypotéku

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.