Menu

Co se stane s pojištěním v případě smrti?

Aktualizováno dne 20.10.2022

Pomyšlení na konec života se lidé často vyhýbají. Víte ale, co se stane s různými pojistkami a spořením, pokud pojištěný zemře? Není to tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Ne vždy pojištění zaniká v okamžiku skonu pojistníka.

Co se stane s pojištěním v případě smrti?
7 minut čtení
Pojištění

Připravili jsme pro vás přehled praktických informací o tom, co se stane s nejrůznějšími pojistkami v případě, kdy vaše blízká osoba zemře.

Je zcela přirozené, že nechceme myslet na nejhorší, nicméně je důležité být připraven na různé situace, které nás mohou potkat. Pro oblasti financí to platí taktéž. Životní pojištění, povinné ručení, pojištění majetku, penzijní spoření se v případě úmrtí samy nevyřeší, některým je třeba věnovat samostatnou pozornost a jiné jsou součástí dědického řízení. 

u notáře

Jak probíhá dědické řízení?

Dědické řízení má několik kroků. Doba od zahájení řízení, až po závěrečné vypořádání, zpravidla trvá 2 až 6 měsíců. Ve složitějších případech se ale může táhnout i několik let.

  • První krok – notář zahájí řízení (je přidělen, nelze si ho vybrat).
  • Druhý krok – zjišťuje se, kdo jsou dědicové.
  • Třetí krok – ověřuje se soupis majetku a finančních nároků u bank a pojišťoven.
  • Čtvrtý krok – závěrečné jednání a vypořádání.

výstražný trojúhelník

Povinné ručení: Co se stane s pojištěním vozu v případě smrti?

Povinné ručení běží do doby, dokud je zaplacené. V případě, kdy není jasné, kdo se stane dědicem motorového vozidla, je doporučeno dát poznávací značky do depozitu. Tím dojde k přerušení jeho provozu do doby, než bude určen nový majitel. Každé motorové vozidlo musí mít zaplacené povinné ručení a dědické řízení o vlastnictví tohoto vozidla nutnost platby nepozastavuje.

Tip! Odešla vám blízká osoba a vy jste po ní zdědili auto? Pokud si je plánujete ponechat, uzavřete si co nejdříve povinné ručení. Vyplňte pár údajů v naší online kalkulačce zdarma a ihned uvidíte nabídku od 10 nejznámějších pojišťoven. Vyberte si tu nejlepší variantu a pár minut po sjednání obdržíte zelenou kartu emailem:

Najděte nejlepší povinné ručení

pojištění majetku po zemřelém

Pojištění majetku v případě smrti

Pojištění majetku zaniká současně se smrtí pojistníka. Dědicové musí přepsat pojištění na novou osobu. V případě pojistné události by jim totiž nebyla vyplacena žádná pojistka, pokud by stále byla smlouva „uzavřena” na zesnulou osobu. Nezapomeňte tedy přihlásit pojistku na nového plátce.

Tip! Chcete vědět, která pojišťovna právě nabízí nejlepší pojištění majetku? Vyzkoušejte náš nezávislý porovnávač a během pár sekund budete mít jasno:
Spočítejte si pojištění majetku

penzijní spoření

Penzijní spoření: Co se s ním stane v případě smrti?

Penzijní spoření a penzijní připojištění může mít přímo ve vlastní smlouvě sjednaného člověka, kterému připadne v případě úmrtí pojištěného. V takovém případě je třeba poslat nebo přinést Žádost o výplatu dávky oprávněné osobě nebo dědici s úředně ověřeným podpisem a úředně ověřeným úmrtním listem. Pokud ve smlouvě určen není, pak se stávají předmětem dědického řízení.

starší pár

Životní pojištění v případě smrti

Životní pojištění je specifické tím, že už při jeho zřizování je určeno, kdo dostane peníze v případě úmrtí. V případě, že životní pojištění trvá, můžete kdykoli změnit obmyšlenou osobu. Peníze z životního pojištění dostane jen a pouze ten, kdo bude uveden ve smlouvě jako obmyšlená osoba. Vyplacení životního pojištění při úmrtí pomůže pozůstalým zvládnout nelehkou situaci po finanční stránce. 

Tip! Přemýšlíte nad založením si životního pojištění? Zjistěte, která pojišťovna vám poskytne to nejlepší v našem porovnávači:

Zdarma porovnej nabídky pojišťoven

Pokud chcete mít jistotu, kdo vaše finance obdrží v případě, že zemřete, věnujte jim pozornost včas. Životní pojištění, povinné ručení, pojištění majetku, penzijní spoření jenom přidají další zátěž již tak zdrceným pozůstalým. Sváry okolo peněz rozhodně truchlení neulehčí a mohou rozbít nejednu rodinu.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…