Menu

Nezapomeňte doplnit vitaminy C, D a zinek. Je to účinná prevence proti nemocem

Aktualizováno dne 29.11.2023

Vitaminy C, D a zinek jsou klíčem k účinné prevenci nemocí. Tato kombinace vitamínů je důležitá pro posílení vašeho imunitního systému a k udržení optimálního zdraví.

Nezapomeňte doplnit vitaminy C, D a zinek. Je to účinná prevence proti nemocem
7 minut čtení
Životní styl

Zjistěte, jak je správně dávkovat vitaminy a podpořit tak svůj obranný štít, zejména pak v tomto zimním období. Máte dostatek vitaminů v přirozené stravě nebo doplňujete? Zejména v době chřipek a viróz je dobré dbát na prevenci. Slunečního záření ubývá a rovněž čerstvého ovoce a zeleniny již není na našem talíři tolik, jako v létě.

Vitaminy C, D a zinek: Proč jsou pro zdraví důležité?

Vitaminy jsou pro naše zdraví klíčové, a mezi nimi hrají vitamin C, D a zinek zvlášť významnou roli. Tyto živiny podporují naši imunitní odpověď, pomáhají udržovat tělo odolné vůči nemocem a mají mnoho dalších benefitů pro celkové zdraví.

Vitamin C: Ochranný štít pro vaše zdraví

Vitamin C, známý také jako kyselina askorbová, hraje klíčovou roli v podpoře imunitního systému. Jeho antioxidační vlastnosti pomáhají bojovat proti volným radikálům a chrání buňky před poškozením. Tím se zvyšuje odolnost organismu vůči infekcím. Doporučený denní příjem vitaminu C pro dospělé činí kolem 80 až 100 miligramů.

vitamin C

Vitamin D: Sluneční zdroj pro silný imunitní systém

Vitamin D je známý jako "sluneční vitamin", protože se tvoří v naší kůži po vystavení se slunečnímu záření. Jeho vztah k imunitnímu systému je velmi důležitý. Vitamin D pomáhá regulovat imunitní reakce a podporuje tvorbu antimikrobiálních látek. Kromě toho má pozitivní vliv na zdraví kostí.

V České republice jsou doporučené dávky pro dospělé 5 mikrogramů. Pro děti, těhotné či kojící ženy pak dvojnásobek.

Další benefity doplnění vitaminu D

Kromě posílení imunitního systému má vitamin D i další benefity. Pomáhá udržovat zdraví kostí a zubů tím, že podporuje vstřebávání vápníku. Díky tomu může také snižovat riziko onemocnění, jako je osteoporóza.

Zinek: Klíčový prvek pro zdravý organismus

Zinek je esenciální minerál, který hraje klíčovou roli v mnoha procesech v těle, včetně podpory imunitního systému. Pomáhá tělu produkovat bílé krvinky, které bojují proti infekcím. Kromě toho zinek podporuje růst a vývoj buněk, což je důležité pro regeneraci těla.

Zdravý životní styl a strava: Komplexní prevence nemocí

Zdravý životní styl a vyvážená strava jsou základními kameny komplexní prevence nemocí. Kromě doplnění vitaminů C, D a zinku je nezbytné dbát na celkový pohyb, stravovací návyky a dostatek spánku. Pravidelná fyzická aktivita posiluje imunitní systém tím, že zvyšuje prokrvení a lymfatický odtok, což napomáhá tělu v boji s infekcemi. Strava bohatá na různorodé ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a kvalitní bílkoviny poskytuje tělu nezbytné živiny pro optimální funkci.

Tip! Při nákupu v online lékárnách můžete využít tzv. cashback, kdy dostáváte část své utracené částky zpět. Cashback, je oblíbeným a atraktivním způsobem, jak ušetřit peníze při nákupu.

Využijte cashback

vitaminy

Zdroje potravin bohatých na vitaminy C, D a zinek

Zdroje potravin bohatých na vitamin C, D a zinek jsou klíčové pro zajištění dostatečného příjmu těchto živin do vaší stravy.

Vitamin C se nachází v čerstvém ovoci a zelenině, zejména v citrusových plodech, ale i v paprikách, kiwi, brokolici a jahodách.

Vitamin D můžete získat ze slunečního záření, ale také z potravin. Jistým zdrojem vitaminu D jsou ryby, nebo žloutky a játra. Kromě toho bývají některé potraviny o vitamin D obohaceny.

Zinek se nachází v různých potravinách, včetně hovězího masa, vepřového masa, kuřecího masa, oříšků a semen.

Jak správně vybrat doplňky stravy?

Pokud nemůžete získat potřebné vitaminy a minerály z potravy, můžete zvážit doplňky stravy. Před jejich použitím se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem, případně s odborníkem na výživu. Vitaminy by měly být používány jako doplněk k vyvážené stravě, ne jako její náhrada.

Nezapomeňte využít slevu za nákupy provedené u konkrétních obchodníků. Díky cashbacku můžete získat část svých utracených peněz zpět, což představuje skvělý způsob, jak maximalizovat své nákupy a šetřit.

* V lékárně Dr. Max můžete nakoupit i produkty, které již obsahují kombinaci výše uvedených živin.
* V Chytré lékárně zase můžete doplnit silnou dávku slunečního vitaminu.
* Lékárna Lemon nabízí různé formy vitaminu C, a to za velmi příznivé ceny.

Vitaminy C, D a zinek jsou klíčovými živinami pro posílení imunitního systému a celkové zdraví. Vitamin C s antioxidačními vlastnostmi chrání buňky před poškozením a zvyšuje odolnost vůči infekcím. Vitamin D, známý jako "sluneční vitamin," reguluje imunitní reakce a udržuje zdravé kosti a zuby. Zinek podporuje tvorbu bílých krvinek a pomáhá tělu bojovat s infekcemi. Kromě suplementace je klíčem k prevenci nemocí také zdravý životní styl, pravidelná fyzická aktivita, vyvážená strava a minimalizace stresu.

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.