Menu

Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?

25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné čerpadlo?

Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
9 minut čtení
Energie

Pokud máte domek, zajisté jste v minulém roce nebo možná dvou řešili, co můžete udělat jinak, abyste ušetřili na vytápění. Možností je hodně. Jiný dodavatel elektřiny, přechod na plyn, kotel na dřevo, instalace solárních panelů nebo tepelné čerpadlo. A právě nad poslední možností se vznáší otazníky, zda se tepelné čerpadlo vyplatí ve srovnání s jinými řešeními.

Tepelné čerpadlo - princip fungování

V mnohých představách totiž tepelné čerpadlo pouze čerpá teplo z půdy nebo ze vzduchu. To pak předává do vody, kterou zahřívá. Kromě pořizovacích nákladů s ním v tomto zjednodušeném pohledu nesouvisí další výdajové položky v rodinném rozpočtu. Tato představa je však značně zkreslená.

Všude kolem nás je velké množství tepla. Samo o sobě se nedá okamžitě využít na vytápění pro svou nízkou teplotní hladinu. Abychom ho využili, musíme tyto předměty ještě o něco ochladit a teplo si z nich odebrat. Teplo se předává do vody, nebo do jiné látky, kterou využíváme k ohřevu.

I tepelné čerpadlo potřebuje pro svůj provoz energii

Na převod energie z okolí a tedy na provoz tepelného čerpadla je potřeba určité množství energie. A nejde o malé množství energie. Ačkoliv je tepelné čerpadlo alternativní zdroj energie, sám energii také potřebuje. Základní otázka v rostoucích cenách energií zní, zda se vyplatí tepelné čerpadlo.

Uvádí se, že... tepelné čerpadlo spotřebuje na svůj provoz zhruba jednu třetinu elektrické energie ve srovnání s čistě elektrickým vytápěním.

zima v domě

Jaké jsou aspekty tepelného čerpadla?

Existuje několik typů tepelných čerpadel:

  • země-voda,
  • vzduch-voda,
  • voda-voda.

U nás se nejčastěji instalují tepelná čerpadla vzduch-voda.

Před pořízením tepelného čerpadla budete muset důsledně zvážit několik aspektů:

  1. Náklady na pořízení. Cena tepelného čerpadla a jeho instalace patří rozhodně k těm vyšším. Pořízení tepelného čerpadla vás vyjde na cca 300.000 Kč pro rodinný domek o velikosti 125 metrů čtverečních.
  2. Typy tepelných čerpadel. U řešení země-voda se provádí buďto hlubinný vrt, nebo se na velkou plochu pokládají pozemní kolektory. Obě řešení vyžadují velkou plochu a další nemalou investici.
  3. Dům. Tepelné čerpadlo se hodí do domů, které mají vhodně vyřešenou tepelnou izolaci. Při nedostatečném a nekvalitním zateplení je potřeba vyšší výkon zařízení a tedy opět další investice. Také si z pohledu návratnosti uvědomte, že čím lépe je dům zateplený, tím menší potřebuje energii na vytápění, a tedy i tím bude delší doba návratnosti.
  4. Akumulační nádoba. K tepelnému čerpadlu je vhodné pořídit také akumulační nádobu. Tepelné čerpadlo ji nahřívá a systém si z ní pak odebírá tolik teplé vody, kolik potřebuje. Jde o další investici. Navíc potřebujete další prostor v domě. Bez  akumulační nádoby klesá efektivita tepelného čerpadla.
  5. Náklady na provoz. Počítejte, že tepelné čerpadlo má samo o sobě určitou spotřebu elektrické energie. Za zvážení stojí v kombinaci např. se solárními panely a dobře vyřešenou úschovou vyrobené energie.
  6. Hlučnost. Tepelné čerpadlo vzduch-voda je poměrně hlučné. Na zahradě budete mít vrtuli, která bude neustále vrčet.

Tip! Ceny si přepočítejte podle aktuální spotřeby v naší kalkulačce energií a vyberte si nejlevnějšího dodavatele ve vašem kraji:

Srovnejte si ceny online

Vyplatí se tepelné čerpadlo - náklady

Nejprve zkusíme výpočet pro vytápění plynem. Rodinný dům, ve kterém se vytápí plynem, má spotřebu plynu okolo 21-25 MWh. Pokud bychom se drželi zastropovaných cen 3.025 Kč/MWh, vychází cena za rok na 63.525 Kč.

Aktuální ceny dodavatelů jsou ale naštěstí již nižší než zastropované a závisí na zvoleném tarifu. Pro nabídku nových tarifů využijte náš srovnávač. Při průměrné ceně cca 2.000 Kč za 1 MWh vychází roční náklady na vytápění plynem na 42.000 Kč.

V případě vytápění čistě za pomoci elektrokotle je potřeba počítat se spotřebou cca 20.000 kWh u běžného domu. Při ceně zhruba 5,0 Kč/kWh jsou vaše roční náklady na elektřinu 100.000 Kč.

Vytápění tepelným čerpadlem představuje cca 8.250 kWh spotřebu ročně. Státem zastropovaná cena vychází na 6,05 Kč/KWh s DPH. Za provoz tepelného čerpadla zaplatíte při zastropovaných cenách 49.915 Kč. Aktuální nabídky dodavatelů elektrické energie jsou ale pod tímto stropem. Pokud budeme počítat cenu cca 5,0 Kč/kWh, pak je cena za provoz 41.250 Kč.

tepelné čerpadlo

Výhodnost tepelného čerpadla

Z tohoto srovnání se může zdát, že vytápění tepelným čerpadlem vychází zhruba stejně jako topení plynem. V takovou chvíli ale do hry vstupují ještě pořizovací náklady.

Do vstupních nákladů na vytápění plynem zasahuje nákup kotle, vybudování komína, také otázka napojení na síť, zda je potřeba vybudovat přípojku a případně jak daleko je od dosavadní soustavy.

Vybudování tepelného čerpadla znamená počáteční výdaj zhruba 300.000 Kč. Na tepelné čerpadlo je na druhou stranu možné získat dotaci.

Výše dotace na rok 2023

  • tepelné čerpadlo pro vytápění s přípravou teplé vody 100.000 Kč,
  • tepelné čerpadlo země-voda s plošným kolektorem pro vytápění 120.000 Kč,
  • tepelné čerpadlo země-voda s plošným kolektorem pro vytápění a ohřev vody 140.000 Kč.

Srovnání cen pro vytápění elektřinou a plynem jsme se už věnovali v nedávném článku.

Tepelné čerpadlo představuje ve výsledku úsporu. Odborníci počítají s obvyklou návratností 6 let. V tomto směru je potřeba zohlednit:

  • kvalitu zateplení domu,
  • roční spotřebu teplé vody,
  • dosavadní zdroje vytápění,
  • cenu elektrické energie,
  • počet členů domácnosti.

S výpočtem na míru podle vašich aktuálních potřeb vám pomůže odborník. Udělejte si na základě získaných informací vlastní obrázek a pusťte se do vlastních kalkulací, zda se vám vyplatí tepelné čerpadlo.

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.

Přepěťová ochrana do zásuvky
Přepěťová ochrana do zásuvky: Jak chránit elektroniku v domácnosti?
4.10.2023

Domácnosti máme vybavené nejrůznějšími elektrickými zařízeními a v mnoha směrech na nich závisí náš každodenní komfort. Možná jste se dočetli, že přepěťová ochrana do zásuvky vaše zařízení ochrání před jeho zničením. V tomto článku si vysvětlíme, co to je…