Menu

Havarijní pojištění, jeho cena a tipy, jak jí snížit

Aktualizováno dne 25.8.2021

Pojištění vozu se skládá ze dvou samostatných částí. Tu první, povinné ručení, nám nařizuje zákon. Druhé, havarijní pojištění, je dobrovolné, ale může nás uchránit mnohých nepříjemností. Chceme-li uzavřít výhodné havarijní pojištění, cena nesmí být příliš vysoká. Jak na ni?

Havarijní pojištění, jeho cena a tipy, jak jí snížit
8 minut čtení
Havarijní pojištění

Pokud s vozem havarujeme, kryje škody, které způsobíme ostatním povinné ručení. Pokud nemáme uzavřeno dobré havarijní pojištění, platíme všechno ostatní z vlastní kapsy. Je proto na zvážení, zda by nebylo lepší uzavřít dobré havarijní pojištění. Cena pojištění pak může být rozhodujícím argumentem. Prozradíme vám, jak ji můžete optimalizovat na úroveň, která pro vás bude výhodná.

kroupy

Co kryje havarijní pojištění?

Havarijní pojištění kryje rizika spojená s poškozením vozu vlastní vinou, živly nebo vandaly. Pomáhá i v případech, kdy je vůz odcizen, nebo ho někdo neoprávněně užije a způsobí škodu. Při dopravních nehodách slouží ke krytí škod na vlastním vozidle, která jsme způsobili vlastní vinou.

Na rozdíl od povinného ručení, které kryje škody, které jsme způsobili na cizím vozidle či majetku. Nejčastěji se tedy havarijní pojištění využívá na zabezpečení vozu proti:

  • vandalismus - např. objetí vozu klíčem
  • krádež
  • živelné pohromy - např. povodeň, požár, zásah bleskem, pád větve na kapotu a poškození krupobitím

potopené auto

Havarijní pojištění - cena, jak se počítá?

Pokud sjednáváte havarijní pojištění, cena může být různá. Její velikost totiž závisí na mnoha faktorech. V základní kalkulaci ceny havarijního pojištění hraje roli druh pojišťovaného vozidla, jeho značka, model a stáří, ale také zda je určeno k soukromým jízdám nebo k podnikání. Cenu dále ovlivňuje věk vlastníka, bonusy či malusy, výše pojistné částky a zvolená spoluúčast.

Tip! Stala se vám nehoda? Podívejte se, jak správně postupovat.

zavazadla v kufru

Doplňková pojištění k havarijku

Společně s havarijním pojištěním můžete uzavřít různá připojištění. Nejčastěji využívané je připojištění skel, které oceníte hned po prvním jarním tání sněhu, kdy začnou od okolo jedoucích aut odlétat kamínky. Připojistit můžete také:

  • zavazadla
  • využití náhradního vozidla
  • GAP
  • právní ochrana
  • asistenční služby
  • úrazové pojištění osob

Tip! Úrazové pojištění si můžete pořídit i samostatně. Ve srovnávači snadno zjistíte, která pojišťovna vám poskytne to nejvýhodnější:

Najděte nejvýhodnější úrazové pojištění

spadlý strom

9 tipů, jak snížit cenu havarijního pojištění

Základem snížení ceny každého pojištění je uzavírat smlouvu v klidu a dobře si rozmyslet, co vlastně potřebujeme. Připravili jsme pro vás devět konkrétních tipů, jak vyladit poměr havarijní pojištění cena vs výkon.

1.) Porovnávejte ceny na trhu

Srovnání cen na trhu je dnes jednoduché. Stačí k tomu využít praktickou kalkulačku havarijního pojištění. Výsledek máte během pár minut.

Tip! Kalkulačku havarijního pojištění nemusíte složitě hledat na Googlu, stačí kliknout sem:
Spočítejte si havarijní pojištění

2.) Uzavírejte každý rok novou pojistku

Smlouvy na havarijní pojištění vychází z aktuální ceny vozu na trhu (ceny obvyklé) a ta s opotřebením vozu klesá. Je proto výhodné po roce smlouvu zrevidovat a uzavřít novou.

3.) Využijte slev při on-line uzavření smlouvy

On-line vyřízení smlouvy je rychlé, praktické a často i za zajímavou cenu. Slevy při on-line uzavření smlouvy totiž bývají velmi zajímavé.

4.) Spojte pojistky

Sjednání povinného ručení a havarijního pojištění u jedné instituce bývá často levnější než samostatné smlouvy.

Tip! Nejlevnější povinné ručení pořídíte srovnáním nabídek trhu. Jakmile si vytvoříte kalkulaci, všechny detaily prověří jeden z našich specialistů a poté se vám telefonicky ozve. V rozhovoru můžete zmínit, že byste si přáli do kalkulace zahrnout i havarijní pojištění od stejné společnosti. S kalkulací začněte zde:

Povinné ručení od 1009 Kč

5.) Sjednejte si jen to, co skutečně potřebujete

Při uzavírání smlouvy si dobře promyslete, co skutečně potřebujete. Nemusíte mít nutně pojistku, která pokryje všechna možná rizika. Nebo pokud máte druhý vůz v rodině, nepotřebujete pojištění náhradního vozu.

6.) Vyšší spoluúčast sníží cenu pojištění

S vyšší spoluúčastí klesá cena pojistky.

7.) Jezdíte málo? Využijte toho.

Některé pojišťovny nabízí havarijní pojištění, které reflektuje množství najetých kilometrů. Skvělé řešení pro řidiče, kteří s vozem najezdí málo.

8.) Zvažte lepší zabezpečení vozu

Pojišťovny poskytují slevy při vyšším zabezpečení vozu proti krádeži. Nabízí se mechanické zabezpečení (např. uzamčení zpátečky), alarm či GPS sledování vozu.

9.) Jezdíte bez nehod? Máte nárok na slevu.

Všechny pojišťovny zvýhodňují klienty bez havárií. Zjistěte si, jak je na tom stav vašich bonusů.

Otázka havarijní pojištění – cena je však jenom přece o něco složitější. Před uzavřením smlouvu, která se zdá cenově výhodná, doporučujeme pojít si ještě reference. A až pak smlouvu případně uzavřít.

Tip! Podobně jako u havarijka můžete optimalizovat ceny i u dalších pojištění. Rozhodně doporučujeme zkontrolovat cenu vašeho:

* životního pojištění
* pojištění majetku

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…

strach z řízení
Jak překonat strach z řízení? 5 užitečných rad
15.1.2024

Jak překonat strach z řízení a stát se sebevědomým řidičem? Řízení automobilu může pro mnoho lidí znamenat značný stres a úzkost. Bezpečnost na silnicích je však klíčová, a proto se podíváme na pět užitečných rad, jak tento strach překonat nebo zcela…