Menu

Bydlení na půdě? Kvalitní izolace je základ!

Aktualizováno dne 7.12.2020

Rozhodli jste se, že budete svoji půdu využívat k bydlení? V tom případě byste neměli zapomínat na kvalitní tepelnou izolaci. Správné zateplení podkroví totiž není jednoduché.

Bydlení na půdě? Kvalitní izolace je základ!
5 minut čtení
Bydlení

Víte o tom, že šikmou střechou uniká až jedna třetina tepla ven? Poradíme vám, čeho byste se měli vyvarovat, když si zařizujete bydlení na půdě.

bydlení na půdě

Proč je třeba podkroví zateplit?

Půdní prostory je třeba zateplit nejen kvůli tomu, abyste měli doma teplo, ale i kvůli tomu, aby teplo z vašeho domu neunikalo. Vy byste tak museli vytápět celý dům mnohem více, déle a nákladně – a přesto úplně zbytečně. Nevhodné materiály, nekvalitně odvedená práce, ale také různé netěsnost jsou velmi častým důvodem, proč mají domy s podkrovím tak velké tepelné ztráty.

Tip! Plánujete si dům zateplit sami? Možná jste nevěděli, že si veškerý materiál můžete pořídit přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět! Cashback na stavební materiály a nářadí teď najdete např. na:

* Dek.cz - až 6 % z nákupu zpět
* Kutil.cz - až 6 % z nákupu zpět

bydlení na půdě

Jak na tepelnou izolaci u bydlení na půdě?

Pokud zvažujete, že svoji půdu zateplíte, myslete na to, že aktuální požadavky na optimální tloušťku tepelné izolace začínají na 260 mm. Pokud bude izolace tenčí, sice splníte povinnou normu, ušetříte i trochu za vytápění, stále však budou ztráty zbytečně vysoké. Pokud bude izolace tlustší, bude váš dům před úniky tepla mnohem lépe ochráněn. Izolace se provádí nejméně ve dvou vrstvách.

Tip! Plánujete větší rekonstrukci a chcete si na ni půjčit? Nejdříve porovnejte nabídky trhu a zjistěte, kde vám na rekonstrukci půjčí za nejlepších podmínek:

Porovnej půjčky na bydlení

bydlení na půdě

Jak volit materiál k izolaci bydlení na půdě?

Izolační materiál je třeba volit s rozmyslem. Nemyslete jen na cenu materiálu, ale zejména na jeho kvalitu. Nemluvě o konkrétní konstrukci vašeho domova. Jestliže jsou krokve od sebe cca 1 metr, nemusíte vybírat měkkou skelnou vlnu – ta totiž moc nedrží a vypadává. Naopak si nevybírejte ani extrémně hustou vlnu, která je vhodnější do podlahy či do fasády.

Velmi důležitou vrstvou každé izolace je parotěsná folie, která zabraňuje průniku vlhkosti z interiéru do konstrukce. Jestliže ji špatně položíte, může se začít vlhkost kondenzovat. A trámy budou postupem času trouchnivět. Nemluvě o nebezpečných plísních.

Jak vidíte, kvalitní tepelná izolace je u půdních prostor nutností. Pokud si však na zateplení svépomocí netroufáte, nechte si pomoci od odborníka.

K zateplování domu nebo bytu se vám budou hodit i naši další průvodci:

* Energeticky úsporné vychytávky do bytu či domu
* Vše, co jste chtěli vědět o podlahovém vytápění
* Tepelná izolace domu: Vyplatí se pěna, vata nebo polystyren?

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.