Menu

Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?

13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
7 minut čtení
Bydlení

Náš článek vám v tom udělá jasno, dozvíte se v něm, pro koho je čistička vzduchu vhodná, co vše od ní můžete čekat a na základě čeho zvolit tu nejlepší čističku vzduchu pro vaši domácnost.

K čemu slouží čistička vzduchu?

Jak už název čistička vzduchu napovídá, je určená k vyčištění vzduchu od látek, jež ovzduší znečišťují, tedy od prachu, pylů, plísní, roztočů, zvířecích alergenů, bakterií, virů, kouře z cigaret nebo látek, které se uvolňují z rozpouštědel a laků. Čističky vzduchu tedy pomáhají zvyšovat kvalitu vzduchu, čímž mohou přispět ke zlepšení kvality zdraví.

Pro koho je čistička vzduchu vhodná?

Čističky vzduchu jsou vhodné jak do domácností, tak i do firem. Ocení je zejména lidé, kteří se potýkají s alergií na prach, roztoče, plísně nebo pyl a také domácnosti s malými dětmi, s domácími mazlíčky a také lidé, kteří bydlí v prašných a ve znečištěných lokalitách.

Na základě čeho čističku vzduchu vybrat?

V současné době je na trhu obrovské množství čističek vzduchu. Jaká je tedy ta nejlepší? To není možné říci jednoznačně, čističky se totiž liší svými funkcemi, typem filtrace, výkonem a dalšími parametry, takže vždy záleží na tom, co od přístroje očekáváte. Před koupí si tedy ujasněte, za jakým účelem si čističku vzduchu pořizujete, do jak velké místnosti ji potřebujete a jaké parametry musí splňovat. Na co se tedy při výběru čističky vzduchu zaměřit?

Tip! Staráte se nejen o své zdraví, ale záleží vám i na vaší domácnosti? Zabezpečte svůj domov správným pojištěním a udržte ho v bezpečí.

Srovnejte si pojištění domácnosti

čistička vzduchu zázrak pro zdraví

·      Filtrace

Čističky bývají vybavené jedním hlavním typem filtru (Hepa filtr, elektrostatický filtr, systém TSS a vodní filtr) a několika podpůrnými filtry. Každý typ filtru má svá pro a proti, takže je dobré si o typech filtrů zjistit více.

·      Technologie

Při výběru se zaměřte i na použité technologie. Součástí čističek vzduchu mnohdy bývá ionizátor vzduchu. Ionizace pomocí elektrického výboje ionizuje vzduch. Ionizace je však poměrně kontroverzní, zatímco někteří tvrdí, že pomáhá čistit vzduch, jiná upozorňují na to, že je jejím vedlejším účinkem vznik ozonu, který může být pro lidské zdraví nebezpečný. Součástí čističky může být také například UV lampa nebo uhlíkový, katalytický či antibakteriální filtr.

·      Vzduchový výkon

Vzduchový výkon udává, jaký minimální výkon čističky budete potřebovat na základě toho, v jak velké místnosti budete čističku používat. Vzduchový výkon vypočítáte tak, že plochu podlahy v metrech čtverečních vynásobíte výškou místnosti.

·      Hlučnost

Zejména v místnosti, kde se spí, je důležité, aby čistička vzduchu nebyla příliš hlučná. Hlučnost by neměla přesáhnout 30 dB, jedná se o hodnotu, jež zhruba odpovídá tichému šepotu.

·      Funkce

Čističky vzduchu mohou být spojené s řadou praktických funkcí, jako je například detekce nečistot, časovač nebo třeba regulace výkonu.

·      Cena

Čističky vzduchu jsou dostupné v několika cenových kategorií. Cena kvalitních čističek vzduchu se pohybuje okolo 3.500 Kč. Za částku přesahující 10.000 Kč koupíte prémiovou čističku, která je kombinovaná se zvlhčovačem nebo odvlhčovačem.

Tip! Pořiďte si čističku vzduchu levněji díky slevovým kupónům. Stačí si vybrat eshop, kde nakoupíte, při placení vložit slevový kód a ihned uvidíte pokles ceny. Je to snadné, nakupujte se slevou až 90 %!

vyplatí se čistička vzduchu

Čistička vzduchu: Ano, nebo ne?

Jsou tedy čističky vzduchu zbytečnost, nebo se investice do nich opravdu vyplatí? Podle odborníků jsou čističky vzduchu dobrým způsobem, jak vzduch v domácnosti očistit od nečistot. Myslete však na to, že samotná čistička vzduchu nedokáže vyřešit veškeré problémy a je třeba věnovat pozornost i pravidelnému úklidu domácnosti a větrání. To, zda budete s čističkou vzduchu spokojení, se tedy do značné míry odvíjí od toho, za jakým účelem si ji vlastně pořizujete, a zda jste ochotni investovat do kvalitního přístroje, který bude splňovat požadované parametry.

Čističky vzduchu dokáží vzduch vyčistit od látek, které mohou mít negativní vliv na lidské zdraví, ať už se jedná například o prach, zvířecí alergeny nebo bakterie a viry. Čistička vzduchu je tak vhodným pomocníkem pro lidi s alergiemi, domácnosti ve znečištěných a prašných lokalitách i domácnosti s domácími mazlíčky a malými dětmi.

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.

tornádo v ČR
Jak přežít tornádo? Co v takové situaci dělat? Zkušenosti a rady odborníků
22.6.2023

Velkolepost a hrůza skloubené do jediného okamžiku. Lovci tornád vám budou nadšeně líčit, jak je tornádo nádherný přírodní jev. Někteří jej cíleně vyhledávají, je to pro ně adrenalinová zábava. Proč je řeč o tornádu?