Menu

Kam po maturitě, když se vám nechce hned na vysokou nebo do práce?

27.4.2022

Uvažujete, kam po maturitě? Téměř každý student krátce po maturitě touží na chvíli vypadnout z učebního maratonu. Maturita je zkrátka náročná. Je to završení střední školy, ale také třinácti let ve školních lavicích. To už si pauzu zaslouží. Nebo ne?

Kam po maturitě, když se vám nechce hned na vysokou nebo do práce?
9 minut čtení
Životní styl

Gap year nemusí být nutně proflákaný rok. Rok volna lze pojmout velice kreativně. Může to být zdroj zážitků na celý život, čas, kdy student pozná svět, ale také sám sebe. V zahraničí je tento rok volna uznávaný, jako prostor pro budování vlastní identity a osamostatnění se. Jak na to, aby se plány „kam po maturitě“ nezvrhly a gap year skutečně přinesl užitek? Co se dá dělat? Je lepší plánovat nebo nechat prostor improvizaci? A co finance? Na co je potřeba dát si pozor?

gap year

Co je gap year?

V anglicky mluvících zemích je rok volna mezi střední školou a univerzitními studii naprosto běžnou záležitostí. Mladí lidé si dají rok pauzu od vzdělávacího systému a vyrážejí do světa na zkušenou. Někdo jen tak cestuje, jiný se zapojí do charitativních projektů. Principem je pauza v systematickém vzdělávání, kterou mladí věnují jiné činnosti.

kam po maturitě

Proč si dát po maturitě rok pauzu?

Většina odborníků se shoduje, že roční pauza ve studiu je pro vývoj studenta prospěšná. Pomáhá v rozvoji osobnosti i k lepším výkonům. Mladí lidé si odpočinou a jsou pak pozornějšími studenty. Uvědomí si, co vlastně od života očekávají. Překonají strach z neznámého a osamostatní se. Zažijí spousty zajímavých věcí a poznají přátele na celý život. A některé firmy berou gap year jako pozitivní položku v životopise, protože ví, že takový člověk se o sebe umí postarat.

Tip! I když hned nepůjdete na vysokou, vyzkoušejte si přijímací zkoušky na vybrané školy. Příště už budete vědět, jak probíhají.

střední škola

Negativa roční pauzy

Přestože roční volno ve studiu má mnoho pozitiv, je fér říct si i jeho odvrácenou stránku. Může se stát, že student vypadne školní rutiny a návrat bude mít těžký. Rok volna něco stojí. Pokud nemá student bohaté rodiče, musí mít brigády. Je potřeba myslet na ztrátu statusu studenta vůči státu. Člověk, který je plnoletý a není student, musí být přihlášený na úřadu práce nebo si za sebe platit dobrovolné odvody. A v neposlední řadě jsou tady přehnaná očekávání. I gap year může být náročný, i když jinak než školní rok.

Tip! Rok volna může být finančně nákladný. Nestačí-li vám úspory a rodiče nemohou zajistit bezstarostné volno, podívejte se, na kolik by vás vyšla bankovní půjčka.
Porovnej půjčky

gap year

Kam po maturitě a jak naložit z rokem volna?

Pokud po otázce, kam po maturitě, dojdete k závěru, že rok volna je tím správným řešením, můžete s ním naložit různě. Tady je pár zajímavých činností, které jsou mezi studenty populární.

1.) Pobyt v zahraničí a zdokonalení cizího jazyka

Jazykové pobyty jsou populární. A mohou trvat od jednoho měsíce až po celý rok. Skvělým řešením je i kombinování brigád a studium místního jazyka. Takový pobyt nezatíží rodinný rozpočet.

Tip! Na cesty se nezapomeňte vybavit kvalitním cestovním pojištěním a mezinárodní kreditní kartou. Obojí vám usnadní život a poskytne oporu v různých složitějších situacích. Cestovní pojištění navíc pořídíte online už za 7 Kč na den:
Spočítejte si cestovní pojištění

2.) Dobrovolnictví

Určitě už jste někdy slyšeli o Erasmu a studijních pobytech v zahraničí. Víte ale, že v rámci tohoto programu můžete jet do zahraničí a pomáhat tam, kde je to potřeba?

3.) Cestování

Dalším velice populárním způsobem, jak studenti tráví gap year, je toulání se po světě. Sbalí si nezbytné minimum a cestují. Poznají tak místní kulturu, lidi i sami sebe. Nejoblíbenějšími destinacemi bývají:

  • Thajsko
  • Nový Zéland
  • USA
  • Austrálie
  • Jihoafrická republika
  • Indie
  • Chile
  • Vietnam
  • Španělsko
  • Irsko

Tip! Letenky, ubytování i výbavu řešte s předstihem a ideálně i se slevou. Zkrotit náklady pomáhá cashback.
* Letenky – Kiwi.com, Pelikan.cz, Lufthansa, Eurowings.com
* Výbava na cesty – Bagalio.cz, Cestovatelský obchod.cz
* Ubytování – Booking.com, Agoda.cz

4.) Kam po maturitě? Udělejte si výuční list

Pokud chcete studovat obor, který je příbuzný s některým řemeslem, může být zkušeností k nezaplacení výuční list. Ten lze získat i ve zkráceném programu. Taková zkušenost propojuje teoretické znalosti z řemeslnou praxí a obrovským způsobem rozšiřuje obzory studenta.

5.) Příprava na budoucí studium

Ponořit se na rok do vysněného oboru je skvělý nápad. Chystáte se na architekturu, poznejte zásadní stavby na vlastní oči. Chcete být módním návrhářem? Vydejte se do některého z center světové módy. Studujte pomocí zážitků.

Roku volna se zkrátka nemusíte bát. Než ho ale zahájíte, naplánujte si základní osu, po které se vydáte. Prostor na improvizaci je správný, ale plán vás udrží na cestě. A je jedno, zda bude cílem odpočinek a načerpání energie, nebo poznávání světa.

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.