Menu

Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?

20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
10 minut čtení
Bydlení

V České republice je naštěstí pravděpodobnost vykradení malá. Obvykle si řekneme, že u nás doma to pro zloděje není zajímavé. Problémem je zejména nečekaný vpád do soukromí. Do jediného místa, o kterém si chceme rozhodovat sami. Moderní technologie umožnily také rozvoj inovativních řešení zabezpečení domu. Vytvořte si bezpečné útočiště pro sebe a své blízké pomocí pokročilých systémů.

Mechanické zabezpečení domu

V současné době je hodně slyšet o elektronickém zabezpečení. I přes veškeré možné elektronické pomocníky a notifikace hraje mechanické zabezpečení domu významnou roli. Pro mnohé jde o jediné zabezpečení, do kterého své prostředky investují.

Mechanické zabezpečení je prakticky to první, co se zlodějům postaví do cesty. Není závislé na připojení k internetu a napájení. Funguje zkrátka zcela autonomně, a tak by se na ni nemělo přes různé elektronické vychytávky zapomínat.

Pod mechanickým zabezpečením si můžeme představit různé výrobky:

  • bezpečnostní dveře,
  • bezpečnostní mříže, rolety a žaluzie,
  • bezpečnostní zámky,
  • bezpečnostní skla a fólie.

Jak vybrat vhodné dveře s ohledem na bezpečnost?

Soustřeďte se na dveře a kupujte je jen u prověřených výrobců, kteří vám jsou schopni garantovat bezpečnostní třídu dveří. V současnosti už nejsou problém ani výplně či dekory dveří, které se vyrábí na míru podle potřebné bezpečnostní třídy.

Dále se věnujte balkonovým dveřím, dveřím na terasu a oknům. Často na jejich kvalitě ustupujeme ve prospěch vchodových dveří. Základem je kvalitní kování. Pevné spojení rámu a křídla zajišťují uzavírací a uzamykací body přes speciální zámek.

Další možnosti zabezpečení domu

Na okna je možné použít bezpečnostní fólie, které nejsou na první pohled vidět, přitom rozbití okna zloději výrazně ztíží. Stejně tak nepoznáte bezpečnostní skla.

Toto pasivní zabezpečení je vhodné kombinovat s aktivními prvky. Magnetické detektory v oknech a dveřích vás v případě zakódovaného domu upozorní na vniknutí dovnitř.

Tip! Chcete mít svůj dům pod kontrolou i když nejste doma? Chcete se cítit bezpečně a chránit svůj majetek před zloději, požárem nebo povodní? Pak byste měli kromě pořízení moderního zabezpečovacího systému zvážit také kvalitní pojištění majetku.

Porovnej si nabídky pojišťoven

Vhodné zabezpečení domu

Elektronické zabezpečení domu

Mechanické zabezpečení zabraňuje, nebo alespoň ztěžuje, přístup nezvané návštěvě. Funguje také jako určitá psychologická obrana objektu. Elektronické vám předá informaci, co se u vás děje. Pokud už k něčemu skutečně dojde, elektronický systém vám pomůže s odhalením problému nebo rovnou viníka.

K dispozici máte dostatek preventivních opatření ještě než případný narušitel překročí práh vašeho domu. V této oblasti se prosazují:

  • chytré zámky,
  • videozvonky,
  • osvětlení,
  • kamerové zabezpečení domu,
  • akustické detektory.

Jaké chytré vychytávky můžete využít?

Jako účinný odstrašující prostředek dobře slouží venkovní osvětlení aktivované pohybem. Tato světla se automaticky rozsvítí při detekci pohybu. Nejenže zvyšují bezpečnost, ale také zlepšují viditelnost v okolí vašeho domu.

Na dveře si pořiďte chytré zámky. Můžete je ovládat vzdáleně prostřednictvím aplikace v chytrém telefonu. Získáte plnou kontrolu nad tím, kdo a kdy vstupuje do vašeho domova. Přes telefon dveře zamknete nebo odemknete. Vytvoříte s nimi i dočasné přístupové kódy pro hosty.

S videozvonkem zase zjistíte, kdo stojí u dveří. Můžete také živě sledovat pohyb u dveří, pořídit si videozáznam, komunikovat s návštěvníky. Můžete si také aktivovat notifikace na pohyb u dveří. Akustické detektory jsou schopny vnímat rozbití skla i jeho tříštění. O všem pak informovat majitele.

Jak si zabezpečit dům

Zabezpečení domu - uvnitř

Bezdrátové domácí bezpečnostní kamery s vysokým rozlišením vám pomohou získat přehled o dění uvnitř i venku. Moderní kamery nabízejí mnohé funkce:

  • barevné noční vidění,
  • detekci pohybu,
  • termální zobrazení,
  • detekci na základě tepla,
  • rozpoznávání obličeje.

Tyto kamery lze strategicky rozmístit po celém objektu a sledovat místa vstupu, zranitelná místa a slepá místa. Poskytnou vám aktuální informace v reálném čase. Nahrané záznamy jsou přístupné klidně i z vašeho chytrého telefonu.

Alarmy a detektory

Alarm do domu je jen začátek. Zařízení můžete napojit na pult centrální ochrany. Operátoři vyhodnocují záznamy 24 hodin denně a mohou okamžitě za asistence policie zasáhnout.

Pozemek i domácnost můžete osadit různými čidly a detektory. Pokud detektor zaznamená pohyb, pořídí barevný snímek. Na něm je zachycena příčina poplachu. Podle úvodního nastavení tento snímek odešle okamžitě na uvedený telefon, e-mail. Snímek se také uloží v paměti zařízení nebo v cloudu, případně se odešle na ústřednu.

Detektory pohybu jde nastavit na různou citlivost. Na zhoršené světelné podmínky bývají vybaveny bleskem. Můžete nastavit i váhu a výšku, od které má pořizovat snímky a spouštět varování. Alarm se vám pak nebude aktivovat a odesílat notifikace při každém pohybu vašeho domácího mazlíčka.

Nasimulujte svou přítomnost v domácnosti

Tvařte se, že jste doma. Inteligentní systémy osvětlení lze naprogramovat tak, aby se zapínaly a vypínaly v určitou dobu a napodobovaly tak vaši každodenní rutinu. Na dálku můžete také ovládat závěsy, žaluzie a dokonce i spotřebiče, což potenciálním vetřelcům ztíží rozpoznání.

Elektronické zabezpečovací systémy (EZS) zvládnou kromě detekce otevření dveří, oken, detekci pohybu, tříštění skla, i detekci vody. Využívají se různé infrazávory, zóny, nášlapné koberce, mikrovlnná čidla. Vše ale nemusí být jen o zabezpečení. Na dálku chytrými zařízeními můžete řídit i vytápění domu, zhasínání světla, omezit spotřebu elektřiny některých zařízení.

Dům potřebuje zabezpečit nejen před zloději a nevítanou návštěvou. Elektronické požární zabezpečení detekuje kouř, teplotu v objektu a varuje před únikem plynu.

Přístupové systémy

Prostřednictvím přístupových systémů si pohlídáte, kdo do vašeho bytu nebo domu vstupuje. ACS neboli Access Control System je ochrana vstupu na základě různých přístupových identifikátorů. Mezi ně patří:

  • otisky prstů, dlaně,
  • skeny oční duhovky, obličeje,
  • analýza hlasu,
  • sken krevního řečiště.

Ovládání zabezpečení si centralizujte. Na jednom místě budete mít veškerá bezpečnostní zařízení. Chytré alarmy a moderní poplašné systému zobrazíte na chytrém telefonu nebo tabletu. Uvidíte aktuální pohled z kamery, nastavíte chytré zámky, přenastavíte senzory, zobrazíte zprávy z čidel a alarmů. Okamžitá upozornění nebo zprávy a e-mail máte ihned k dispozici a můžete na ně podle potřeby reagovat.

Také nezapomeňte, že jakékoliv další zabezpečení zlepší vaši pozici při sjednávání pojištění majetku, případně při vyplácení pojistného plnění.

Mohlo by vás zajímat

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.

tornádo v ČR
Jak přežít tornádo? Co v takové situaci dělat? Zkušenosti a rady odborníků
22.6.2023

Velkolepost a hrůza skloubené do jediného okamžiku. Lovci tornád vám budou nadšeně líčit, jak je tornádo nádherný přírodní jev. Někteří jej cíleně vyhledávají, je to pro ně adrenalinová zábava. Proč je řeč o tornádu?