Menu

Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě

11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.

Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
8 minut čtení
Bydlení

Jaké jsou výhody pronájmu zahrady pro lidi bydlící v bytech?

Pro lidi žijící v bytech představuje pronájem zahrady mimořádnou příležitost k propojení se s přírodou a k získání vlastního oddechového prostoru v zeleném prostředí. Zahrada poskytuje unikátní místo, kde mohou relaxovat, vyhnout se shonu městského života a načerpat energii z klidného okolí.

Pronájem zahrady jim nabízí možnost vytvořit si venkovní relaxační zónu, kde mohou trávit čas s rodinou a přáteli.  Kromě toho může být zahrada významným prostředkem pro aktivní životní styl, poskytujícím prostor pro různé venkovní aktivity:

Pronájem zahrady tak nabízí jedinečnou příležitost spojit pohodlí bydlení v bytovém komplexu s výhodami a radostmi, které nabízí venkovní prostředí.

Pronájem zahrady ve městě

Udržitelnost a potěšení z vlastní úrody

Na pronajaté zahradě můžete pěstovat vlastní zeleninu či ovoce. Pěstování vlastních plodin vám umožní získat bližší vztah k potravinám, které konzumujete. Získáte hlubší povědomí o celém procesu pěstování. Lépe pochopíte roční cykly.

Budete mít kontrolu nad použitými postupy a hnojivy, což vám umožní vytvoření zdravějších a kvalitnějších zásob. Tato činnost navíc přináší nesmírnou radost a uspokojení z pozorování, jak semínka klíčí a vyrostou v plodiny plné chuti a živin. Zahrada se tak stává i místem, kde zpracujete stres a každodenní napětí.

Tip! Vlastníte kus zahrady nebo ji máte pronajatou? Máte tam malou chatku či kůlnu na nářadí? Nezapomeňte na pojištění majetku, které vás ochrání v případě krádeže, požáru či před jinými živly.

Spočítejte si zdarma cenu pojištění

Jaké výhody má pronájem zahrady pro rodiny s dětmi?

Pronájem zahrady má zvláštní kouzlo pro rodiny s dětmi, neboť nabízí celou řadu výhod pro vzdělání, zábavu a vytvoření pevných rodinných vazeb. Děti mají ve venkovním prostoru možnost objevovat přírodu a její zázraky. Pěstování rostlin a sledování růstu plodů nejenže rozvíjí jejich smysl pro odpovědnost a péči, ale také jim umožňuje lépe porozumět životnímu cyklu rostlin a procesu zpracování potravin.

Venkovní prostor zahrady poskytuje dětem možnost pohybu, hraní a tvoření v bezpečném prostředí, které podporuje jejich fyzický a duševní vývoj. Zahrada také nabízí skvělý prostor pro rodinné aktivity a společné trávení času.

Praha: Je ještě možné pronajmout si zahradu v metropoli?

V dnešní době, kdy urbanizace neustále postupuje a městský prostor je v Praze stále více ceněný, se může zdát, že možnost pronajmu vlastní zahrady uprostřed metropole, je spíše nereálným snem.

Zahrádku k pronájmu můžete sehnat i v rušném prostředí Prahy. Městské zahrádkářské kolonie nabízejí možnost pronájmu menších zahrádek, kde si mohou lidé z bytových komplexů vytvořit svůj vlastní zelený koutek. S hledáním vám může pomoci Český zahrádkářský svaz.

I přes omezenou nabídku a zvýšenou poptávku možnost pronájmu zahrady v Praze stále existuje, a ti, kdo jsou ochotni hledat, mohou být ve svém úsilí úspěšní.

Pronájem zahrady v zahradní kolonii

Brno: Pronájem zahrady v zahrádkářské kolonii

V Brně, druhém největším městě České republiky, mají lidé také možnost pronajmout si zahradu v zahrádkářských koloniích a užívat si klidného prostředí v přírodě i přesto, že bydlí v městském centru. Mezi oblíbené lokality patří:

  • Jundrov: Tato část Brna je známá svým malebným prostředím a historickým charakterem. Zahrádkářská kolonie v Jundrově nabízí možnost pronájmu zahrádek v různých velikostech. To umožňuje jednotlivcům i rodinám vytvořit si svůj vlastní prostor pro zahradničení, odpočinek a společenské aktivity. Část zahrad má přímý vstup k řece Svratce.
  • Bystrc: Další zajímavou lokalitou pro pronájem zahrady v Brně je část města nazývaná Bystrc. Zahrádkářské osady v této oblasti nabízejí možnost klidné i aktivní relaxace. Některé zahrádky se nacházejí v blízkosti přehrady, jiné lemují oboru. Můžete se tedy věnovat nejen zahradničení, ale brzo ráno vyrazit i na houby do blízkých lesů.
  • Komín: Jako jedna z nejvýznamnějších zahrádkářských lokalit v Brně může být zmíněn Komín. Tato oblast je proslulá svou dlouhou tradicí zahrádkářství a nabízí širokou škálu zahrádek různých velikostí. Můžete zde obdivovat nádherné výhledy a kochat se přírodou.

Tyto tři lokality v Brně jsou jen několik z mnoha, které umožňují pronájem zahrady v zahrádkářských koloniích. V tomto dynamickém městě je možné nalézt zelené útočiště, které spojuje výhody města s radostmi z venkovního života a zahradničení.

Tip! Místo pronájmu zahrady byste si raději pořídili chatu a trávili čas v přírodě po celé dny? Přečtěte si náš článek o prodeji chat v Česku.

Pronájem zahrady v zahrádkářských koloniích se stal pro lidi bydlící v bytech skvělým způsobem, jak si přiblížit přírodu, užívat si klidný odpočinek a pěstovat vlastní plodiny. Bez ohledu na to, zda se nacházíte v rušném centru Prahy či Brna, existuje možnost vymanit se z městského shonu a vytvořit si svůj vlastní zelený koutek. Díky zahrádkářským koloniím mohou lidé zažívat spojení s přírodou a těšit se z výsledků svého úsilí při pěstování rostlin a budování krásných zahrad. Tyto mikrokosmy zeleně přinášejí nejenom krásu, ale i komunitní setkávání, udržitelnost a příležitost pro aktivní trávení času.

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

tornádo v ČR
Jak přežít tornádo? Co v takové situaci dělat? Zkušenosti a rady odborníků
22.6.2023

Velkolepost a hrůza skloubené do jediného okamžiku. Lovci tornád vám budou nadšeně líčit, jak je tornádo nádherný přírodní jev. Někteří jej cíleně vyhledávají, je to pro ně adrenalinová zábava. Proč je řeč o tornádu?