Menu

5G vs 4G: Jaký je skutečný rozdíl a jaký tarif si vybrat?

21.8.2023

Z horního řádku mobilního telefonu na nás svítí různé ikony a notifikace z aplikací. Stejně tak mezi nimi najdeme jméno mobilního operátora i mobilní připojení. Málokdo se o tyto ikony stará a ví, co znamenají. Podívejme se dnes na sítě včetně srovnání 5G vs 4G.

5G vs 4G: Jaký je skutečný rozdíl a jaký tarif si vybrat?
11 minut čtení
Telefonování

Mobilní sítě se neustále vyvíjí. Aktuálně můžeme využívat síť s označením 5G, tedy pátou generaci mobilního připojení. A ačkoliv mluvíme o pěti generacích, nešlo vždy jen o skok z jedné sítě do sítě jiné. Ke každé se došlo postupnými úpravami a vylepšeními. S nástupem 5G se otevřely nové možnosti pro pohodlné sledování videí, streamování i na poli digitalizace průmyslu. Proč představuje srovnání 5G vs 4G takový posun? A jak ho můžeme využít?

Pět generací mobilních sítí

Rozdělení sítí včetně minimálních parametrů stanovuje Mezinárodní telekomunikační unie. Stanovuje, co která síť musí umět. 5G i 4G jsou tedy mezinárodní telekomunikační standardy pro mobilní sítě.

  • Počátky 1G sítě směřují k roku 1982. První síť byla částečně analogová a byla pouze pro hlasové služby. U nás se síť spustila až v roce 1991 společností Eurotel. Pořízení telefonu i provoz sítě byl drahý, ke všemu snadno odposlouchávatelný.
  • Už v roce 1996 zpřístupnila společnost Eurotel mobilní síť druhé generace. Bezpečnější, levnější a tentokrát už s digitálním standardem GSM. Brzy se přidal Paegas (dnešní T-Mobile). Síť již zvládala SMS zprávy a první náznaky prohlížení webových stránek.
  • Síť 3G umožnila služby, jaké známe už dnes. Multimediální, hlasové. Výrazně se zvýšila rychlost a telefony plnohodnotně využívaly i datové služby sítě. Aktuálně se k této síti už se svým mobilem nepřipojíte.
  • Síť 4G nepředstavuje revoluci ve smyslu přidání nové služby a dalších možností, ale jde především o značný nárůst rychlostí. Dosahuje v ideálním případě až 1 000 Mbit/s.
  • Současný mobilní trh žije tématem 5G.

 

5g vs 4g

5G vs 4G – zásadní rozdíly

Někteří z nás využívají 4G, jiní se radují, že už mají 5G. Rozdíl 5G vs 4G pozná jen málokdo. Ve skutečnosti jsou mezi sítěmi 3 podstatné rozdíly, které v určitých situacích opravdu pocítíte. 5G oproti 4G síti znamená:

  • vyšší rychlost,
  • vyšší kapacita sítě,
  • lepší odezva sítě.

V teoretické rovině je síť 5G 100x rychlejší než 4G. To znamená, že stahování, nahrávání dokumentů, sledování videí, streamování probíhá prakticky rychleji než mrknutí oka.

Vyšší kapacitu sítě oceníte na hromadných akcích

Představte si koncerty, závody, na kterých chce každý telefonovat, nahrávat fotografie na Instagram, psát přes Messengery. V 4G síti pocítíte pomalou reakci. 4G síť v daném okamžiku dokáže obsloužit menší počet zařízení než 5G. 5G ani s připojením většího množství zařízení nesnižuje rychlost.

Lepší odezvu 5G sítě uvítají hráči online her

U 4G počítejte s odezvou 30 milisekund, u 5G se pohybujeme na 1 milisekundě. Hráči online her tento rozdíl rozhodně poznají.

Tip! Chcete tarif, který bude ideálně odpovídat vašim požadavkům? Vyzkoušejte srovnávač mobilních tarifů a objevte nabídku, která vám bude nejlépe vyhovovat.

Najděte si nejvýhodnější tarif

5G síť – klíčové výhody

Některé z bonusů zazněly už ve srovnání 5G vs 4G. Síť 5G nabízí ještě další možnosti. Internet věcí neboli IoT (Internet of Things) propojuje nejrůznější zařízení prostřednictvím mobilní sítě. Doma se to může týkat ledničky, pračky, robotického vysavače. V průmyslu mezi sebou mohou komunikovat jednotlivé stroje. Roste nápor na množství dat, která se sítí přenáší. 5G je na tento nápor připravená a umožní ho.

Rychlost a kapacitu 5G sítě pocítíte při použití brýlí na virtuální realitu. V průmyslu se setkáte také s rozšířenou realitou (AR) a brýlemi pro AR. Zaměstnanec si na brýlích zobrazí pracovní postup nebo hovoří s podporou na telefonu, která mu na dalším zařízení vzdáleně ukazuje postup opravy.

5g signál

Jaký tarif si vybrat?

Ještě než se pustíte do změny tarifu, ověřte si, že váš telefon tento standard podporuje. U operátorů pak hledejte tarif s neomezenými daty a bez omezení připojení k 5G síti. Bez nich by 5G nemělo smysl. Nákup nového telefonu s 5G nemusí být hned za desítky tisíc. Seženete i levné mobily s 5G.

Tarif

Rozsah služeb

Závazek

Měsíční cena

Vodafone Premium 5G

neomezené volání, SMS i data, 1 000 minut na volání na zahraniční čísla, 70 GB dat v EU

 

tarif je bez závazku (smlouvy), pořízení zvýhodněného telefonu je vázáno smlouvou na 24 měsíců

1.307 Kč

O2 NEO+ Platinový

neomezené volání, SMS i data, k tomu 300 minut volání do zahraničí, 60 GB dat v EU v ceně

tarif je bez závazku, můžete ho kdykoliv vypovědět

1.349 Kč

T-Mobile Neomezeně 4XL s výhodou

neomezené volání, SMS i data, 1000 minut volání na zahraniční čísla, 52 GB dat v EU

tarif je bez závazku, Magenta TV MINI v ceně, při smlouvě na 24 měsíců získáte 4.000 Kč na vybrané mobilní telefony

1.340 Kč

5G na zkoušku: Jak operátoři nabízejí přístup k rychlejším datům?

Operátoři nabízí také neomezené datové tarify, u kterých se k síti 5G můžete připojit na omezenou dobu. Vodafone i O2 umožňují s levnějším neomezeným tarifem 5x po dobu jednoho zúčtovacího období navýšení rychlosti na 5G. Na vyzkoušení nebo na využívání 5G jen při určitých událostech to není špatné. T-Mobile má na druhou stranu tarify s neomezenou 5G rychlostí na prvních 40 GB dat, nebo u levnějšího tarifu pak na 15 GB dat.

Pokud si nejste jisti, jestli je 5G pro vás, projděte si své dosavadní použití mobilních služeb. Kolik dat čerpáte měsíčně a přijde vám na stávající použití provoz pomalý? Sáhněte po tarifu na zkoušku, abyste v reálu poznali rozdíl 5G vs 4G.

Tip! Nepodporuje váš telefon 5G a uvažujete o novém? Ušetřete při nákupu s využitím slevových kódů. Stačí vybrat váš preferovaný eshop, při placení uplatnit slevový kód a hned uvidíte, kolik jste ušetřili. Nakupujte chytře a získejte slevy až do výše 90 %!

Mohlo by vás zajímat

mobilní tarify pro podnikatele
Mobilní tarify pro podnikatele: Co je důležité při výběru?
23.8.2023

Podnikatel se na svůj mobil, operátora i tarif spoléhá. I menší zádrhel ho v důsledku může stát peníze nebo zmařenou podnikatelskou příležitost. Co nabízí současné mobilní tarify pro podnikatele?

levný dotykový mobilní telefon
Jak vybrat levný mobilní telefon, který vydrží: Praktické tipy a triky
16.8.2023

Běžně stojí nový mobilní telefon kolem deseti tisíc. Nejnovější modely hlavních hráčů na trhu mívají cenovku od třiceti do padesáti tisíc. V posledních letech se důrazně prosazuje také kategorie opačného spektra cen. Kdo hledá levný mobilní telefon, najde…

mobilní tarify srovnání
Mobilní tarify srovnání 2023: Kompletní přehled
14.8.2023

Zvyšování cen je v současné době všudypřítomné. Nevyhnulo se ani tarifům mobilních operátorů. Na trhu sice stále ještě najdete tarify do tří set korun měsíčně, jejich nabídka je ale co do počtu i služeb značně osekaná. Připravili jsme proto pro mobilní…

mobilní operátoři
Srovnání mobilních operátorů: Jaký operátor je nejlepší?
21.9.2022

Poté, co se nabídka českých operátorů stala terčem kritiky za předražená data (díky čemuž jsou tuzemské telefonní služby jedny z nejdražších v Evropě), šli operátoři do sebe a připravili si pro zákazníky neomezená data a další užitečné benefity. Jakých…