Menu

7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní

13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.

7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
10 minut čtení
Cestovní pojištění

7 divů světa: Znáte je všechny?

Starověké divy světa jsou ikonami architektury a inženýrství. Fascinují nás po celá staletí. Tyto monumentální stavby byly postaveny v různých částech světa a v různých historických obdobích. Staly se symbolem lidského ducha a kreativity. Každý z těchto divů světa má svůj vlastní příběh a význam. Tyto divy nám připomínají, jakým způsobem se lidstvo vyvíjelo a jakou nesmazatelnou stopu v historii za sebou zanechalo.

Pyramidy v Gíze: Jeden ze 7 divů světa

Pyramidy v Gíze jsou ikonickými symboly starověkého Egypta a jedním z největších stavitelských zázraků v historii. Tyto monumentální hrobky, včetně Velké pyramidy Cheopse, jsou proslulé svým precizním stavebním stylem a tajemstvím, které je obklopuje. Ačkoliv byly postaveny před tisíci lety, pyramidy stále fascinují svou impozantní přítomností a historickým významem.

  • Kde se nachází: Gíza, Egypt

Zahrady Semiramidiny: Tajemství zeleného ráje

Zahrady Semiramidiny, legendární visuté zahrady v Babylónii, jsou tajemným ztělesněním estetiky a luxusu starověku. Podle pověsti byly vytvořeny královnou Semiramis jako zelený ráj uprostřed pouště. Tyto zahrady byly složité a plné exotických rostlin a květin. To je činilo nejen divem architektonickým, ale také zahradním rájem.

  • Kde se nachází: Babylon, Irák

Diova socha v Olympii: Umělecký vrchol antického Řecka

Diova socha v Olympii byla vrcholným uměleckým dílem antického Řecka. Tato obří socha boha Dia stála v Olympii a byla ztvárněna s neuvěřitelným uměleckým detailním zpracováním. Byla to nejen technická výzva, ale také umělecký vrchol. Do dnešních dní zůstává symbolem bohatství a umění starověku.

  • Kde se nachází: Olympie, Řecko

Mauzoleum v Halikarnassu: Památka na lásku a umění

Mauzoleum v Halikarnassu bylo vytvořeno jako památka na lásku mezi králem Mausólem a jeho manželkou Artemisií. Tato stavba byla komplexní sochařskou a architektonickou prací. Byla zdobena detailními reliéfy a uměleckými prvky. Mauzoleum je směsicí lásky a umění.

  • Kde se nachází: Bodrum, Turecko

Artemidin chrám v Efesu: Panteon krásy a mystiky

Artemidin chrám v Efesu byl jedním z největších chrámů starověkého světa. Tato monumentální stavba byla zasvěcena bohyni Artemidě a byla známá svým impozantním sloupovým pořadím a obrovskou sochou bohyně. Chrám byl centrem náboženských a mystických rituálů. Patří právem mezi architektonické divy. Je symbolem krásy a duchovna.

  • Kde se nachází: Efes, Turecko

Rhodský kolos: Obří strážce starověkého přístavu

Rhodský kolos byl obří bronzovou sochou boha Hélia. Stál na ostrově Rhodos. Byl to symbolický strážce starověkého přístavu a jeho obchodního bohatství. Socha byla technickým a sochařským divem, i když existovala pouze krátce. Byla zničena zemětřesením.

  • Kde se nachází: Rhodos, Řecko

Alexandria: Maják, který svítil na cesty mořeplavcům

Alexandrijský maják byl jedním z prvních majáků na světě a stál v Egyptě. Tento maják měl významnou roli v navigaci pro mořeplavce, protože osvětloval jejich cesty na moři. Jeho impozantní výška a světelná síla byly symboly bezpečné plavby.

  • Kde se nachází: Alexandria, Egypt

Tip! Cestujete za divy světa, ať už starověkými nebo moderními? S naším srovnávačem cestovního pojištění si můžete být jisti, že ať už obdivujete pyramidy v Gíze nebo moderní architekturu v Dubaji, budete chráněni před nepředvídatelnými situacemi, jako jsou zdravotní problémy nebo ztráta zavazadel.

Nejvýhodnější cestovní pojištění

7 moderních divů světa

Hlasování o moderních 7 divech světa

Nových 7 divů světa bylo vybráno prostřednictvím globálního hlasování v roce 2007. Tyto stavby symbolizují architektonické úspěchy a kulturní dědictví moderního světa.

Chichén Itzá, Mexiko: Příběh astronomie a obřadů v kamenném lesku

Místo, kde se setkávají historie, astronomie a náboženské obřady. Ikonická pyramida, zvaná El Castillo. Je známá svým astronomickým významem a schopností vytvářet optické iluze během jarní a podzimní rovnodennosti. Konaly se zde náboženské rituály, které zdůrazňovaly význam tohoto místa.

  • Kde se nachází: Chichén Itzá, Mexiko

Koloseum, Itálie: Aréna krve, bojů a zábavy v srdci Říma

Koloseum v Římě je symbolem římského impéria a jeho vášně pro zábavu a boje. Tento monumentální amfiteátr byl místem, kde se konaly gladiátorské zápasy, divadelní představení a různé další veřejné události. Jeho architektonická genialita spočívala v tom, jak dokázal pojmout až 80 000 diváků a umožnit jim sledovat dramatické události v aréně.

  • Kde se nachází: Řím, Itálie

Socha Krista Spasitele: Otevřená náruč nad krásným Riem

Kristus Spasitel v Riu de Janeiru je ikonickou sochou, která symbolizuje přívětivost a náboženskou víru. Postava Krista s roztaženými rukama stojí na vrcholu hory Corcovado a nabízí nejen ohromující výhled na město, ale také pocit klidu a míru.

  • Kde se nachází: Rio de Janeiro, Brazílie

Machu Picchu, Peru: Tajemství ztraceného království Inků

Machu Picchu v Peru je zřejmě nejznámějším ztraceným městem Inků. Tato starobylá pevnost leží na vrcholu And, obklopena nádhernými horami. Machu Picchu zůstala skryta světu až do počátku 20. století a stala se symbolem incké kultury a architektonického mistrovství.

  • Kde se nachází: Machu Picchu, Peru

Petra, Jordánsko: Město vytesané do skály v poušti

Petra v Jordánsku je fascinujícím městem vytesaným do skalního kaňonu. Ne náhodou je řazena mezi 7 divů světa. Toto místo sloužilo jako hlavní město Nabatejců a bylo důležitým obchodním uzlem ve starověkém světě. Jeho úchvatné skalní hrobky a chrámy jsou známé svou krásou a historickým významem.

  • Kde se nachází: Petra, Jordánsko

Taj Mahal, Indie: Symfonie lásky a architektonické elegance

Taj Mahal v Indii je nádherným mramorovým mauzoleem postaveným na památku zesnulé manželky indického vladaře Šáhdžahána. Tato stavba je symbol lásky a krásy a je známá svým precizním designem a architektonickou elegancí.

  • Kde se nachází: Taj Mahal, Indie

Velká čínská zeď: Inženýrský zázrak a kulturní ikona

Velká čínská zeď je nejen inženýrským zázrakem, ale také kulturní ikonou této velkolepé země. Tato monumentální obranná stavba, která se táhne přes tisíce kilometrů, byla postavena po staletí různými čínskými dynastiemi a sloužila k ochraně říše před vnějšími hrozbami.

  • Kde se nachází: Čína

Každý z těchto divů světa má svůj vlastní jedinečný příběh a kouzlo, které přitahuje návštěvníky z celého světa. Jsou to místa, která spojují historii, kulturu, architekturu a přírodu, a připomínají nám nesmírné umění lidského a přírodního světa.

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…