Menu

Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!

8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
11 minut čtení
Životní styl

Sice si řeknete, že v Praze je všechno. Když na věc přijde a nastoupí víkend, spousta Pražanů často sama neví, co podniknout. Prahu si můžete užít, i když je škaredě, nebo v ní už několik let žijete. Najít řešení, co dělat v Praze v zimě není nakonec o nic náročnější než v létě. Pořád je co objevovat.

Co dělat v Praze v zimě, když sněží a mrzne?

Ani Praze se sněhové vločky nevyhýbají. Ležet zůstávají o poznání kratší dobu než za hranicemi města. Místo nadávání, že se v té břečce nedá jezdit, dejte šanci typickým zimním radovánkám.

Praha v zimě

1.    Na Petřín se sáněmi

Různých kopečků na sáňkování a bobování najdete všude plno. Pojeďte aspoň jednou na Petřín. Na vyhrazených místech se tady smí bobovat. Aby vás nemrzelo, že jste měli v plánu památky, podívejte se ze svahu kolem sebe. Památky tady uvidíte jako na dlani a ještě ke všemu s netypickými bílými střechami.

2.    Procházka Starým Městem

Pokud má podle předpovědi celou noc v Praze sněžit, nastavte si budík na ranní hodinu a vyrazte do centra. Karlův most, Václavské i Staroměstské náměstí v bílém hávu jsou netradiční zážitek. Za brzké vstávání ten pohled stojí.

3.    Kam v Praze na brusle?

Nejspíš se vám nepoštěstí bruslit na zamrzlé Vltavě. Ale při několika mrazivých dnech zamrzají i pražské rybníky. Vyzkoušet můžete třeba rybník v oboře Hvězda. A pokud se městu mrazy vyhýbají, vydejte se na Letnou. Každoročně zde stojí kluziště s ledem. K dispozici je i půjčovna bruslí. Celý zážitek je doplněný výhledem na Pražský hrad a Chrám svatého Víta.

Tip! Zimní Praha může být kouzelná, ale sníh a mráz přinášejí i rizika úrazů. Ať už se vydáte na procházku po zasněžených ulicích nebo bruslit, úrazové pojištění vás ochrání před nepříjemnými následky nečekaných pádů.

Nejlepší úrazové pojištění

Co dělat v Praze v zimě, když prší?

Jízdenky rezervované, ubytování zaplacené, ale počasí v Praze pohodovým procházkám nepřeje. Zábavu zde najdete, i když prší.

1.    Aquapalace

Před deštěm a nevlídným počasím se schovejte do tepla. Jako v tropech si budete připadat v Aquaparku. Zábavu si zde najde prakticky každý člen rodiny. I dospělí podlehnou nadšení dětí a vrhnou se na jízdu po tobogánech. Na místě jsou lehátka pro relaxaci a ti opravu nejmenší se mohou po několikahodinovém bláznění prospat.

2.    Národní muzeum

Národní muzeum je klasika a akční jedinci možná nabydou pocit, že muzeum je pořádná nuda a děti budou z návštěvy otrávené. Ale jen v Národním muzeu se můžete podívat na Věstonickou venuši. Rozhodně neminete legendární kostru plejtváka myšoka, který je součástí jedné z největších přírodovědeckých expozic a sám o sobě má dálku 22,5 metrů.

Dětem rezervujte vstup do Dětského muzea. Jde o jednu z expozic Národního muzea, která je zaměřená výhradně na děti. Ve skutečnosti připomíná vzdělávací hernu. Dospělí si tady ale určitě budou chtít některé exponáty vyzkoušet také. Hned v první místnosti je totiž čeká interaktivní stěna, která se mění po házení míčkem. Neodoláte.

co v praze v zimě

3.    Národní zemědělské muzeum

Méně známé a možná i lehce nenápadné je Národní zemědělské muzeum. Jeho návštěva nadchne špunty i odrostlejší. Děti si mohou beztrestně sednout na plastové traktory a drandit po dráze. Dospělí vystoupají do nejvyššího patra s otevřenou zahradou, výhledem na Prahu a několika úly. V dalších patrech vás nemine expozice věnovaná vodě, myslivosti i vývoji zemědělství. Každá část je uzpůsobena tak, aby si na své přišly i děti.

Prakticky jen přes ulici je Národní technické muzeum. Expozice jsou věnované času, technice, dopravě i astronomii.

Co dělat v Praze v zimě, když jste hraví?

Hravost z vás nevyprchala, ale z dětských hřišť jste možná už odrostli. V Praze najdete výstavy, které pobaví děti, ale klidně sem mohou vyrazit i bezdětní dospělí.

1.    Království železnic

Kdo má vláčky raději v pohybu, nesmí minout Království železnic. Minuty budete stát a kochat se jedoucími vláčky po zjednodušeném železničním modelu České republiky. Všechna modelová kolejiště jsou doplněna tlačítky, která rozhýbou tramvaje, auta, vláčky, větrnou elektrárnu, nebo zboří kadibudku. Budete stát, hledat, zkoumat detaily a bavit se nápaditostí provedení.

2.    Muzeum Lega

Pokud se ve vás hravost návštěvou Království železnic ještě více probudila, zajděte si do Muzea Lega. Najdete zde největší soukromou sbírku Lego stavebnic na světě. Mrknete se do historie tohoto fenoménu i na první stavebnice. Uchvátí vás i obrovské moderní stroje. Pokud jste přijeli do Prahy spíš za historií, zamiřte ke Karlovu mostu z Lega. Počkejte si u něj a vychutnejte si noční i denní pohled.

3.    Lumina park

Po setmění vyrazte za světly do Lumina parku. Miliony světel jsou zde spojená do uměleckých děl. Vydejte se do Zahrady strachu, nebo si vyzkoušejte kultovní hry. Interaktivní výstava vás zahřeje na duši.

Co dělat v Praze v zimě, když vás baví příroda?

V Praze je velké množství parků a lesoparků. Ty si chcete schovat přece jen na lepší počasí. I pro milovníky přírody má Praha mnohé aktivity pod střechou.

1.    Planetum Praha

Pohled na hvězdy bez ohledu na vrtochy počasí vám umožní Planetárium Praha. Aktuálně sice prochází rekonstrukcí. Ale po jejím dokončení bude návštěva opravdu unikátním zážitkem. Místo toho zamiřte na Štefánikovu hvězdárnu nebo hvězdárnu v Ďáblicích. Kromě pozorování oblohy jsou zde výukové pořady pro dospělé i děti.

2.    Krokodýlí zoo

Překonejte svůj strach a zajděte do Krokodýlí zoo. Aligátoři, kajmani, krokodýli. Všichni vás budou bedlivě pozorovat. Prozkoumejte také největší druhovou kolekci suchozemských želv v Evropě.

Kdo chce vidět trochu akce, měl by sem zavítat o víkendu nebo o státním svátku. V pravidelných časech zde probíhá komentované krmení těchto mazlíčků.

3.    Svět medúz

Po návštěvě krokodýlů se možná budete chtít zklidnit pohledem na jiná zvířátka. Pokud se vám nechce nikam cestovat, můžete zůstat na Výstavišti a zkusit Mořský svět.

Tahákem je však Svět medúz, který je na Pankráci. Je zapsán v Guinessově světě rekordů za největší kulovité akvárium. Najdete v něm přes 30 druhů medúz v 38 akváriích. Jde o jedinečný a oku lahodící zážitek. V zásadě ale počítejte s tím, že expozici budete mít do 30 minut prohlédnutou. Pak vás čeká kavárna a interaktivní prostor, který vás ale ještě určitě na nějakou dobu zdrží.

Počasím se prostě nenechte odradit ani při cestě do Prahy. Hlavní město má své kouzlo i v zimě.

Mohlo by vás zajímat

dítě bobuje
Bobování se vrací do hry: TOP 10 bobovacích drah v Česku i za hranicemi
4.12.2023

Bobování je opět trendy: Ať už vyrážíte na poslední chvíli, nebo plánujete zimní radovánky a dovolenou v předstihu, zařaďte na program také sáňkování a bobování. Na nejlepších drahách v Česku je to totiž parádní zábava i pro dospělé.

lyžařská škola
Jak se naučit lyžovat? Super tipy pro děti i dospělé!
30.12.2022

Všichni kolem vás tráví báječné zimní dovolené, ale vy jste na lyžích nikdy nestáli? Uvažujete, že by bylo fajn umět lyžovat, ale nemáte výbavu? Nevadí. Poradíme vám, jak se naučit lyžovat klidně i v dospělosti. Důležitý je jen ten první krok – začít.

lyže na koloběžku
Lyže na koloběžku: Ceny, typy a další užitečné informace
28.12.2022

Přes léto jste s koloběžkou jedno tělo. Kamkoliv po městě vyrážíte, tam jede koloběžka s vámi. V zimě to kolečkům na sněhu příliš nejde. Pořiďte si lyže na koloběžku a zkuste to s ní na svahu. S koloběžkou na lyžích si zařídíte úplně nové zážitky.

dítě na lyžích
Jak vybrat lyže pro nejmenší? Kolik vás budou stát?
23.12.2022

Minulé zimy jste se na lyže nedostali. Napřed pandemie, pak málo sněhu. Sáňky a boby byly fajn, letos už si lyžovačku ale nenecháte ujít. Potřebujete včas vyřešit ještě jednu otázku. Jak vybrat lyže pro nejmenší, aby mohl prcek lyžovat s vámi?