Menu

Jak vybrat nejlepší havarijní pojištění?

Aktualizováno dne 17.5.2021

Výběr havarijního pojištění nemusí být komplikovaný. Stačí jen zvážit pár důležitých faktů, na které vás upozorníme, a nejlepší havarijní pojištění najdete snadno. Vyplatí se také vyhnout se oblíbenému klišé, já nebourám, tak ho nepotřebuju. Řekneme si, proč to není dobrá úvaha.

Jak vybrat nejlepší havarijní pojištění?
7 minut čtení
Havarijní pojištění

U vozu jsou dvě hlavní pojištění. Je to povinné ručení, které musí mít každý vůz, který se pohybuje na silnicích. A tuto povinnost stanovuje zákon. Druhé pojištění je dobrovolné. Je to havarijní pojištění, které nás chrání před škodami, které sami způsobíme, ale také před škodami, které našemu vozu způsobí přírodní živly, vandalové či někdo, kdo náš vůz užije zcela neoprávněně. Nejlepší havarijní pojištění chrání i při odcizení auta. A toto jsou přesně důvody, proč se vyplatí havarijní pojištění, i když jsme hodně opatrný řidič.

kroupy poničily auto

Co ovlivňuje cenu havarijního pojištění?

Ovlivňuje ji hned několik věcí. Na začátku je váš vůz, který chcete pojistit. Co kalkulace ceny pojistky vstupuje značka auta, jeho stáří a cena. Druhou velkou skupinou, která ovlivňuje cenu, jsou pojistná rizika, která má smlouva krýt. Může chránit nejen proti škodám při nehodě, ale můžete mít také pojištěnou karoserii proti kroupám, srážku se zvěří, nebo škodu, kterou způsobí opilý mladík, který se na vašem autě vyřádil. Čím víc pojistných rizik smlouva kryje, tím bývá dražší. Cenu ovlivňuje také výše spoluúčasti.

Pozor na výjimky z pojištění! Každá pojišťovna má stanoveny situace, kdy může odmítnout vyplatit pojistné plnění. U havarijního pojištění jsou to především škody, které vznikly používáním vozu, pokud škoda vznikne při řízení pod vlivem alkoholu či drog. Neproplatí ani škody, které vznikly nesprávným používáním auta.

krádež auta

Havarijní pojistku vybírejte podle sebe!

Nejlepší havarijní pojištění je to, které je vám šité na míru a je jedno, co říká Pepa odvedle. Orientujte se na to, jak a kde nejčastěji jezdíte. Jiná pojistka se hodí pro vozy, které se pohybují především ve velkém městě, a zcela jiné parametry by mělo mít havarijko, pokud jezdíte mezi vesnicemi, často projíždíte lesem a na hůř udržovaných cestách.

Tip! Máte starší vůz a myslíte si, že je havarijko zbytečné? Podívejte se, jak vybrat havarijní pojištění pro starší vozy.

potopené auto

Nevybírejte jen podle ceny!

Je sice lákavé platit hodně málo za pojistku, ale nemusí to být nejšťastnější řešení. Nejlevnější pojistka totiž nebývá nejvýhodnější. K výběru pojištění přistupujte stejně jako k výběru třeba pračky. Srovnávejte parametry, funkčnost a soustřeďte se na dobrý balanc mezi cenou a výkonem.

Jak udržet nízkou cenu pojistky? Pravidelně kontrolujte pojistnou smlouvu a nabídky na trhu. Vše se neustále vyvíjí a je dost pravděpodobné, že po čase můžete narazit na výhodnější nabídku. S revizí pojistek dobře pomůže kalkulačka havarijního pojištění:

kalkulačka havarijního pojištění

hoří auto

Nejlepší havarijní pojištění sjednáte online

Tento postup šetří čas, který můžete věnovat něčemu zajímavějšímu nebo práci. Dnes už ani nemusíte brouzdat po webech pojišťoven a studovat podmínky jejich pojištění. Stačí zadat potřebné údaje do srovnávače a během 2 minut máte před sebou praktický přehled nabídek. Pak už jen vyberete tu, která je pro vás nejlepší. Pokud budete potřebovat poradit, k dispozici jsou odborní pracovníci, kteří s výběrem pomohou.

Havarijní pojištění nás zbavuje potíží, které nastanou, když způsobíme nehodu, nebo se setkáme s nepřízní přírody. Je to ale také pojistka, která kryje škody, které způsobí druhý, ale od nehody ujede, nejsou svědci a my si nepamatujeme SPZ. Nejlepší havarijní pojištění je pak ušité na míru právě našim potřebám a stylu ježdění.

Při péči o váš vůz by se vám ještě mohlo hodit...

* Nákup náhradních dílů a autodoplňků s cashbackem
* Rychlá půjčka na pořízení nového vozu
* Postup, co dělat při nehodě

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…

strach z řízení
Jak překonat strach z řízení? 5 užitečných rad
15.1.2024

Jak překonat strach z řízení a stát se sebevědomým řidičem? Řízení automobilu může pro mnoho lidí znamenat značný stres a úzkost. Bezpečnost na silnicích je však klíčová, a proto se podíváme na pět užitečných rad, jak tento strach překonat nebo zcela…