Menu

6 novoročních předsevzetí, která dokážete opravdu splnit

Aktualizováno dne 17.1.2023

Vstupujeme do poslední části roku, která bývá spojena s hodnocením uplynulých měsíců a snahou o zlepšení v nastávajícím roce. Udělejte to letos jinak a nemrhejte úsilím na novoroční předsevzetí typu zhubnout 10 kilo nebo skončit s prokrastinací. Je velká šance, že je nesplníte a i když ano, kvalitu vašeho života příliš nezlepší. Na jaká novoroční předsevzetí se vyplatí zaměřit?

6 novoročních předsevzetí, která dokážete opravdu splnit
14 minut čtení
Životní styl

Nechcete letos opakovat každoroční chybu, kdy na Silvestra sepíšete dlouhý seznam novoročních předsevzetí, která všechny porušíte už v půlce ledna? Klíčem k úspěchu je být při plánech do budoucna realistický a vybrat jen takové, které jsou relevantní pro váš styl života.

novoroční předsevzetí

1) Neřiďte se podle ostatních

Psychologové tvrdí, že až 70 % našich přání vzniká podle toho, co vidíme u svých přátel, známých a kolegů. Tzn. pokud jsou vaši přátelé sportovní nadšenci, kteří pětkrát týdně moří své tělo v posilovně, zřejmě i vy začnete toužit po vyrýsované postavě a sportovních výkonech.

Pokud na sociálních sítích často vídáte fotky vašich známých na pláži v Dubaji nebo při výstupu na Machu Picchu, pravděpodobně i vy začnete snít o cestovatelském dobrodružství, přestože nikdy předtím vás cestování nijak nebralo.

Důležité je odlišit své vlastní sny od vlivů lidí kolem vás. Dobrým způsobem, jak to udělat, je položit si otázku „Udělalo by mi splnění tohoto přání šťastným, i kdybych se s ním nikomu nepochlubil?“

Poté možná zjistíte, že kdybyste se se svými fotkami z cest nebo vypracovaným tělem nemohli pochlubit na Facebooku a Instagramu, už by vás to tolik netěšilo. V takovém případě vaše přání nebylo skutečně vaše. Díky tomuto však můžete objevit své skutečné touhy — třeba to, že byste chtěli mít více času pro sebe, naučit se nový cizí jazyk nebo si začít přivydělávat svými rukodělnými výrobky.

S tímto novoročním předsevzetím vám pomohou:

  • Je vaše novoroční předsevzetí naučit se nový jazyk? Zkuste bezplatnou aplikaci Duolingo.
  • Chcete zlepšit svoji přítomnost na sociálních sítích? Vyzkoušejte českou firmu Localgrapher.
  • Chcete se pustit do kutilství? Pořiďte si náčiní na Kutil.cz přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět.

novoroční předsevzetí

2) Udělejte se bohatšími

Ať už je váš životní styl jakýkoliv, dostatečné množství úspor pomůže ke klidu na duši téměř každému. Ilustrujme si to na příkladu Petra a Pavla. Petr má našetřeno pouhých 15 000 Kč, zatímco Pavel 200 000 Kč. Dejme tomu, že jejich měsíční náklady jsou podobné: kolem 18 000 Kč.

Znamená to, že Petr by ze svých úspor nebyl schopný přežít ani měsíc, zatímco Pavel by při výpadku příjmu mohl fungovat téměř rok. To se zákonitě projeví na jejich subjektivním pocitu životní pohody. Petr si uvědomuje, že si nemůže dovolit dostat v práci vyhazov, proto ve svém zaměstnání setrvává, i přestože jej třeba nebaví, nebo má nepříjemného šéfa. Rovněž žije ve stresu z toho, že mu do života může kdykoliv přijít nenadálý výdaj (závada na bytě, oprava auta, atd.), který nebude schopen zvládnout. Naproti tomu Pavla jen tak něco nerozhází, protože má dostatečnou finanční rezervu.

S tímto novoročním předsevzetím vám pomohou:

Abyste měli víc úspor a tudíž i klidnější hlavu, nemusíte si tvrdě odříkat a skrblit na každodenních výdajích. Toto novoroční předsevzetí je totiž snadnější než si myslíte. Ušetřit můžete na věcech, jejichž nižší cenu nepocítíte - například elektřina a plyn, pojištění nebo hypoteční splátky.

novoroční předsevzetí

3) Každý den něco nového

Znáte ten pocit, kdy čas letí jako splašený a vy si řeknete: „To už je rok? Připadá mi to jako před měsícem.“ Pokud máte pocit, že vám život protéká mezi prsty, je načase jeho tok trochu zpomalit. Dojem, že čas příliš letí, je totiž způsoben stereotypním stylem života. Mozek zakrňuje tehdy, když zabředne v rutině a nedostává dostatek podnětů. Způsobem, jak tok času zpomalit (a obohatit svůj život) je dělat každý den nějakou novou aktivitu.

Zdá se to jako těžký úkol, ale po pár dnech zjistíte, jak moc se váš život začíná proměňovat. Stačí maličkosti - vydat se do práce jinou cestou než obvykle, zajít na netradiční kulturní událost, ochutnat nový pokrm nebo si vyčistit zuby levou rukou. Po roce takového života a 365 nových zážitcích vám život přestane utíkat mezi prsty a zároveň bude mnohem zajímavější.

S tímto novoročním předsevzetím vám pomohou:

  • Naučte se připravovat nová thajská, mexická, italská, francouzská, indická nebo japonská jídla s Chefparade.cz.
  • Toto novoroční předsevzetí vám pomohou splnit i stírací plakáty: 100 nejbláznivějších věcí, 100 nejlepších filmů, 100 nejlepších piv na světě, 100 nejlepších knih, 100 nejlepších alb a 100 míst k navštívení. Všechny je seženete na Kokiskashop.cz.
  • Navštivte nejlepší restaurace v Praze s TasteofPrague.com.
  • Objevte ta nejkouzelnější místa v Čechách a na Slovensku s AmazingPlaces.cz.

novoroční předsevzetí

4) Zlepšete své stravování

Tímto nemáme na mysli všeobecná novoroční předsevzetí o tom, že budete jíst více zeleniny, nebo zhubnete. Bez konkrétního plánu totiž svému tělu příliš neprospějete. Každý organismus je totiž jiný a má odlišné potřeby.

Určitě není od věci využít služby výživového specialisty, který vám sestaví plán přímo na míru. Pokud se vám do této služby nechce investovat, předsevzete si do nového roku pár drobných změn, které jsou proveditelné. Při jejich sepisování buďte co nejvíc specifičtí. Nestačí se rozhodnout, že budete jíst více zeleniny.

Předsevzete si, že dvakrát do týdne budete mít na oběd zeleninový salát (a ideálně si stanovte konkrétní dny). Rovněž nestačí říct si, že budete jíst méně sladkého (protože až vás bude honit mlsná, ne vždy odoláte pokušení). Rovnou si řekněte, čím sladkosti nahradíte (například ovocnými koktejly, proteinovými tyčinkami nebo ořechy) a ideálně si co nejdřív nakupte pořádnou zásobu těchto potravin.

S tímto novoročním předsevzetím vám pomohou:

  • Vyzkoušejte ketonovou dietu, na kterou nedají dopustit ani české celebrity. V KetoMixu vás navíc potěší 12,5% cashback.
  • Na českém trhu přibývá stále více oblíbených ketonových diet, na srovnávacím portálu si můžete prohlédnout srovnání ketonových diet.
  • MyFitnessPal je podle časopisu Men's Health nejlepší mobilní aplikací, která vám skutečně pomůže zhubnout.

novoroční předsevzetí

5) Pečujte o své vztahy

Vědci zjistili, že dobré mezilidské vztahy jsou klíčem ke štěstí a můžou dokonce prodloužit život. V kolotoči každodenních povinností však bývá těžké najít čas na své blízké. Může vám však pomoct několik vychytávek.

Řekněte si, jak často byste chtěli trávit čas s určitými lidmi, a naplánujte si tyto schůzky do vašeho mobilu formou upomínek. Díky tomu nezapomenete, že chcete s vašimi dětmi chodit častěji do přírody, každý týden s manželem vyrazit do společnosti, nebo se dvakrát do měsíce setkat s vaší kamarádkou.

Další časovou pomůckou může být zvaní vašich přátel k vám domů. Nejen že je to osobnější a levnější, ale také tím ušetříte čas. Nemusíte tak věnovat čas přípravě na odchod z domu, transportu do města ani zdlouhavému parkováním.

S tímto novoročním předsevzetím vám pomohou:

  • Překvapte dlouholetou partnerku romantickou večeří.
  • Naplánujte si s kamarádkou výšlap k zajímavé památce v okolí.
  • Pozvěte přátele na návštěvu, i kdyby to mělo být nedělní sledování fotbalu v televizi.

novoroční předsevzetí

6) Zbavte se výplňkových činností

Možná byste chtěli mít více času na sebe, své koníčky nebo blízké. Je možné, že vám v tom brání tzv. výplňkové aktivity. Jedná se o činnosti, které pro vás nejsou příliš užitečné, ale zabírají hodně času. Jsou jakousi neužitečnou výplní v určitých částech vašeho dne. Může jimi být sledování seriálů, trávení času na sociálních sítích nebo časté návštěvy nákupních center.

Takové činnosti můžou ukrojit velkou část vašeho volného času. Zkuste je eliminovat (například nastavením černobílého displeje na mobilu, což vás odradí chodit často na sociální sítě), nebo je něcím nahradit. Pokud chcete po práci zrelaxovat, více si odpočinete při desetiminutové meditaci, než při hodinovém sledování seriálu. Namísto zdlouhavých návštěv obchodních center můžete vaše nákupy pořídit na pár kliknutí přes internet.

V roce 2022 se vám budou ještě hodit naši další průvodci:

* 3 tipy pro útulnější domov
* 7 neotřelých tipů, jak renovovat starý nábytek
* 8 jednoduchých tipů, jak ušetřit v domácnosti tisíce korun

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.