Menu

Očkování na COVID-19: Kam můžete po vakcíně vycestovat a za jakých podmínek?

Aktualizováno dne 1.6.2021

Jen těžko bychom hledali téma, které je v dnešní době tak často skloňované jako koronavirus a očkování na COVID-19. První potvrzené případy koronaviru v ČR se datují do března loňského roku a v prosinci roku 2020 do Česka dorazily první dávky vakcín proti koronaviru.

Očkování na COVID-19: Kam můžete po vakcíně vycestovat a za jakých podmínek?
10 minut čtení
Cestovní pojištění

Právě očkování na COVID-19 se stalo nadějí na návrat do běžného života a možnost začít opět cestovat bez omezení. Ke 12. 4. 2021 u nás bylo první dávkou vakcíny proti koronaviru naočkováno více než 1 300 000 lidí a dvě vakcíny už má za sebou přes 700 000 lidí. Absolvovali jste už očkování nebo jste nemoc prodělali a zajímá vás, kam můžete cestovat bez omezení? Čtěte dále a dozvíte se, do jakých zemí Evropy, Asie a Ameriky se můžete vypravit.

cestování

Cesty do Evropy

Vždy si před cestou ověřte aktuální podmínky vycestování do dané destinace. Určitě si nezapomeňte uzavřít cestovní pojištění, které bude pokrývat i případné onemocnění COVID-19. Ministerstvo zahraničních věcí České republiky také doporučuje, před cestou do zahraničí, registraci v systému DROZD.

Cesty do evropských zemí a zpět je možné rozdělit na cesty:

  • Bez omezení oběma směry
  • S omezením při návratu do ČR typu A: Při návratu do ČR v místě dovolené nutnost absolvovat antigenní (max. 24 hodin starý) nebo PCR test (max. 72 hodin starý). Zpět v ČR nutnost do 5 dnů absolvovat další PCR test, do té doby nutná je izolace.
  • S omezením při návratu do ČR typu B: Při návratu do ČR v místě dovolené nutnost absolvovat PCR test (max. 72 hodin starý). Zpět v ČR nutnost do 5 dnů absolvovat další PCR test, do té doby je nutná izolace.

Tip! Před cestou do zahraničí si nezapomeňte zařídit cestovní pojištění, díky kterému můžete předejít celé řadě komplikací. Cena cestovního pojištění se může u jednotlivých pojišťoven výrazně lišit. Online kalkulačka cestovního pojištění vám poskytne perfektní přehled o cenách, výši pojistného krytí a připojištění. Díky srovnání můžete ušetřit i tisíce korun.

Porovnej cestovní pojištění

cestování

Cesty po Evropě bez omezení oběma směry

Jedinou Evropskou zemí, která ještě v dubnu umožňovala cestování bez omezení oběma směry, tedy do dané země i zpět do ČR, byl Island. Tedy pro lidi s očkováním na COVID-19 uznaným Evropskou lékovou agenturou nebo cestovatelé po prodělané nemoci po předložení pozitivního PCR testu staršího než 14 dnů nebo testu protilátek na COVID-19. Aktualizace z 27.5.2021 říká, že při návratu do ČR je nutný test.

Před cestou na Island se vám bude hodit...

* Kdy jet na Island? Počasí a další informace, které potřebujete vědět
* Cestovní pojištění na Island od 7 Kč na den

PCR test

Cesty po Evropě s omezením při návratu do ČR typu A

Mezi země s omezením při návratu do ČR typu A patří k 27.5.2021:

  • Bulharsko
  • Dánsko
  • Litva
  • Polsko
  • Portugalsko (pouze ostrov Madeira)
  • Rumunsko
  • Slovinsko

Do těchto zemí mohou cestovat lidé, kteří absolvovali očkování nebo prodělali nemoc a předloží PCR test. Podmínky spojené s tím, jak starý musí PCR test být, se liší podle dané země a najdete je na webu Ministerstva zahraničních věcí České republiky (www.mzv.cz).

Před cestou do Chorvatska se vám bude hodit...

* Chorvatsko bez turistů? Zapomenutá místa, kde nepotkáte davy Čechů
* 10 × nejkrásnější pláže Chorvatska včetně tipů na ubytování u moře

očkování

Cesty do zahraničí s omezením při návratu do ČR typu B

Do jakých zemí s omezením při návratu do ČR typu B můžete cestovat? Také do těchto zemí můžete cestovat bez omezení, pokud jste absolvovali očkování na COVID-19.

  • Černá Hora
  • Chorvatsko
  • Moldavsko

V případě, že nejste očkovaní, ale prodělali jste nemoc, cestovat můžete do Černé Hory, Estonska a na Madeiru. Vstup bez omezení se nevztahuje na osoby s prodělanou nemocí COVID-19 v případě Moldavska a Polska. Více informací opět najdete na webu mzv.cz.

Cesty do Asie

Pokud jste očkovaní, můžete bez nutnosti předkládat negativní test cestovat do:

  • Gruzie
  • Maledivy
  • Tádžikistán

Při návratu do ČR musíte v místě dovolené absolvovat PCR test (max. 72 hodin starý) a nejpozději do pěti dnů po návratu do ČR absolvovat další PCR test.

Cesty do Ameriky

Co se týče Ameriky, s očkováním nebo po prodělání nemoci Covid-19 ve lhůtě 90 dnů před cestou můžete bez omezení cestovat do:

  • Bahamy
  • Belize
  • Ekvádor
  • Guatemala
  • Salvador

U cest zpět platí stejná pravidla jako v případě cest do Asie.

Věděli jste, že... si můžete zarezervovat ubytování v zahraničí přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět? Cashbacky na ubytování teď najdete na:

* Booking.com - 4 % z nákupu zpět
* Hotels.com - až 4 % z nákupu zpět
* Agoda.com - až 6 % z nákupu zpět

negativní test

Cestování s testem i bez

Pokud máte za sebou očkování na COVID-19 nebo jste nemoc prodělali, otevírá se vám řada zemí, které můžete navštívit bez omezení ve směru do dané země. U většiny z nich však musíte počítat s některými omezeními při návratu zpět do České republiky.

V případě, že jste nemoc ještě neprodělali nebo jste neabsolvovali očkování na Covid, i tak se můžete za hranice vydat. V řadě zemí totiž stále stačí PCR test, některé dokonce ani nevyžadují negativní test na koronavirus. Jedná se například o:

  • Albánie
  • Andorra
  • Severní Makedonie
  • Dominikánská republika
  • Kostarika
  • Jamajka
  • Mexiko

Ještě by vás mohly zajímat... naši další průvodci na téma koronavirus:

* Test na COVID-19: Kde se můžete nechat otestovat?
* Vakcína na koronavirus: Registrace a odpovědi na nejčastější otázky

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…