Menu

Láká vás povánoční výprodej? Pozor, ať vás prodejci nenapálí

27.11.2023

Povánoční výprodej a ostatně i předvánoční slevové akce typu Black Friday mnoho lidí využívá k výhodnému nákupu zboží. Je ale opravdu povánoční výprodej tak výhodný, jak se na první pohled zdá? Ne vždycky. Odborníci varují před tím, že řada obchodníků při slevových akcích využívá nekalé praktiky. Jak tedy během povánočního výprodeje nakoupit opravdu výhodně? 

Láká vás povánoční výprodej? Pozor, ať vás prodejci nenapálí
6 minut čtení
Vánoce

Povánoční výprodej v Česku 

Z průzkumů vyplývá, že zhruba polovina Čechů najde pod stromečkem obálku s penězi. Peníze, které dostali od Ježíška, pak často utratí právě během povánočních výprodejů. Slevové akce v internetových obchodech mnohdy začínají už den po Štědrém dni, tedy 25. prosince.

O jaké zboží je v povánočním výprodeji největší zájem? Podle údajů z roku 2022 v týdnech po Vánoci Češi nejčastěji nakupují vybavení do domácnosti nebo drobnou elekroniku.

Češi nedají kromě povánočních výprodejů dopustit ani na akci Black Friday

Obchodníci zaznamenávají zvýšený zájem zákazníků nejen během povánočního výprodeje, ale také u předvánočních slevových akcí. Tou nejznámější z nich je bezesporu akce Black Friday, která v roce 2023 připadá na 24. listopadu.

Akce Black Friday byla původně jednodenní akcí, dnes však není výjimkou, že trvá i několik dní nebo týdnů. Během této akce celosvětově roste prodej o 663 % a tuto slevovou akci využívá zhruba 67 % Čechů.

povánoční výprodej 

Povánoční výprodej: Na co si dát pozor?

Slevy až 80 %, totální výprodej, likvidace skladu… To jsou některá z neodolatelných hesel povánočních výprodejů, na která můžete narazit jak na e-shopech, tak i v kamenných prodejnách. Často však zjistíte, že nabídka obchodníků vlastně až tak lákavá není. Deklarované slevy totiž mnohdy slevami vůbec nejsou. S jakými nekalými praktikami se můžete setkat? 

  • Někteří prodejci slůvko sleva používají jen jako reklamní trik a cenu výrobku vlastně vůbec nesníží. 
  • Bohužel není výjimkou ani to, že některé obchody na čas ceny produktů zvýší, aby produkty po Vánocích mohly prodávat za původní cenu, a tento rozdíl vydávají za lákavou slevu. Tato podvodná praktika je sice v rozporu se zákonem, ale stále se s ní můžete setkat. 
  • Častým lákadlem jsou i slevy, které jsou spojeny se slovem až – tedy slevy až 50 %, až 80 % apod. V reálu však zjistíte, že se 80% sleva vztahuje pouze na několik nebo dokonce jen na jeden ne příliš atraktivní produkt a slevy na zbylé produkty jsou velmi malé.  

Tip! Při nákupu v kamenných obchodech můžete narazit i na to, že cena u pokladny neodpovídá ceně uvedené na zboží. Vždy si proto zkontrolujte, kolik platíte. Ušetřete i díky slevovým kupónům. Stačí si vybrat eshop, kde nakoupíte, při placení vložit slevový kód a ihned uvidíte pokles ceny. 

povánoční výprodej

Povánoční výprodej: Jak je to se zárukou na zlevněné zboží? 

V případě některých e-shopů se můžete setkat s tvrzením, že se na zlevněné zboží nevztahuje záruka nebo že je záruka omezená. Znamená to tedy, že skutečně nemáte právo zlevněné zboží reklamovat? Ne.

I na zboží zakoupené ve slevě platí zákonná záruka 24 měsíců. Existuje ale výjimka, kterou je zakoupení zboží, které je zlevněné kvůli určité vadě. Pro tuto vadu pak zboží reklamovat nejde, na všechny ostatní vady zboží se ale záruka vztahuje. 

Tipy, jak po Vánocích na zboží opravdu ušetřit

I když se během slevových akcí můžete setkat s celou řadou nabídek, které jsou výhodné pouze zdánlivě, najdete i takové, jež se vážně vyplatí. Přinášíme vám několik tipů na to, jak po Vánocích nakoupit tak, abyste měli radost vy i vaše peněženka. 

  • Srovnejte si ceny zboží: Před tím, než zboží se slevou zakoupíte, ujistěte se, že je jeho cena výhodná tím, že cenu zboží u daného obchodu srovnáte s jinými obchody, například na Heuréce.
  • Sledujte vývoj cen: Pokud máte zájem o konkrétní zboží, před Vánocemi se podívejte na to, za kolik se zboží prodává. Po Vánocích tak budete vědět, jestli je sleva opravdu reálná.

Tip! Skvělým způsobem, jak na nákupech ušetřit, a to během celého roku, je cashback, díky kterému můžete získat několik procent z utracených peněz nazpět.

Nakupujte levněji s cashbackem

Vánoční výprodej může být příslibem výhodných nákupů, ale může také skončit rozčarováním. Před tím, než se tedy do nákupů pustíte, ověřte si, zda jsou slevy opravdu reálné a cena za zboží je výhodná.

Mohlo by vás zajímat

nákupy online
Milujete nákupy online? Jak ušetřit v Lidlu, Mallu, Notinu a dalších eshopech?
20.11.2023

Jak ušetřit při nákupu online? Získejte více za své peníze pomocí cashbacku, věrnostních programů a exkluzivních nabídek v populárních eshopech.

investiční aplikace
Online investice: Kde zhodnotit peníze pár kliky?
31.8.2022

Chcete rychle a jednoduše zhodnotit své volné finanční prostředky bez toho, abyste vycházeli z domu? Pak jsou pro vás těmi pravými online investice, které umožňují investovat odkudkoliv prostřednictvím počítače nebo třeba mobilního telefonu.

protiinflační dluhopisy
Kde koupit protiinflační dluhopisy?
25.8.2022

Nechat ležet peníze na běžném účtu, nebo je investovat? Velká část Čechů se přiklání k investování a jedním z nejoblíbenějších investičních nástrojů jsou dluhopisy. V souvislosti s dluhopisy si mnozí pokládají otázku, kde koupit protiinflační dluhopisy.

investice
Spoření vs. investice: Jakou variantu zvolit?
23.8.2022

Vzhledem k rekordní výši inflace nemalé procento Čechů uvažuje nad tím, jak zhodnotit své volné finanční prostředky. Nabízí se možnost spoření nebo investice. Pro jakou variantu se ale rozhodnout a co všechno vzít při rozhodování v potaz?