Menu

Půjčky od soukromých osob: Jsou výhodnější než od bank?

2.9.2022

Potřebujete si půjčit peníze a uvažujete nad tím, kde si je půjčit co možná nejvýhodněji? Kromě půjček od bank se nabízejí také půjčky od soukromých osob. Pro kterou z těchto variant se tedy rozhodnout?

Půjčky od soukromých osob: Jsou výhodnější než od bank?
8 minut čtení
Půjčky

Průzkum, který proběhl v loňském roce, ukázal, že s nějakým typem půjčky má zkušenost 8 z 10 Čechů a celkový objem úvěrů českých domácností v polovině roku 2021 dosáhl takřka 2 bilionů korun, z toho 1 519 miliard korun tvořily úvěry na bydlení a 272 miliard úvěry na spotřebu. Aktuálně nějakou půjčku splácí 43 % Čechů, nejčastěji si Češi půjčují peníze na pořízení auta nebo motorky či na spotřební elektroniku. My jsme se podívali na otázku, zda se více vyplatí půjčky od bank, nebo půjčky od soukromých osob a přinášíme na ní odpověď.

online půjčka

Kde si Češi nejčastěji půjčují peníze?

Podle průzkumu České bankovní asociace z roku 2021 si téměř dvě třetiny Čechů, kteří momentálně splácí půjčku, tuto půjčku vzali z důvodu nedostatku hotovosti a pětina z nich si půjčku vzala, protože nechtěla čekat, až si daný obnos našetří. A kde si lidé půjčují peníze nejčastěji? Na prvním místě se umístily půjčky od bank, které uvedlo 56 % oslovených, necelá třetina se rozhodla pro půjčku od splátkové společnosti nebo rodiny a známých. Důvodem, proč si lidé půjčují jinde než u banky, je zejména rychlejší a jednodušší vyřízení nebo nižší úrok.

Tip! Nevíte, která banka nabízí teď nejlepší podmínky ke své půjčce? Vyzkoušejte náš nezávislý porovnávač a obratem to zjistěte:

Najděte nejlepší půjčku

banka

Půjčky od banky

Jak už jsme uvedli výše, lidé si nejčastěji peníze půjčují u bank. Mezi nesporné výhody půjček od bank patří bezesporu pocit jistoty a bezpečí, možnost půjčit si i vyšší částky peněz a velké rozpětí doby, po kterou můžete půjčku splácet, díky možnosti rozložit si splátky do delšího časového období, nebude rozpočet vaší domácnosti tolik zatížený. Plusem je i nižší riziko neschopnosti splácet a mnohdy i relativně nízké úrokové sazby.

Jaké jsou nevýhody půjčky od banky?

Asi největší nevýhodou půjček od bank je skutečnost, že jsou spojeny s přísnými podmínkami pro získání půjčky a také s poměrně zdlouhavým a náročným schvalovacím procesem, který nemusí mít vždy jasný výsledek. Někteří mohou nevýhodu spatřovat i v nutnosti mít běžný účet u konkrétní banky a některé půjčky jsou navíc spojeny s poplatky za vedení a vyřízení půjčky.

Co musíte splnit, abyste dostali půjčku od banky?

Výše jsme uvedli, že abyste získali půjčku u banky, musíte splnit několik podmínek. Pokud byste některou z podmínek, které většina bank vyžaduje, nesplnili, pravděpodobně by vám banka žádost zamítla. O jaké podmínky se tedy jedná?

  • jste plnoletí a máte bydliště nebo trvalý pobyt na území ČR
  • nemáte negativní záznam v registrech
  • můžete doložit pravidelný a dostatečný příjem
  • máte dobrou finanční minulost a bonitu

přátelé

Půjčky od soukromých osob

Kromě půjček od bank se můžete rozhodnout i pro půjčky od soukromých osob. Ty využívají především ti, kterým nevyhovují nastavené podmínky bankovních a nebankovních půjček nebo nesplnili všechny podmínky k tomu, aby mohli získat půjčku od banky. Půjčky od soukromých osob můžeme rozdělit do dvou kategorií, a sice na půjčky od soukromníků nebo takzvané peer-to-peer půjčky, tedy půjčky, kdy lidé půjčují peníze lidem.

Jaké jsou výhody půjček od soukromých osob?

Půjčka od soukromých osob je podobně jako půjčka od banky spojena s několika výhodami. V první řadě se jedná o to, že půjčku získáte bez zdlouhavého papírování a na peníze nemusíte čekat. Výhodou je i to, že v případě půjček od soukromých osob nemusí být problém negativní záznam v rejstřících a také možnost výplaty peněz v hotovosti nebo na účet. Půjčku je mnohdy možné sjednat i online a není nutné prokazovat příjmy nebo účel úvěru.

Nevýhody půjček od soukromých osob

V případě půjček od soukromých osob je na místě být obezřetný, vzhledem k tomu, že některé půjčky od soukromých osob nejsou pod dohledem ČNB a nejsou upraveny zákonem o spotřebitelském úvěru, takže se na zájemce o půjčku nevztahuje odpovídající právní ochrana. Nevýhodou je i kratší splatnost půjčky a v mnoha případech i vyšší úroky než u bank. Půjčky od soukromých osob jsou také často spojeny s komplikovanými smlouvami, takže vždy doporučujeme si smlouvu dobře přečíst, aby vás například zpoždění se splátkou nestálo veškerý váš majetek.

otec a syn

Půjčky v rodině

Půjčky v rodině jsou obyčejně první variantou pro ty, kteří si potřebují poprvé půjčit nějakou menší částku. Jejich velkou výhodou je bezesporu bezúročnost, ale mohou se u nich objevit i velké problémy. Na toto téma jsme pro vás sepsali podrobný článek zde.

Jsou výhodnější půjčky od soukromých osob, nebo půjčky od banky? Odpověď na tuto otázku není jednoznačná, protože se odpověď odvíjí zejména od toho, co od půjčky očekáváte. Pokud potřebujete půjčku okamžitě a nechcete prokazovat příjmy, pravděpodobně vás zaujme spíše půjčka od soukromých osob. V případě, že chcete vsadit na jistotu a hledáte nižší úrok, v řadě případů se vám vyplatí spíše půjčka od banky.

Tip! V případě, že se vám nedostavá peněz před výplatou, pomůže vám kreditní karta. Bezúročné období si u těch nejlepších můžete užít i na 55 dní. Však se sami přesvedčte:

srovnávač kreditních karet

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

povánoční výprodej
Láká vás povánoční výprodej? Pozor, ať vás prodejci nenapálí
27.11.2023

Povánoční výprodej a ostatně i předvánoční slevové akce typu Black Friday mnoho lidí využívá k výhodnému nákupu zboží. Je ale opravdu povánoční výprodej tak výhodný, jak se na první pohled zdá? Ne vždycky. Odborníci varují před tím, že řada obchodníků při…

black friday
Black Friday právě začíná. 15 e-shopů, kde ušetříte až 70 % z ceny
24.11.2023

Video, na kterém se lidé vystrkují ze vstupních dveří do obchodu jen proto, aby byli uvnitř první. Žduchání, dokonce i rány pěstí o televizi v obchodě. Fronta do obchodu přes celou ulici. I to jsou záběry z Black Friday.

tablet
Od kolika let dětem pořídit tablet? Jak často jim ho dovolit? Tipy na edukativní aplikace nejen pro školy
15.11.2023

Vstupujeme do éry, kdy se digitální technologie stávají nedílnou součástí života každého z nás. Tablet pro děti je proto často diskutovaným tématem. A s tím přichází otázka: Jaký vliv mají tablety na vývoj našich dětí? Někteří rodiče jsou zastánci…