Menu

Vůz na seno: Kolik stojí? Kde ho koupit? A další zajímavé informace.

Aktualizováno dne 28.4.2022

Chcete si usnadnit zahradničení, odvoz posekané trávy a přebytků ze zahrady na kompost? Nebo jste si založili menší farmu se zvířaty a potřebujete převážet krmení, seno, nářadí, nebo cokoliv dalšího? Pořiďte si vůz na seno.

Vůz na seno: Kolik stojí? Kde ho koupit? A další zajímavé informace.
9 minut čtení
Povinné ručení

Pryč jsou doby, kdy se jako vozík používalo cokoliv s koly, co šlo zapojit za automobil. Dnes už bez registrační značky a povinného ručení na cesty vyjet nesmíte. Vůz na seno může být dobrý pomocník, pokud si správně vyberete. S naším přehledem zjistíte, jaké jsou možnosti při výběru vozíků, co vyřídit, než vyjedete a jaký potřebujete řidičák. Vůz na seno můžete koupit za cenu přes deset tisíc. Při speciálních požadavcích se dostanete klidně i nad sto tisíc.

vůz na seno

Jaký vůz na seno?

Vozíky vhodné na převoz sena můžeme rozdělit do dvou základních kategorií. U nebržděného vozíku se vozík zpomaluje silou tažného vozidla. Bržděný vozík má vlastní brzdy, které usnadňují práci tažnému vozidlu. Je proto vhodné používat bržděný vozík na převážení těžších nákladů. Bržděný vozík také lépe zvládá jízdu ve sněhu a náledí. Má zabudovaná brzdná lanka, která je potřeba čas od času promazat a zkontrolovat.

Nebržděný vozík je levnější a nevyžaduje žádnou zvláštní údržbu. Jako vůz na seno dostačuje právě nebržděný vozík z řady hobby.

Vozíky pro přepravu stavebních materiálů už spadají do střední třídy a bývají vyrobené z kvalitních a odolných materiálů. Vozíky s potřebným celním příslušenstvím ideální na dlouhé cesty patří do řady profi. Kromě toho se prodávají vozíky, které splňují speciální potřeby - např. na převoz automobilů, lodí, zvířat.

Pro vůz na seno volte vozík, který je sklopný. Ten vám podstatně urychlí nakládku i vykládku a bude se snáze vymetat. Čekejte ale vyšší cenu než u klasického hobby produktu.

vůz na seno

Kolik stojí vůz na seno?

Ceny vozíků na seno začínají již od 15 000 Kč a mohou se vyšplhat až na 50 000 Kč. Je už jen na vás, kolik chcete nebo můžete reálně investovat. My jsme si pro vás připravili přehled, abychom vám usnadnili výběr.

Typ vozu Maximální celková hmotnost Cena
Nebržděný přívěs s plechovou bočnicí až 35 cm 750 kg 15 000-20 000 Kč
Nebržděný přívěs s plechovou bočnicí až 35 cm, sklopný 750 kg 23 000 Kč
Nebržděný přívěs s otevíracím předním čelem 750 kg 19 000 Kč
Bržděný přívěs s pevným čelem 750 kg 32 000 Kč
Bržděný přívěs s pevným čelem 1 000 kg 32 000 Kč
Nebržděný přívěs s vyššími bočnicemi 123 cm a zadní nájezdovou rampou 750 kg 30 000 Kč
Bržděný přívěs s vyššími bočnicemi 123 cm a zadní nájezdovou rampou 1 000 kg 50 000 Kč

Tip! Potřebujete si na nový vůz na seno půjčit? Nejdříve doporučujeme porovnat aktuální nabídky bank a dalších finančních institucí, abyste se ujistitli, že si skutečně vyberete tu nejlepší.
Najděte nejvýhodnější půjčku

sekání trávy

Kde koupit vůz na seno?

Vozíky za automobil byste měli nakupovat výhradně od známých značek. Mezi nimi najdete dokonce i české výrobce, např. VEZEKO nebo Agados. Za zmínku stojí určitě i rakouský Pongratz. Vozíky těchto značek jsou kvalitní, je možné je koupit i z druhé ruky. Vybírajete ale i v tomto případě ověřené prodejce ojetých vozidel.

Pro vůz na seno budete potřebovat také tažné zařízení na vašem automobilu. Tažné zařízení může být pevné, ale můžete pořídit i odnímatelné tažné zařízení. To zapojíte k autu jen na dobu, kdy budete chtít připojit vozík. Vždy dbejte na to, aby tato zařízení měla certifikaci.

Se zakoupeným přívěsným vozíkem musíte projít evidenční kontrolou na stanici technické kontroly. Budete potřebovat velký a malý technický průkaz a kupní smlouvu. Na přívěsný vozík musíte mít sjednané povinné ručení. Se všemi těmito náležitostmi ještě musíte na registr vozidel, kde obdržíte státní poznávací značku.

Registrační značka stojí 500 Kč na vozík do 750 kg. Na vozík nad 750 kg stojí nová značka 750 Kč.

Tip! Nechcete na povinném ručení platit více než musíte? Tak si ho s námi porovnejte. Naši specialisté vám rádi poradí s výběrem toho nejvhodnějšího právě pro vás.
Porovnej povinná ručení

traktorista

Potřebujete na vozík řidičské oprávnění?

Pro stanovení, jaký potřebujete řidičák na vůz na seno, rozhoduje nejvyšší povolená hmotnost vašeho vozidla.

S řidičským průkazem skupiny B si vystačíte, pokud nejvyšší povolená hmotnost nepřevyšuje 3 500 kilogramů a vůz je určený pro přepravu maximálně 8 osob kromě řidiče a zároveň:

  • přípojné vozidlo má nejvyšší povolenou hmotnost 750 kg,
  • přípojné vozidlo převyšuje 750 kg, ale nejvyšší povolená hmotnost jízdní soupravy nepřevyšuje 3 500 kg.

Pokud přípojné vozidlo převyšuje 750 kg a nejvyšší hmotnost soupravy převyšuje 3 500 kg, ale zároveň nepřevyšuje 4 250 kg, budete potřebovat řidičské oprávnění skupiny B rozšířené na skupinu B96.

Přívěs až do maximální hmotnosti 3 500 kg smíte řídit za osobním automobilem s průkazy skupiny B a zároveň E.

Náklad na vozík upevňujte opravdu pevně. Přívěsný vozík můžete opatřit plachtou, aby vám z vozíku neodlétávaly drobné lehké věci. Při výběru nezapomeňte vzít v úvahu i výkon vašeho automobilu a maximální hmotnost vozíku. S vyšší hmotností se neobejdete bez rozšíření řidičáku.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…