Menu

5 tipů, jak vybrat cestovní pojištění pro vaši dovolenou a nenaletět

14.6.2023

Ať už se chystáte na dovolenou v jakémkoliv koutě světa, měli byste si dobře zkontrolovat, zda máte sbalené nejen všechny potřebné doklady, ale také zda máte sjednané cestovní pojištění.

5 tipů, jak vybrat cestovní pojištění pro vaši dovolenou a nenaletět
9 minut čtení
Cestovní pojištění

Cestování do zahraničí bez cestovního pojištění je totiž vždy tak trošku hazard, protože nikdy nemůžete předem odhadnout, co se stane. Jak vybrat cestovní pojištění?

Proč neodjíždět na dovolenou bez cestovního pojištění?

Čeká vás v blízké době dovolená? Pak si asi přejete, abyste si ji užili na maximum a bez starostí. Velké starosti vám však může na dovolené přinést nemoc nebo úraz, který není možné dopředu předvídat, obzvláště pokud nemáte sjednané cestovní pojištění.

Jak vybrat cestovní pojištění? Na průkaz pojištěnce nespoléhejte

Bez cestovního pojištění by se vám mohla částka za ošetření v cizině výrazně prodražit, klidně i na desetitisíce až statisíce korun. Spoléhat se přitom nevyplatí ani na Evropský průkaz zdravotního pojištění. Ten totiž neposkytuje takovou míru ochrany, která je spojená i se základním cestovním pojištěním.

Sjednání cestovního pojištění ze zahraničí

Pokud jste na dovolené v zahraničí a uvědomili jste si, že jste si zapomněli sjednat cestovní pojištění, možná si teď říkáte něco jako: Když už jsme v zahraničí, tak už si cestovní pojištění sjednat nemůžu. Je to ale pravda? Není. I v případě, že si cestovní pojištění zapomenete sjednat před odjezdem, můžete si ho sjednat během několika minut online přímo ze zahraničí. Dejte si ale pozor na to, že pojištění ze zahraničí neumožňují sjednat všechny pojišťovny nebo se na takovéto pojištění mohou vztahovat speciální podmínky, jako je třeba odklad pojištění. Co to znamená? Že bude pojištění odloženo o den nebo více dní od jeho počátku nebo sjednání.

Rada! Chcete ušetřit na ubytování? Využijte předčasné rezervace a získejte peníze zpět na Booking.com. Neponechávejte to na poslední okamžik a zajistěte si své ubytování včas.

plán cesty dovolené

Jak vybrat cestovní pojištění podle 5 parametrů?

Cestovní pojištění si můžete sjednat hned u několika pojišťoven. Pojištění se u daných pojišťoven však nemusí lišit pouze cenou, ale také například pojistnými podmínkami nebo výší limitů. Pojďme se tedy podívat na to, na základě čeho vybrat cestovní pojištění tak, aby vás na dovolené dostatečně chránilo, a zároveň jste za něj nepřepláceli příliš mnoho peněz.

1.     Cena

Cena pojištění je jedním z prvních parametrů, které lidé berou při výběru v potaz. Nemělo by se ale jednat o jediný faktor, protože opravdu neplatí, že to nejlevnější pojištění je automaticky nejvýhodnější. Cenu cestovního pojištění ovlivňuje zejména cíl a typ cesty, počet dní, rozsah rizik, výše pojistných limitů a sjednaná připojištění.

2.     Rizika, která pojištění pokrývá

Výběr cestovního pojištění by se měl odvíjet od toho, co od něj čekáte, jinými slovy, jaká rizika chcete, aby pojištění pokrylo. Základem je pojištění léčebných výloh, ze kterého je většinou hrazeno ambulantní lékařské ošetření, předepsané léky, hospitalizace, lékařsky neodkladné operace, převoz nemocného do ČR apod. Součástí většiny cestovních pojištění jsou asistenční služby, ideálně volte takové pojištění, které je spojeno s asistenční službou v českém jazyce 24/7.

3.     Výše pojistných limitů

Při sjednávání pojištění je důležitým údajem výše pojistných limitů, tedy maximální stanovené částky, jež by vám pojišťovna vyplatila v případě pojistné události. Limity pojistného plnění by se měly odvíjet od toho, kam cestujete i jaké aktivity plánujete v zahraničí podnikat (adrenalinové sporty apod.).

4.     Možnosti připojištění

Většina pojišťoven nabízí několik možností připojištění k cestovnímu pojištění, které vám můžou v řadě případů přijít vhod. Jedná se například o:

5.     Výluky z pojištění

Před tím, než pojištění sjednáte, vždy si dobře pročtěte smluvní podmínky. Cestovní pojištění totiž bývá spojené s výlukami z pojištění. Jedná se o situace, kdy vám pojišťovna neposkytne plnění i přesto, že dojde k pojistné události, nejčastěji z důvodu toho, že v průběhu pojistné události figuroval alkohol nebo jiné omamné látky či v případě chronických onemocnění existujících v době pojištění apod.

Tip! Výběr cestovního pojištění je klíčovým krokem při plánování dovolené. S naším srovnávačem cestovního pojištění najdete nejlepší možnou ochranu pro vaše dobrodružství. Užijte si svou dovolenou bez stresu a s jistotou, že jste v bezpečí.

Najděte si nejvýhodnější cestovko na dovolenou

dovolená pro seniory

Jak vybrat cestovní pojištění? Vsaďte na internetové srovnávače

Z výše uvedených odstavců vyplývá, že by mělo hrát při výběru cestovního pojištění roli hned několik faktorů. Jak jednotlivé nabídky cestovních pojišťoven co nejrychleji srovnat? Využijte internetový srovnávač pojištění, který vám pomůže zvolit nejvýhodnější pojistku na míru vašim potřebám.

Jak vybrat cestovní pojištění na vaši dovolenou nebo na pracovní cestu v zahraničí? Nevybírejte jen podle ceny, ale také podle rizik, která pojištění kryje, limitů pojistného plnění, možností připojištění a výluk z pojištění.

Ještě by se vám mohly hodit... naše další cestovatelské tipy:

Arménie: Cestovatelský průvodce pro malé i velké dobrodruhy
Irsko: země zelených luk, piva a leprikónů. Jak si užít ostrov jako místní obyvatelé?
10 důvodů, proč je Portugalsko ideální destinací pro vaši dovolenou

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…