Menu

Pojištění stavby domu: Co všechno obsahuje?

1.3.2023

Stavba domu je bezesporu finančně náročným obdobím, v některých případech se však může ještě prodražit, například ve chvíli, kdy dojde ke krádeži stavebního materiálu z nehlídaného pozemku. Jak se proti krádeži materiálu nebo techniky a dalším rizikům chránit? Odpovědí je pojištění stavby domu. Na co všechno se toto pojištění vztahuje a na co si dát při jeho sjednávání pozor?

Pojištění stavby domu: Co všechno obsahuje?
7 minut čtení
Pojištění majetku

Proč se vyplatí mít pojištění stavby domu?

Ze statistik vychází, že pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti má sjednané zhruba polovina Čechů, méně časté je pak pojištění stavby domu, které se ale v mnoha případech vyplatí, rizik, jež jsou spojená se stavbou domu, je totiž celá řada. Kromě krádeže stavebního materiálu se může jednat například o pád stromu na rozestavěnou stavbu nebo třeba povodně, které stavbu poškodí. Pokud byste v těchto případech pojištění sjednané neměli, mohlo by vám to stát spoustu peněz.

hrubá stavba domu

Kdy pojištění stavby sjednat?

Ideální je pojištění stavby sjednat ještě před tím, než zahájíte stavební práce, některé pojišťovny vám však hrubou stavbu nepojistí dříve, než budete mít hotovou základovou desku nebo základy. Abyste částku nemuseli v různých fázích stavby měnit, je možné stavbu pojistit na úroveň její budoucí hodnoty po kolaudaci nemovitosti. Pro určení místa adresy pojištěné rozestavěné stavby stačí parcelní číslo.

Tip! Pojištění stavby domu je důležité pro ochranu majetku v případě poškození nebo zničení domu například požárem, povodní či vichřicí. Pojištění vám také pokryje náklady na opravy v případě vzniku škod a nahradí vám finanční ztrátu např. z důvodu krádeže. Srovnejte si nabídky pojišťoven jedním klikem: 

Najděte nejvýhodnější pojištění stavby

Na co všechno se vztahuje pojištění stavby domu?

Rozsah pojištění závisí na tom, co všechno si necháte pojistit a jaká rizika budou v pojistce zahrnuta. Kromě samotné rozestavěné stavby si můžete nechat pojistit také stavební materiál nebo zařízení staveniště, jako je například kontejner či stavební buňka. Součástí pojištění může být i vedlejší stavba, například v podobě stodoly, bazénu či studny. V případě škod velkého rozsahu nabízejí pojišťovny i kompenzaci za nemajetkovou neboli psychickou újmu, a to až do výše 50.000 Kč.

pojištění stavby

Jaká rizika je možné v rámci pojištění stavby domu zvolit?

Pokud se rozhodnete pojistit stavbu domu, je dobré si promyslet, jaká rizika zvolit tak, abyste stavbu co nejlépe ochránili. Volba rizik by se měla odvíjet od toho, v jaké lokalitě nemovitost stavíte, u staveb v blízkosti vodního toku se například doporučuje pojištění před povodněmi apod. Jaká další rizika můžete zvolit?

  • přírodní živly, jako je povodeň, záplava, úder blesku, zemětřesení pád stromu apod.
  • odcizení a vandalismus
  • požár
  • poškození stavby vodou z kanalizačního či vodovodního potrubí
  • poškození skel a okenic
  • poškození fasády (například posprejováním)

Jste teprve na začátku stavby domu? Přečte si náš článek, jak vyřídit stavební povolení.

Jaká je cena pojistného u rozestavěné stavby?

Výše částky, kterou ročně za pojištění stavby domu zaplatíte, se odvíjí hned od několika parametrů, ať už se jedná o zvolenou pojišťovnu, u které sjednáte pojistku, rizika, na která se pojištění sjednává, předpokládanou konečnou hodnotu stavby, velikost zastavěné plochy a podlaží nebo výši spoluúčasti. Obvykle se cena pohybuje okolo několika tisíc korun ročně.

interiér domu

Na co si dát při pojištění stavby pozor?

Pokud se rozhodnete pojištění sjednat, vždy si dobře pročtěte smlouvu. Pojišťovny zpravidla vyžadují, aby byla stavba dostatečně zabezpečená (např. oplocení, zámky a pravidelná kontrola), jinak vám pojistnou událost nevyplatí. Některé pojišťovny ale pojistí i takzvanou prostou krádež, znamená to, že krádež materiálu do určitého limitu pojišťovna zaplatí i přesto, že pozemek není oplocený.

Pojištění stavby domu se může vztahovat jak na samotnou stavbu, tak i stavební materiál nebo vedlejší stavby. Rozestavěnou stavbu je možné pojistit například proti krádeži a vandalismu nebo proti přírodním živlům. Poté, co dostavěnou nemovitost zkolaudujete, doporučujeme si sjednat pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti.

Tip! Stojíte před rozhodnutím, zda se pustit do stavění domu? Řešíte financování? Podívejte se nezávazně na porovnání hypoték s aktuálními podmínkami:

Porovnej si nabídku hypoték

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.