Menu

Půjčka na bydlení: Vše, co chcete a potřebujete vědět

Aktualizováno dne 25.5.2021

V současné době existuje řada způsobů, jak získat půjčku na bydlení. Poradíme vám, jak postupovat.

Půjčka na bydlení: Vše, co chcete a potřebujete vědět
6 minut čtení
Hypotéky

Chcete bydlet ve vlastním a přemýšlíte, jak tohoto cíle dosáhnout? Připravili jsme pro vás důležitý přehled informací o půjčkách na bydlení, včetně podmínek, jak na ně dosáhnout.

půjčka na bydlení

Co zahrnuje půjčka na bydlení?

Půjčce na bydlení se také říká hypoteční úvěr, případně jen hypotéka. Jedná se tedy o půjčku, ve které je daná nemovitost zároveň zástavou pro případ neschopnosti ji splatit. Když úvěr není dlužník schopen splatit, banka (nebo jiná instituce) mu nemovitost zabaví a použije ji k pokrytí nákladů půjčky.

Co říká zákon... Zmíněná půjčka na bydlení je podle § 28 odst. 3 zákona o dluhopisech č. 190/2004 Sb.: „Hypoteční úvěr je úvěr, jehož splacení včetně příslušenství je zajištěno zástavním právem k nemovitosti, i rozestavěné. Úvěr se považuje za hypoteční úvěr dnem vzniku právních účinků zástavního práva.“

Co musíte splňovat, abyste o půjčku na bydlení mohli zažádat?

Pro to, abyste mohli žádat o hypotéku, musíte být občanem České republiky nebo cizinec s dlouhodobým či trvalým pobytem na území ČR. Banka bude posuzovat před zapůjčením peněz, jestli jste schopni půjčku splácet. Podle výše vaší výplaty, typu pracovního poměru a dalších faktorů se určí, jaká maximální půjčka na bydlení je pro vás dosažitelná, abyste nežili na hranici chudoby.

Banky od zaměstnanců vyžadují potvrzení příjmu ze zaměstnání (vystaví je vám na mzdovém oddělení), podnikatelé pak prokazují svůj příjem posledním daňovým přiznáním. Přesné podmínky se mohou u jednotlivých bank lišit.

Kolik si můžete na bydlení půjčit?

Půjčka na bydlení se běžně poskytuje na 80 % hodnoty nemovitosti, zbývající částku budete muset mít ve vlastních úsporách, případně budete moci zastavit jinou nemovitost. Zastavená nemovitost také může zvednout hodnotu úvěru, na který budete moci dosáhnout. Jako první se následně vyplácí původní zástava a teprve poté se přechází ke splácení vlastní půjčky.

Tip! Vyzkoušejte naši hypoteční kalkulačku. Je zdarma a do minuty v ní zjistíte, která banka vám na bydlení půjčí za nejvýhodnějších podmínek:

Najděte nejvýhodnější hypotéku

půjčka pro mladé

Půjčka na bydlení pro mladé

Půjčka na bydlení pro mladé je státní půjčka na bydlení, která nabízí možnost od státu získat až 2 miliony korun na stavbu domu, 1,2 milionu na koupi bytu nebo 300 tisíc na rekonstrukci. O tento úvěr můžete požádat pokud jste sezdaný nebo registrovaný pár a alespoň jeden z vás nedosáhl věku 36 let. Na tuto půjčku dosáhnete i pokud nejste právně spojení, ale staráte se o dítě do 15 let a oba žadatelé nedosáhli věku 36 let.

Pro více informací o státní půjčce na bydlení doporučujeme prostudovat web Ministerstva pro místní rozvoj.

půjčka na bydlení

Tipy, jak si půjčku na bydlení usnadnit

Předčasné splacení

Pokud již nechcete platit úroky bance a máte dostatek financí na zaplacení zbytku hypotéky, můžete využít zákonného předčasného splacení. Až do výše 25 % hypotéky je předčasné splacení zdarma, nad větší část si často banky účtují poplatky.

Tip! Detaily k předčasnému splacení najdete v našem průvodci: Kde vás (ne)potrestají za předčasné splacení hypotéky nebo půjčky?

Refinancování půjčky

Refinancování půjčky na bydlení probíhá u konkurenčních institucí, než je ta u které máte půjčku uzavřenou. Je třeba na ně však myslet včas, ideálně před koncem fixace. Konkurenční instituce vám může nabídnout výhodnější úrok, případně další bonusy.

Tip! V našem porovnávači jednoduše najdete, která banka vám dá nejlepší podmínky při refinancování hypotéky. Zkuste to! Do minuty srovnáte nabídky 10ti bank:
Porovnej nabídky bank

Než se rozhodnete půjčit si větší finanční obnos na vlastní bydlení, pořádně si tuto variantu rozmyslete. Jedná se o závazek často na dlouhá léta dopředu.

Mohlo by vás zajímat

výpočet hypotéky
Jak na výpočet hypotéky? Maximální částka, kolik můžu dostat, výše úroku, podmínky pro zaměstnance a OSVČ
31.5.2023

Chcete vlastní bydlení a je vám přitom jasné, že se bez hypotéky neobejdete. Vyzkoušejte si výpočet hypotéky v klidu doma a ujasněte si základní pojmy ještě dříve, než se vydáte do banky žádat o úvěr.

hypotéka bez úspor
Hypotéka bez úspor: mýtus nebo realita?
29.5.2023

Bydlení ve vlastním je sen pro mnoho z nás. Současná inflace smrskává naše úspory, ceny nemovitostí míří nahoru a bydlení se stává hůře dosažitelné. Proto se stále více diskutuje hypotéka bez úspor. Je něco takového možné, nebo jde jen o nedosažitelnou…

uplatnění úroků z hypotéky
Kdo má nárok na uplatnění úroků z hypotéky?
24.5.2023

Úvěry, hypotéka. Položky, které na výpisech z účtu nemá rád téměř nikdo. V jednom směru nám život usnadňují, na druhou stranu představují obvykle dlouhodobý závazek. Přitom v obou případech jde dopady těchto výdajových položek zmírnit. Jde o uplatnění…

jak dlouho trvá vyřízení hypotéky
Jak dlouho trvá vyřízení hypotéky? Co celý proces urychlí?
22.5.2023

O sjednání hypotéky podle posledních průzkumů aktuálně uvažuje 13 % Čechů. Chcete si vyřídit hypotéku i vy a být tak zase o krok blíž vysněnému bydlení? Pak vás možná zajímá odpověď na otázku, jak dlouho trvá vyřízení hypotéky.