Menu

Jak se zbavit dluhu a uzdravit svůj peněžní rozpočet?

Aktualizováno dne 25.1.2021

Připadáte si jako krotitel šelem, který se snaží ukočírovat nemalé množství svých úvěrů, které na vás pokaždé vybafnou s neúprosnými termíny splatnosti? Zjistěte, jak se zbavit dluhu a začít žít opět svobodně.

Jak se zbavit dluhu a uzdravit svůj peněžní rozpočet?
10 minut čtení
Půjčky

Přes polovina českých občanů má zkušenosti s nějakým typem spotřebitelské půjčky. Pokud vám neustálé hlídání termínů splatnosti u půjček znepříjemňuje život, možná je načase učinit jejich splácení jednodušší, nebo se dluhu zbavit úplně.

konsolidace půjček

Jak se zbavit dluhů pomocí konsolidace?

Konsolidace je sloučení všech vašich úvěrů do jednoho. Díky tomuto kroku už si nemusíte hlídat termíny splatnosti u všech vašich půjček - každý měsíc platíte jen jednu splátku za všechny vaše úvěry. Díky tomu nejenže snížíte riziko toho, že kvůli nespočtu půjček na některou z nich zapomenete a vykoledujete si tak penále, ale rovněž máte šanci ušetřit nemalé peníze. Konsolidace půjček vám totiž může dopomoct k nižšímu úroku. Díky tomu, že se ze všech úvěrů stane pouze jeden, navíc ušetříte za poplatky, spojené s vedením jednotlivých půjček.

Výhody konsolidace půjček:

Jaké další výhody (kromě většího pohodlí a ušetřených peněz) díky konsolidaci získáte?

  • Možnost rozložit si splácení na delší období a snížit si tak měsíční splátku
  • Volba data splatnosti, které vám bude více vyhovovat
  • Možnost navýšit si úvěr a získání peněžních prostředků navíc

Jaké typy úvěrů můžete konsolidovat?

Sloučit lze nejen běžné půjčky, ale rovněž úvěry u kreditních karet či přečerpané částky na kontokorentním účtu. Věděli jste, že sloučit půjčky můžete i v rámci vaší rodiny? Pokud mají ostatní rodinní příslušníci také napůjčováno, můžete vše sloučit do jednoho úvěru a ušetřit tak ještě více peněz.

Sloučení půjček do jedné nabízí nespočet bank a nebankovních společností. Většina z nich nabízí sloučení úvěrů až do výše několika set tisíc Kč, některé z nich i v řádu milionů (například Komerční banka či Acema).

Tip! Nejste si jisti, která banka či nebankovní společnost vám nabídne výhodnější podmínky konsolidace? Srovnejte si u nás jednotlivé nabídky a sáhněte po té nejvýhodnější.
Najděte nejvýhodnější konsolidaci

prodej nepotřebných věcí

Jak získat peníze na splacení úvěrů?

Nejlepší variantou pro vaše psychické pohodlí je samozřejmě zbavit se vzniklých dluhů a přestat se užírat starostmi nad dlužnými částkami. Jak se dostat z dluhu pomocí předčasného splacení úvěrů a kde však na to vzít peníze?

1.) Jak se zbavit dluhu mimořádným výběrem?

Nejlepší je použít prostředky, které už máte (například na spořicím účtu či na smlouvě životního pojištění, které lze u některých pojišťoven vybrat formou mimořádného výběru). Ovšem ne každý má finance navíc k dispozici. Jaké existují další způsoby získání peněz?

2.) Jak se zbavit dluhu prodejem nepotřebných věcí?

Možná doma zakopáváte o předměty, které jste nepoužili, ani nepamatujete. Můžete je snadno zpenežit například skrz různé internetové portály, na které věci nafotíte a nabídnete k odkupu zájemcům. Nejoblíbenější bezplatné prodejní stránky v Čechách jsou:

Prodat je můžete i přes různé tematické slupiny na Facebooku nebo využít samotný FB Marketplace. Podívejte se na:

Mějte však na paměti, že vaše zboží se vám zřejmě podaří zpeněžit za mnohem nižší částku, než za jakou jste nakoupili. Proto prodávejte jen takové věci, které s lehkým srdcem oželíte.

3.) Jak se zbavit dluhu pronájmem?

Máte doma místnost, kterou nevyužíváte? Pokud bydlíte ve větším městě či  v turisticky atraktivní oblasti, můžete si přijít ke slušným penězům díky pronájmu ubytovacích prostor přes stránku Airbnb. Rovněž pokud nejezdíte často autem, ale vlastníte ho, nabídněte ho k pronájmu. Díky tomu si můžete přijít k nemalému přivýdělku. Zkuste firmy:

4.) Záloha od zaměstnavatele

Některé firmy nabízejí mezi výčtem svých benefitů zálohu na mzdu. Pokud tedy máte půjčku menších rozsahů, které byste se rádi co nejdříve zbavili, zkuste požádat u vašeho nadřízeného či ve mzdové účtárně, zda by vás nezaložili.

5.) Jak se zbavit dluhu pomocí online přivýdělku?

V dnešní době, kdy pracovní portály přetékají nespočtem nabídek, jistě nebude problém najít nějakou formu brigády. Ovšem komu by se chtělo po večerech otročit za barem nebo v supermarketu? Řešením může být nějaký přivýdělek online, který můžete vykonávat třeba tehdy, když pojedete autobusem z práce, nebo při domácím sledování vašeho oblíbeného seriálu.

  • Na stránce Stovkomat.cz zadáte nabídku vašich služeb (například přepisování textů do elektronické podoby, psaní recenzí na web či internetový obchod, nebo jakákoliv služba, kterou dokážete kvalitně poskytnout).
  • Pokud jste tvůrčí typ, můžete vaše ručně vyrobené produkty nabídnout na stránce Fler.cz.

6.) Jak se zbavit většího dluhu?

Je váš dluh mnohem vyšší, než v řádu jednotek či desítek tisíc a zároveň bydlíte v regionu s vyšší nezaměstnaností, kde je slušně placená práce špatně sehnatelná? V tom případě zvažte sezonní práci v některé z bohatších zemí. Věděli jste, že například ve Švýcarsku se minimální mzda pohybuje v přepočtu kolem 80 000 Kč?

  • Práci v cizině najdete například na portálu Jobs.cz.

Tip! Ještě by se vám mohly hodit naši další průvodci úsporami v domácnosti:

* 10 tipů, jak efektivně ušetřit peníze z výplaty a nestrádat
* 8 tipů, jak ušetřit na jídle až 20 000 Kč ročně

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

povánoční výprodej
Láká vás povánoční výprodej? Pozor, ať vás prodejci nenapálí
27.11.2023

Povánoční výprodej a ostatně i předvánoční slevové akce typu Black Friday mnoho lidí využívá k výhodnému nákupu zboží. Je ale opravdu povánoční výprodej tak výhodný, jak se na první pohled zdá? Ne vždycky. Odborníci varují před tím, že řada obchodníků při…

black friday
Black Friday právě začíná. 15 e-shopů, kde ušetříte až 70 % z ceny
24.11.2023

Video, na kterém se lidé vystrkují ze vstupních dveří do obchodu jen proto, aby byli uvnitř první. Žduchání, dokonce i rány pěstí o televizi v obchodě. Fronta do obchodu přes celou ulici. I to jsou záběry z Black Friday.

tablet
Od kolika let dětem pořídit tablet? Jak často jim ho dovolit? Tipy na edukativní aplikace nejen pro školy
15.11.2023

Vstupujeme do éry, kdy se digitální technologie stávají nedílnou součástí života každého z nás. Tablet pro děti je proto často diskutovaným tématem. A s tím přichází otázka: Jaký vliv mají tablety na vývoj našich dětí? Někteří rodiče jsou zastánci…