Menu

Co je úvěrový registr?

Aktualizováno dne 20.9.2022

Žádost o půjčku se ve většině případů neobejde bez toho, aby si banka nebo nebankovní společnost prověřila vaši platební historii a vaši platební morálku. Jak? K evidenci informací o všech klientech bankovních i nebankovních společností a jejich současných i minulých závazcích slouží úvěrový registr známý i jako registr dlužníků.

Co je úvěrový registr?
8 minut čtení
Půjčky

Úvěrový registr umožňuje bankám a nebankovním společnostem prověřit platební schopnost žadatelů o úvěrové produkty a na základě platební schopnosti neboli bonity rozhodnout o tom, zda žadateli úvěr poskytnout, nebo žádost zamítnout. V tomto článku se blíže podíváme na to, co to vlastně úvěrový registr je a jak funguje, jaké typy úvěrových registrů v České republice fungují a také jakým způsobem získat výpis z úvěrového registru.

úvěrový registr

Co je úvěrový registr?

Úvěrovými registry, známými také pod názvem registry dlužníků, se rozumí speciální zabezpečené databáze, ve kterých jsou evidované informace o všech klientech finančních i nefinančních institucích a o jejich minulých i současných závazcích vůči nim. Úvěrové registry tedy obsahují pozitivní i negativní informace o platební morálce klientů, o jejich důvěryhodnosti a bonitě.

žádost o úvěr

K čemu úvěrové registry slouží?

Úvěrový registr je standardním nástrojem, který slouží bankovním i nebankovním společnostem k posouzení bonity a rizika nesplácení úvěrových produktů klientů, ať už se jedná o fyzické nebo právnické osoby. Bankovní i nebankovní společnosti si mohou tyto informace o klientech prostřednictvím registrů vzájemně vyměňovat.

Tip! Půjčky od bankovních i nebankovních společností můžete jedním klikem porovnat zde:

najděte nejlepší půjčku

úvěrový registr

Jak úvěrové registry fungují?

Úvěrové registry mají hned několik funkcí. Kromě zmíněného prověřování bonity žadatelů o půjčku ze strany poskytovatele úvěrů se jedná také o zamezení nekontrolovaného zadlužování. Úvěrové registry tak tedy nechrání pouze bankovní a nebankovní společnosti před problematickými klienty, ale také samotné klienty, kteří se s negativním záznamem v registru nemůžou dále zadlužovat. V neposlední řadě úvěrové registry slouží i jako kontrola platební historie pro samotné klienty, kteří si chtějí prověřit vlastní úvěrovou historii.

kartotéka

Jaké typy úvěrových registrů existují?

V České republice existuje několik široce uznávaných registrů, které je možné označit jako úvěrové registry. Jedná se o Bankovní registr klientských informací (BRKI), Nebankovní registr klientských informací (NRKI) a registry sdružení SOLUS. Dalším registrem je Centrální registr úvěrů provozovaný Českou národní bankou, který však zpracovává pouze informace o podnikatelích a právnických osobách. Pojďme si tyto registry blíže představit.

  • Bankovní registr klientských informací (BRKI): Tento registr vede databázi údajů o úvěrových vztazích mezi bankami a jejich klienty a zobrazuje údaje, které vypovídají o bonitě klientů.
  • Nebankovní registr klientských informací (NRKI): Nebankovní úvěrový registr je provozovaný sdružením Czech Non-Banking Credit Bureau, z.s.p.o., a poskytuje informace o negativních i pozitivních závazcích nebankovních klientů.
  • Registry sdružení SOLUS: Sdružení SOLUS provozuje hned několik registrů a kromě bank a nebankovních společností sdružuje i poskytovatele telekomunikačních služeb a některé dodavatele energií.
  • Centrální registr úvěrů: Jedná se o informativní systém, který obsahuje informace o úvěrových závazcích podnikatelů a právnických osob.

online žádost

Jak získat výpis z úvěrového registru?

O výpis z Bankovního registru klientských informací i Nebankovního registru klientských informací můžete zažádat online nebo si ho osobně vyzvednout v pražském Klientském centru CRIF, zde jsou výpisy z registrů vydávané na místě okamžitě, je však třeba s sebou mít doklad totožnosti. O výpis z registru můžete zažádat i písemně.

tabulka v excelu

Jaké informace úvěrové registry obsahují?

Úvěrové registry obsahují identifikační osobní údaje klienta, tedy jeho:

  • jméno
  • příjmení
  • datum narození
  • rodné číslo
  • místo a zemi narození
  • adresu

Samozřejmě obsahují i údaje o závazcích klienta, tedy zda půjčku splácí, nebo ne a jaká je výše úvěrů a splátek apod. V úvěrových registrech jsou dostupné i údaje o aktuálně probíhajících žádostech o úvěry a neúspěšných žádostech včetně důvodu zamítnutí.

Úvěrový registr umožňuje bankovním i nebankovním společnostem získat informace o klientech spojené s jejich schopností splácet půjčku. Úvěrové registry obsahují jak pozitivní, tak i negativní záznamy o klientech, které mohou rozhodnout o tom, zda vám instituce peníze půjčí, nebo žádost zamítne.

Ještě by se vám mohly hodit... naše další tipy ze světa financí:

* Půjčka se zástavou nemovitosti: Kolik si můžete půjčit a za jakých podmínek?
* Dlouhodobá půjčka bez registru - jak na to?
* Půjčky od soukromých osob: Jsou výhodnější než od bank?

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

povánoční výprodej
Láká vás povánoční výprodej? Pozor, ať vás prodejci nenapálí
27.11.2023

Povánoční výprodej a ostatně i předvánoční slevové akce typu Black Friday mnoho lidí využívá k výhodnému nákupu zboží. Je ale opravdu povánoční výprodej tak výhodný, jak se na první pohled zdá? Ne vždycky. Odborníci varují před tím, že řada obchodníků při…

black friday
Black Friday právě začíná. 15 e-shopů, kde ušetříte až 70 % z ceny
24.11.2023

Video, na kterém se lidé vystrkují ze vstupních dveří do obchodu jen proto, aby byli uvnitř první. Žduchání, dokonce i rány pěstí o televizi v obchodě. Fronta do obchodu přes celou ulici. I to jsou záběry z Black Friday.

tablet
Od kolika let dětem pořídit tablet? Jak často jim ho dovolit? Tipy na edukativní aplikace nejen pro školy
15.11.2023

Vstupujeme do éry, kdy se digitální technologie stávají nedílnou součástí života každého z nás. Tablet pro děti je proto často diskutovaným tématem. A s tím přichází otázka: Jaký vliv mají tablety na vývoj našich dětí? Někteří rodiče jsou zastánci…