Menu

Jaká pravidla platí pro rozložení odměny v životním pojištění?

Aktualizováno dne 13.1.2022

Věděli jste, že podle statistik z roku 2020 má v České republice sjednanou životní pojistku 46 % lidí? A víte, že v roce 2016 došlo ke zpřísnění podmínek pro finanční poradce, kteří životní pojištění nabízejí? Jaká pravidla platí pro rozložení odměny v životním pojištění?

Jaká pravidla platí pro rozložení odměny v životním pojištění?
9 minut čtení
Životní pojištění

Zatímco dříve dostávali zprostředkovatelé svou odměnu za sjednání životního pojištění zpravidla celou najednou, v roce 2016 došlo ke změně zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích a likvidátorech pojistných událostí, která se týkala také rozložení odměn. Pojďme se tedy podívat na to, jaká pravidla platí při rozložení odměny v životním pojištění. Vzhledem k tomu, že se blíží doba odevzdávání daňového přiznání, připravili jsme si pro vás i odstavec o tom, jak si díky životnímu pojištění můžete snížit daně.

našetřené peníze

Jaká pravidla platí pro rozložení odměny v životním pojištění

Jak už jsme nastínili, od 1. prosince roku 2016 platí nová pravidla pro rozložení odměny v životním pojištění. Zákon o rozložení odměny v životním pojištění říká toto: Pokud zanikne životní pojištění, které bylo sjednané podle občanského zákoníku, do 5 let ode dne svého vzniku, a to z jiného důvodu než v důsledku pojistné události, má pojišťovací zprostředkovatel právo nejvýše na poměrnou část sjednané odměny za dobu prvních pěti let, kdy pojištění trvalo.

Tip! Sjednejte si životní pojištění a zajistěte si lepší zítřky i v těžších životních situacích. Stačí jen pár kliků.

již od 180 Kč měsíčně

životní pojištění

Zrušení pojištění dříve než za pět let

Možná si pokládáte otázku, co se tedy přesně stane, když klient životní pojištění zruší dříve než za pět let. V tomto případě musí zprostředkovatelé pojišťovně vracet šedesátinu své provize za každý měsíc, který chybí do pěti let. Svým způsobem tak zprostředkovatelé ručí za to, že se se sjednané pojištění nezruší dříve než za pět let.

životní pojištění pro celou rodinu

Proč došlo ke změně v zákoně?

K této změně došlo kvůli takzvanému přepojišťování. Co to znamená? Vysoké provize za sjednání životního pojištění některé zprostředkovatele vedly k tomu, že smlouvy takzvaně přetáčeli. Jinými slovy klientovi opakovaně uzavírali nové smlouvy, aby dosáhli na vyšší provize.

 k čemu je životní pojištění

Jak se změny dotkly klientů, kteří smlouvu zruší?

Změna má dopad také na samotné klienty, kteří se rozhodnou smlouvu zrušit. Pokud dříve člověk zrušil smlouvu v prvních pěti letech, nedostal téměř nic na takzvaném odkupném (částka, kterou dostane klient při zrušení smlouvy), protože šla většina penež na výplatu provize pro zprostředkovatele. V současnosti si však pojišťovny mohou odečíst pouze poměrnou část nákladů, které jim vznikly v souvislosti s uzavřením pojistky, takže klient dostane více peněz.

Tip! Nevíte jak si správně vybrat životní pojistku? Prozradíme vám triky odborníků i na co si dát pozor.

životní pojištění

Zrušení životního pojištění

V souvislosti s pravidly pro rozložení odměny v životním pojištění jsme nakousli i otázku zrušení životního pojištění. Je však třeba říci, že ve velké části případů bývá zrušení pojištění finančně nevýhodné. Podívejte se, jaké máte možnosti.

  • Pokud chcete vyřešit nedostatek finančních prostředků na platbu pojistného, odborníci radí částku snížit na minimální hranici.
  • Můžete samozřejmě také zřídit nové pojištění a přesunout finanční prostředky k nové pojišťovně. Myslete ale na to, že se k nové pojišťovně převede jen odkupné, tedy částka snížená o podíl, který zůstává pojišťovně.
  • Poslední a nejméně finančně výhodnou variantou je zrušení životního pojištění. Odkupné, které však od pojišťovny dostanete, bude nižší, než je jeho kapitálová hodnota.

životní pojištění a daně

Jak může životní pojištění snížit daň?

Podle zákona máte právo na snížení daně z příjmu o částku, kterou platíte za penzijní a životní pojištění pro případ smrti nebo dožití, jež splňuje zákonem dané podmínky. Pojistné se odečítá od základu, ze kterého se počítá daň z příjmu. Od daňového základu si můžete odečíst pojistné ze životního pojištění maximálně do výše 24 000 Kč ročně.

Tip! Jako každý rok, tak i letos nás čeká daňové přiznání. Pokud nevíte jak ho podat, máme pro vás průvodce. I návod jak vyplnit daňové přiznání zdarma online

Co musí životní pojištění splňovat, aby bylo daňově uznatelné?

  • Smlouva musí být sjednaná alespoň na 5 let.
  • Smlouva musí trvat minimálně do roku, kdy vám bude šedesát a nesmí být ukončená dříve.
  • Musíte být ve smlouvě pojištěncem a zároveň pojistníkem.
  • Smlouva nesmí umožňovat mimořádné výběry a nesmí obsahovat pevnou částku na smrt či dožití ve výši 40 tisíc korun (smlouvy kratší než 15 let) nebo 70 tisíc korun (smlouvy delší než 15 let).

Pozor! Pokud si budete uplatňovat slevu na dani za životní pojištění a následně jej zrušíte, budete muset všechny peníze za všechny roky, kdy jste slevu uplatňovali, vrátit zpět. 

Teď už víte, jaká pravidla platí pro rozložení odměny v životním pojištění. Tato pravidla se týkají zejména zprostředkovatelů, při zrušení životního pojištění do pěti let mají však vliv i na klienta, který životní pojištění sjednal (vzhledem k odkupnému).

Ještě by se vám mohly hodit... naši další průvodci úrazového pojištění:

* Nevíte, zda si vybrat životní nebo úrazové pojištění?
* Pojištění, příspěvky od státu a další důležité informace.
* Ochrání vás vaše pojistka?

Mohlo by vás zajímat

thajsko
Vánoční svátky pod palmami: Proč zvolit Thajsko jako zimní útočiště?
6.12.2023

Vánoční svátky jsou obdobím, kdy mnozí lidé touží po úniku z chladného a šedého zimního počasí do exotického ráje, kde mohou slavit pod palmami a na bílých písečných plážích. Jednou z atraktivních destinací pro zimní útočiště je Thajsko.

Světový den bez tabáku
Světový den bez tabáku: Co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit?
31.5.2023

Kouření je jednou z největších hrozeb pro lidské zdraví. Každý rok zabije více než 8 milionů lidí po celém světě. Ale co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit? V tomto článku se dozvíte, jak kouření ovlivňuje vaše tělo, jaké jsou výhody, když…

lyžování v čechách
Hory kolem Prahy: 9 míst, kam si zvládnete zajet po práci zalyžovat
12.12.2022

Není pokaždé jednoduché utrhnout se na celý víkend a vyrazit do Krkonoš. A dovolená v Alpách je skvělá, ale kolikrát za zimu se povede? Jestli jako my milujete lyžování, pojďte se s námi podívat na hory kolem Prahy. Dojedete tam i po práci.

lyžování v čr
10 tipů na nejlepší hory v ČR na lyžování
5.12.2022

Netrpělivě čekáte na první letošní lyžovačku? Počasí zatím moc sněhu nepřineslo, ale už teď můžete začít vybírat, kam vyrazíte. Máme pro vás tipy na nejlepší hory v ČR, kde si zalyžujete na sjezdovkách a projedete se i bílou stopou.