Menu

Povinné ručení na měsíc pro motorkáře a sváteční řidiče

Aktualizováno dne 9.11.2021

Povinné ručení se standardně sjednává na dobu neurčitou s pojistnou dobou jeden rok a automaticky se pak každoročně prodlužuje. Takto může povinné ručení fungovat roky. Proč tedy sjednávat povinné ručení na měsíc a pro koho je vhodné?

Povinné ručení na měsíc pro motorkáře a sváteční řidiče
9 minut čtení
Povinné ručení

Povinné ručení je ze zákona povinné pro všechna motorová vozidla na území České republiky, ale i v zahraničí. Z pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla neboli povinného ručení se vyplácí pojistné plnění účastníkovi nehody nebo třetí straně, kteří nehodu nezavinili. Povinné ručení je tedy to, které kryje škody (finanční, ale i újmu na zdraví), které řidič způsobí svým automobilem někomu jinému. Stejnou roli má i povinné ručení na měsíc.

přeprava aut

Proč si sjednat povinné ručení na měsíc?

Povinné ručení na měsíc je vhodné ve chvíli, kdy potřebujete sjednat povinné ručení a mít ochranu vašeho vozidla jen na určitou část roku. Toto pojištění se může hodit třeba v případě, že si kupujete nové auto a potřebujete ho převézt a dlouhodobé povinné ručení si chcete sjednat až později v klidu.

Můžeme se setkat také s označením jako krátkodobé povinné ručení, nebo povinné ručení na dobu určitou. Pojistnou ochranu budete mít u těchto pojištění sjednanou jen po určitou část roku. Po uplynutí takto sjednaného krátkodobého povinného ručení je nutné buď sjednat nové povinné ručení, nebo vozidlo řádně odstavit a odevzdat značky do depozitu.

Tip! Nejlevnější povinné ručení získáte porovnáním nabídek trhu. Stačí zadat pár údajů o vašem voze:

Porovnej povinné ručení

pojištění na motorku

Kdo povinné ručení na měsíc nabízí?

Na webových stránkách povinné ručení na měsíc obvykle pojišťovny nepropagují, ale sjednat se přece jen dá. U těchto pojišťoven víme, že krátkodobé pojištění vozu nabízí:

Pojišťovna Krátkodobé povinné ručení Sezónní povinné ručení
Kooperativa ano, na 15 dnů pouze pro motorku
Allianz ne, pouze na dobu neurčitou ano, u flotilového pojištění
ČPP ano ano
Uniqa ano ano
Direct pojišťovna ano, minimálně na 15 dnů ne
Generali pojišťovna ano, minimálně na 14 dnů ne

bouračka

Cena za povinné ručení na měsíc

Cenu za povinné ručení na měsíc ovlivňuje stejně jako cenu běžného povinného ručení velké množství faktorů. Jde o typ automobilu, jeho stáří, výkon motoru, roční nájezd kilometrů. V souvislosti s majitelem je důležité také místo trvalého bydliště a velmi důležité jsou i bonusy za dosavadní beznehodovost.

Pro výpočet ceny je nejvhodnější využít srovnávač povinného ručení, případně přímo kontaktovat linku, kde vám potvrdí, která z pojišťoven tento produkt nabízí. Je jasné, že cena za povinné ručení na 1 měsíc bude celkově nižší než sjednání povinného ručení na dobu neurčitou, ale při přepočtu standardního povinného ručení na období jednoho měsíce nakonec zjistíte, že je výhodnější mít sjednanou dlouhodobou smlouvu. To je však obvyklé i u jiných typů pojistných smluv.

motorkář

Sezónní povinné ručení

Kromě krátkodobého povinného ručení na dobu určitou je v nabídce pojišťoven i sezónní pojištění. Mezi těmito produkty je rozdíl. Sezónní povinné ručení se uzavírá na dobu neurčitou. Při sjednání sezónního povinného ručení spolu se sezónním havarijním pojištěním budete platit jen za ty měsíce, kdy skutečně jezdíte (v sezóně). Po skončení sezóny vozidlo odstavíte mimo pozemní komunikace, už ale nebudete muset dávat značky do depozitu. O další starost s administrativou a poplatky méně.

Vozidlo je však pojištěné jen po dobu sezóny. Pokud způsobíte nehodu mimo sezónu, veškeré náklady a odškodnění účastníků nehody je na vás a jde z vaší kapsy.

Stejně tak jako je možné sjednat povinné ručení na kratší dobu, může se sjednat i havarijní pojištění na kratší dobu. To se hodí zase ve chvíli, kdy plánujete vyrazit na dovolenou autem a chcete mít jistotu, že v případě potíží nezůstanete bez pomoci. Sezónní havarijní pojištění na motorku znamená, že po dobu od dubna do října budete plně chránění před živly jako je vandalismus, odcizení, ale i přírodními živly.

Pokud vlastníte automobil nebo motorku, pamatujte, že bez sjednaného povinného ručení nesmíte vyjet ani z garáže. Pokud víte, že vyjíždíte s vozidlem je výjimečně, můžete prozkoumat nabídky povinného ručení na měsíc. Pokud vyjíždíte jen výjimečně, protože máte veterána, můžete využít speciální nabídku povinného ručení pro veterány.

Ještě by vás mohly zajímat... další články a zajímavé tipy na téma povinné ručení:

* Kolik stojí povinné ručení?
* Povinné ručení 2021: Co říká zákon o pojištění vozidel?
* Co kryje povinné ručení? Zjistěte, na co všechno máte nárok

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…